Přišel čas na další bábovku! Většinou dávám přednost receptům, kde se šlehají celá vejce a přidává olej místo másla, které se musí nechat změknout nebo rozpustit..čistě z praktických důvodů, ne z dietních, protože tak často zas moučníky nedělám. Tentokrát jsem našla recept na Pinterestu který mě zaujal už názvem - jogurtová bábovka sousedky Karolíny. Zajímavé na něm bylo hlavně to, že v ní není žádný jogurt, ale tvaroh :-), takže se naskýtá otázka, zda Karolína napsala špatně recept, nebo byl uveřejněn recept, který s Karolínou nemá nic společného.
Vejce se musí rozdělit na žloutky a bílky a máslo rozpustit, ale i když byl postup o něco delší, ingredience se mi zdály velmi chutné, a pustila jsem se do toho.
Jen jsem měla pouze 200 gr tvarohu (používám rikotu) a v receptu bylo uvedeno 250 gr, takže jsem dala i méně másla a o krapet méně cukru.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
4 středně velká vejce
150 gr cukru
150 gr másla
200 gr tvarohu (rikoty)
200 gr mouky
1 prášek do pečiva s vanilkou
strouhaná kůra z jednoho citronu
šťáva z poloviny citronu
trochu citronového likéru Limoncello nebo vaječného koňaku (podle potřeby)
špetka soli
***************************************************************************************************************************************
Máslo rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a necháme prochladnout. Formu na bábovku (použila jsem formu na věnec o průměru 24 cm, klasickou bábovkovou je lepší vzít o něco menší) dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo prosátou strouhankou.
Z bílků ušleháme tuhý sníh se špetkou soli. Žloutky šleháme s cukrem do pěny až směs zesvětlá, pak přidáváme po částech tvaroh, prochladlé máslo, citronovou šťávu a kůru.
Mouku s práškem vpracujeme do těsta po lžících přes sítko , nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh.
Kdyby se ještě před přidáním sněhu směs zdála hustá, přidejte trochu mléka nebo vhodného likéru (dala jsem asi dvě lžíce Limoncella, ale dobře poslouží i vaječný koňak).
Originál obsahoval i hrst rozinek namočených v rumu, které jsem vynechala, nicméně mohly by se v bábovce dobře vyjímat. Karolína se na mě snad zlobit nebude, její recept už stejně zprznil někdo přede mnou :-))
Bábovku jsem pekla bez horkovzduchu na 170 - 180° asi 35 minut, ale klasická forma na bábovku je vyšší než ta na věnec a pravděpodobně bude potřeba o něco déle. Jako vždy je nejjistější vyzkoušet špejlí.
Bábovku nechte prochladnout ve formě a pak vyklopte a pocukrujte.
Pokud jí chcete mít tak hezky prouhatou jako je ta moje, vyklopte na mřížku a teprve po úplném vychladnutí obraťte :-) Bábovka je velmi vláčná, ještě lepší se mi zdála druhý den a má svěží citronovou chuť.
BUON APPETITO!
Růži,ta je nádherně žluťoučká a určitě díky tvarohu,musela být i krásně vlahá a dobrá
OdpovědětVymazatU nás je tvarohová bábovka hodně oblíbená a dělám ji v různých obměnách často Na bábovku už se nějaký den chystám,tak možná bude podle tebe citronová
Měj se hezky
Limonccelo ... no okamžitě se mi opět vybavila Ischie a tento šílený tlamolep na každém rohu Musím přiznat, že jsem každého obdivovala, jak to nakupovali jako šílení.
OdpovědětVymazatPak jsem skutečně dokonalé ochutnala v Římě a musím říct, neuvěřitelné. Asi to bylo skutečně kvalitní a nedalo se srovnat s těmi sračkami, co nabízeli na ostrovech.
Bábovka bude, můj kamarád je miluje a já mu vždy k nějakému výročí peču, tím mu udělám radost největší a když je šťavnatá, o to lépe.
Nejen, že jsi mě opět namlsala, ale taky hodně pobavila, pasáž o zprznění receptu nemá chybu .
OdpovědětVymazatBábovka opět úžasná. Už mám od tebe tolik receptů na dobroty, že bych mohla mít cukrárnu. Jen kdybych měla pro koho péct, doma se sladkostma neuspěju. 🥮 🍋 🌞
OdpovědětVymazat[1]: Díky Tvarohovou bábovku jsem už dělala několikrát taky v různých obměnách, musím říct že téhle s máslem a citronem dávám o bod víc
OdpovědětVymazat[2]: Originál limoncello je právě z Capri, Ischia a vůbec pobřeží Amalfi.
OdpovědětVymazatJe jich víc druhů, více či méně hubu lepící Já osobně používám Limonce' které vyrábí v Miláně Ale je dobré a má moc hezkou láhev!
Výborné třeba na zmrzlině
[3]: Když někdo zveřejní recept na jogurtovou bábovku a je tam místo něj čtvrt kila tvarohu, je to prznění
OdpovědětVymazatJsem ráda že ses pobavila, já se u tebe bavím často!
[4]:Jestli se ti zamlouvá, klidně si jí upeč jen pro sebe, protože mě vydržela naprosto perfektně 5 dní! Taky jsem na ni byla sama, vydrží vláčná a převažuje spíš citronová chuť. Může být i méně cukru Moc zdravím a brzy napíšu!
OdpovědětVymazatTak ta je pěkná, naposledy, když jsme pekli bábovku, se trochu připekla... Zkoušíme experimentovat a přidáváme špaldovou mouku...půl na půl..
OdpovědětVymazatObčas se stává..v kuchyni se musí hlídat Taky míchám různé mouky, někdy přidám trochu maizeny, je pak jemnější
OdpovědětVymazatMoc dobrá, taky peču a limoncello občas mlsám jen tak
OdpovědětVymazat[11]: Limoncello průběžně ochutnávám během přípravy těsta
OdpovědětVymazatKrásná bábovka, povedla se!
OdpovědětVymazatDíky Ivo!
OdpovědětVymazat