neděle 22. září 2019

Kakaová bábovka s banánem

Banán s čokoládou, který mlsoun by neznal tuhle lákavou kombinaci, kterou jsem chtěla použít i na přípravu bábovky. Našla jsem pár receptů kde se oboje vyskytovalo, ale nakonec zvítězila oblíbená šlehačková, která nezklame nikdy, je rychlá a dá se obměňovat do nekonečna.
Místo čokolády jsem použila kvalitní kakao, jinak můžete přidat rozpuštěnou čokoládu, nejlépe hořkou.
**********************************************************************************************************************************************
3 vejce
230 gr polohrubé mouky
40 gr kakaa /nebo asi 50 gr rozpuštěné čokolády/
250 ml tekuté šlehačky
180 gr cukru
2 zralé, rozmačkané banány
1 prášek do pečiva s vanilkou
špetka soli
máslo nebo jiný tuk na vymazání formy a mouka nebo kokos na vysypání
******************************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme formu. Dobře vymažeme a vysypeme moukou, nebo jak jsem se naučila podle jedné zpřátelené blogerky (nemohu uvést jméno, protože si přesně nepamatuji která šikulka to byla!), strouhaným kokosem. Původně jsem se bála, že se kokos spálí, ale byla jsem ujištěna že ne a opravdu je to tak, navíc moučník získá na chuti a také se i lépe vyklápí.
Banány oloupeme a rozmačkáme vidličkou.
Smícháme mouku s práškem, solí a prosátým kakaem, kdo chce přidat čokoládu, měl by jí předem rozpustit ve vodní lázni a nechat zchladnout.
Vejce i šlehačku je lepší vyndat o něco dříve z lednice aby měly pokojovou teplotu.
Celá vejce rozšleháme s cukrem až se objem zdvojnásobí a zesvětlá. Pak začneme přilévat i šlehačku ale už příliš nešleháme,jen aby se vše spojilo.
Povrch posypáváme směsí mouky a kakaa a vařečkou promícháváme až získáme hladké těsto. Nakonec přidáme rozmačkané banány a opět promícháme.
Nalijeme do připravené formy a dáme péct bez horkovzduchu do mírně vyhřáté trouby (asi 140°). Zhruba po 15 - 20ti minutách zvýšíme na 170° nebo jak jste u bábovek zvyklí. Tímto způsobem se bábovka zapeče a nevyběhne hned nahoru což někdy vede ke splasknutí. Horkovzduch u moučníků kde je prášek, droždí nebo cokoliv jiného co pomáhá k vyběhnutí těsta - například hodně vajec nebo bílky - nepoužívám, přijde mi, že těsto nabyde méně a je víc vysušené. Pak se samozřejmě řiďte svým vkusem, zvyky a zkušenostmi.
BUON APPETITO!

12 komentářů:

  1. Růži,bábovky dělám hodně ráda a tvůj recept si píšu I když na šlehačkovou recept taky mám A jak píšeš,obměňovat se dá jakkoliv,vyzkouším podle tebe
    Posílám pozdravy

    OdpovědětVymazat
  2. Banán se hodně používá jako hlavní komponent u pečení ve zdravém stravování či jinak omezené stravování, jako např. bezlepek.
    Mám ho ráda i bez pečení a moc, jen se mu musím vyhýbat, sežrala bych klidně kilo.
    Kombinace s kvalitní čokoládou, no, vydařené. Ráda použiji, teplo odešlo a můžeme vyrazit k troubě.

    OdpovědětVymazat
  3. Banán, čokoláda a šlehačka, to je kombinace, které podlehnu vždy. A je jedno, jestli jsou na talíři zvlášť, nebo smícháni v bábovce dohromady .

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Díky, též moc zdravím! Myslím, že jsi to byla právě ty která jsi mě navedla na vysypání formy kokosem. Je to skvělé, bábovka se i lépe vyklápí.   

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Banán hodně používám když peču pro mojí veganskou snachu Výborně těsto spojí a dodá skvělou chuť. Můžeš klidně mlsat, banány nejdou tak kalorické jak by se podle sladké chuti zdálo a jdou opravdu zdraví prospěšné! K troubě jsem vyrazila teprve nedávno a doufám že už vytrvám!

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Přesně tak!! Pamatuji se, že banán politý čokoládou a zdobený šlehačkou byl oblíbený pamlsek v pražských cukrárnách (a zřejmě i v těch mimopražských)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to opravdu hodně kakaové... Hned bych si dal..

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Je velmi kakaový, a díky banánům vydrží dlouho vláčný.Tedy pokud ho někdo nesní

    OdpovědětVymazat
  9. Jak už jsem psala několikrát, bábovek a sušenek není nikdy dost. Začne pomalu sychravé počasí a to je nejvhodnější čas, dát si čajíček a k tomu některou z těchto dobrot.
    Tuto novou, skvělou bábovku ukládám do receptů. 🥮 🍪 ☕️
    Hezký víkend 🙋 🤗

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Tady je pořád ještě teplo, ale oblačno a občas deštíček Celkem příjemné po tropickém létě a hlavně se může zas péct!

    OdpovědětVymazat
  11. Recept se mi líbí, ukládám ho do záložky.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: To mě moc těší a mohu vřele doporučit Vydrží dlouho vláčný (pokud vydrží )

    OdpovědětVymazat