středa 22. srpna 2018

Panna cotta s malinami ( Panna cotta con lamponi)

Panna cotta znamená v překladu "vařená smetana". Pod takovým názvem by si jeden představoval spíš teplý, zimní nápoj než osvěžující pohár. K vaření ale téměř nedojde, jde jen o to ohřát smetanu a dobře do ní vmíchat želatinu nabobtnalou ve vodě. Pak nalít do pohárů a obrnit se trpěivostí, protože i když příprava je rychlá, na konečný výsledek si počkáte několik hodin, nejlépe přes noc.
Zdobit se dá různě, čerstvým nebo povařeným ovocem, v tomto období nejlépe lesním, čokoládou, karamelem...V případě nouze dobře poslouží i zavařenina rozehřátá s trochou citronové šťávy.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
400 ml smetany ke šlehání
50 ml mléka
10 gr plátkové želatiny (zde to jsou 2 plátky)
4 - 5 lžic cukru
vanilka

Na ozdobu:
300 gr malin nebo jiného lesního ovoce (pár si jich nechte stranou)
3 - 4 lžíce cukru
1 lžička citronové šťávy
***************************************************************************************************************************************
Nejdříve ze všeho namočte želatinu do studené vody, ne moc, jen aby byla potopená. Nechte asi 5 minut nabobtnat.
Ovoce dejte povařit s cukrem a citronovou šťávou, buď jej nechte v malých kouscích, nebo pokud vám vadí semínka z malin a podobně, nechte rozvařit a pak propasírujte. Zde bych chtěla podotknout, že v receptech je většinou uváděno "přes husté sítko". Nevím, zda mé maliny byly nepřiměřeně peckovité, nebo má sítka opravdu hustá, ale během pasírování jsem ušpinila celkem tři, různých velikostí. Po první dávce vařených malin se sítka ucpala a neprotékalo nic. Nakonec pomohl nástroj na pasírování rajčat.
Smetanu vlijte nejlépe do silnostěnného kastrolku vypláchnutého studenou vodou aby se nepřipalovala a dejte ohřát na mírný plamen. Do jiného kastrolku dejte mléko a když se trochu ohřeje, přidejte vymačkanou želatinu a dobře promíchejte. V receptu byla jen smetana, měla jsem jí o něco méně, takže jsem doplnila mlékem (čímž ušetříte alespoň 2 kalorie na porci! :-))
Když je smetana horká, ale ještě se nevaří, odstavte jí z plotny a přilijte mléko s želatinou, metlou prošlehejte, aby se vše pěkně promísilo. Nechte stát, jen občas promíchejte, aby se neutvořil škraloup.
Na dno skleniček nebo pohárků ve kterých budete dezert servírovat, dejte trochu propasírovaného ovoce a nechte v mrazáku ztuhnout asi 20 minut. Pak opatrně vlijte prochladlou smetanu a dejte do lednice.
Pro urychlení celé akce můžete vynechat ovoce na dně a nalít do skleniček hned smetanu.
Panna cotta není jako pudink, který tuhne rychle, bude potřeba alespoň 5 hodinový odpočinek, nejlépe ale přes noc. Nakonec polijte povrch ovocnou dření, ozdobte podle vašeho vkusu a podávejte. Kromě ovoce se tam dobře vyjímají i lístečky máty.
Jiná varianta je, že do mističek vlijete smetanu a dáte ztuhnout, druhý den krátce ponoříte do teplé vody, aby šla lépe vyklopit, přemístíte na talířek a polijete ovocem, rozehřátou čokoládou nebo karamelem.
Ať tak či onak, je to dobrota, můžete dělat malé porce jako sladkou tečku za nedělním nebo svátečním obědem nebo větší k odpolednímu mlsání. A co je v tomto období nejhlavnější, je zapotřebí minimum tepla!
Momentálně je zde bouřka a mírně prší. Bohužel vše se děje při stabilní již teplotě 34°. Úžasný
BUON APPETITO!

11 komentářů:

  1. Panna cottu bych si  s chutí dala teď hned. Pěkně vychlazenou, s jakýmkoliv ovocem.  Je ráno, už je 27 st. a déšť nikde.
    V neděli přijede návštěva, tak tvou dobrůtku udělám. Hezký víkend. 😍

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem mlsala Na víkend slibují ochlazení, snad zapnu i troubu!

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě nevynechám jako dezert, až se budu hýčkat v Benátkách, jen doufám, že mi tam připraví trochu jiné teploty než nabízí nyní ty   

    OdpovědětVymazat
  4. Vidím, že už se všichni těšíme na to ochlazení, ale zatím tedy ještě nic. To my zatím kupujeme nanukáče a zmrzlinu. Toto je určitě velká dobrůtka.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: O něco lépe - tedy chladněji, by mělo být..nevím kdy jedeš, ale na tento víkend slibují až o 10° méně a pak zase hezky teploučko Nemělo by ale být víc jak 30..pak se uvidí, neuhádnou to ani z rána na odpoledne

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Chladno už se snad blíží..a hlavně voda, bohužel někdy všechna najednou za celý měsíc Panna cotta je opravdu pochoutka, konzistence je jako pudink, ale o hodně lahodnější!

    OdpovědětVymazat
  7. Vxpada  to zajimave, vlastne smetana ztuzena zelatinoz...

    OdpovědětVymazat
  8. Přesně tak Smetana je základ, pak se může různě ochucovat.

    OdpovědětVymazat
  9. To vypadá velice mňamózně! Obzvláště kombinace s malinami, které miluji, je více, než lákavá!

    OdpovědětVymazat
  10. Taky nám nejradši malinami, ale ani čokoláda není k zahození Záleží na období.

    OdpovědětVymazat
  11. Super recept . Je tu dost inspirace.

    OdpovědětVymazat