Dnes si připravíme něco opravdu dobrého na zub, jako stvořeného pro odpolední posezení u šálku čaje nebo kávy. Recept na tuto skvělou dobrotu mi poslala moje kamarádka Boženka a byla to láska na první pohled. Měla jsem zrovna doma všechno potřebné a v poledne už byl moučník na stole a rychle mizel. Kombinace jemného těsta, měkkého a sladkého ovoce a křupavé, voňavé mandlové krusty je přímo neodolatelná...
***********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Těsto:
120 gr změklého másla
175 gr mouky (nebylo uvedeno jaké, dala jsem polohrubou)
120 gr cukru
3 vejce
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
6 lžic mléka
2 jablka
2 hrušky
1 lžící citronové šťávy
špetka skořice (nebyla uvedena, ale není na škodu)
Mandlová krusta:
120 gr plátkových mandlí
2 lžíce medu
60 gr cukru
60 gr másla
asi 50 ml mléka
**********************************************************************************************************************************
Všechny potřeby si vyndáme z lednice předem, měly by mít pokojovou teplotu.
Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky které pokapeme citronovou šťávou. Změklé máslo utřeme s cukrem, pak postupně přidáváme jedno vejce po druhém a dobře zašleháme. Mouku prosijeme a smícháme se solí a práškem, pak po částech přidáme do směsi a vymícháme. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané nebo pečícím papírem vyložené formy (použila jsem kulatou o průměru 26 cm ) a kruhově poklademe nakrájeným ovocem. Mírně zatlačíme do těsta a dáme péct asi 30 - 35 minut při 180 - 200° (záleží na vaší troubě).
Připravíme si vrchní vrstvu z mandlí. V hrnku roztavíme na slabém ohni máslo, cukr a med. Pak přidáme mandle a mléko a povaříme. Moučník vyndáme z trouby, potřeme mandlovou směsí a dáme znovu zapéct na 5 - 10 minut ( až mandle zezlátnou). Nechat vychladnout na místě kam nedosáhnou chtivé ručičky nedočkavých mlsounů, pak opatrně vyklopit a krájet. DOBROU CHUŤ!!
Žádné komentáře:
Okomentovat