Chcete chutný rybí pokrm, ale přejedlo se vám tradiční filé nebo zmrazené rybí prsty u kterých kolikrát nevíte z čeho jsou připravené? Smažené kuličky z tresky jsou výbornu alternativou a neodmítnou je ani vaše děti, kterým kolikrát rybí pokrmy příliš nevoní. A pak, jak se říká v Itálii, osmažená je dobrá i stará bačkora :-))
Recept jsem získala od mojí kamarádky Ivanky která vyjímečně není jeho autorkou nýbrž fotografkou - vařil její syn Matteo (řečený Matýsek). Proto tento chutný recept v soukromí delikátně nazýváme"Matýskovy koule"
Původně jsem za jeho prozrazení byla mírně vydírána - bábovku nebo cukroví za recept!
Ale když jsem jako zálohu dodala žloutkové věnečky polité rumovou polevou, bylo mi vyhověno.
*********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
400 gr tresky (i zmrazené)
2 brambory
2 lžíce parmezánu
2 vejce
1 krajíc staršího chleba
špetka soli a pepře
špetka strouhané citronové kůry
1 lžíci sekané petrželky
strouhanka podle potřeby na zahuštění
mouka, vejce a strouhanka na obalení
olej na smažení
******************************************************************************************************************************************
Brambory oloupejte a uvařte. Chléb namočte do vody a dobře vymačkejte. Rozmrazenou tresku za syrova rozmixujte, přidejte prolisované brambory, rozdrolený chléb, vejce, strouhaný parmezán, sůl, pepř, petrželku a na špičku nože jemně strouhané citronové kůry. Pokud se vám směs zdá příliš řídká, přidejte trochu strouhanky, ale ne zas tolik aby byla tvrdá. Nechte odpočinout v lednici alespoň hodinu, aby se uležela a lépe se z ní tvořily kuličky.
Připravte si mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. Do vyššího kastrolu nalejte dostatečné množství oleje (nejlépe olivového nebo arašídového) a nechte dobře rozehřát. Mezitím pomocí lžíce tvořte kuličky o průměru asi 4 cm, a klasicky obalujte v mouce, vejci a strouhance. V oleji musí volně plavat, smažte vždy jen pár kousků najednou. Vhozením do rozpáleného oleje se ihned utvoří kůrčička, která zabrání, aby proniknul dovnitř pokrmu. Tím docílíte toho, že kuličky budou uvnitř krásně nadýchané, měkké a suché.
Do zlatova usmažené pokládejte na mísu vyloženou savou papírovou utěrkou. Podávejte s bramborem, bramborovou kaší, nebo zeleninovým salátem. Vhodnou přílohou je i dušený hrášek.
BUON APPETITO!
Výměna věnečků za rybí kuličky, byl určitě dobrý obchod a to jsem kuličky ještě neochutnala. Podle receptu, to musí být dobrota. Těším se na ně.
OdpovědětVymazatPředpokládám, že na fotu je Matýsek a připravuje své koule za asistence Ivanky. 🐟 🍷
No téda,věřím,že je to dobrota,určitě je vyzkouším.Něco smaženého mám už několik dní v plánu,tak to prubnu ,Růži
OdpovědětVymazatDíky za inspiraci Posílám pozdravy
Ahoj Růženko, to je vynikající receptík! Stojí určitě za vyzkoušení!
OdpovědětVymazat[1]: Byl to dobrý byznys 😋 Není to Ivanka,Matýsek si na pomoc přizval svoji dívku a šlo jim to krásně od ruky!
OdpovědětVymazat[2]: Dobré opravdu jsou a na to, že jsou smažené, dobře stravitelné. Hlavní je nešetřit olejem, jinak se nasáknou. Taky moc zdravím, byla jsem taky mlsat u tebe! 😂
OdpovědětVymazat[3]: Ahoj Alenko, za vyzkoušení opravdu stojí. Já jinak ryby moc nemusím mít, ale takhle "zaobalené" mi chutnají 😋
OdpovědětVymazatVýměnný obchod, správný mezi šikovnými ženskými, kdo umí, ten umí.
OdpovědětVymazatVypadá to skvěle, zkusím, je tam parmazánek, to mohu
Rybičky my můžeme v každé podobě, díky ti za recept!
OdpovědětVymazatJo, a tu osmaženou bačkoru si budu pamatovat, to je boží pořekadlo .
[7]: Dík za důvěru Takové výměnné obchody pořádáme dost často, obě rády vaříme a v Itálii se dočkáme zadostiučinění 😂Co se týče parmezánku, nezklame nikdy,jen se nesmí zaměňovat za jiný strouhaný sýr což ty určitě neděláš!
OdpovědětVymazat[8]: 😂 Italská pořekadla jsou většinou vtipná a trefná, ostatně jako všechna lidová moudra. Měla bych jim věnovat samostatný článek 😂😉
OdpovědětVymazat[10]: Jo, to by se mi líbilo!
OdpovědětVymazatMyslím že na to brzy dojde!🤗
OdpovědětVymazatMám dnes smůlu, kam přijdu na blog, tak samé dobroty
OdpovědětVymazatMozna vyzkoušíme, ale vzhledem k tomu, že mi moc ne hutnaji rybí prsty, nevim..n
OdpovědětVymazat[13]: Nedobroty se radši nezveřejňují
OdpovědětVymazat[14]: Rybích prstů je na trhu vícero druhů, ne všechny jsou dobré Tady není ryba ani moc cítit, řekla bych že je to delikátní jídlo
OdpovědětVymazatRůženko, další recept do záložky. Určitě kuličky budou.
OdpovědětVymazatMňam, to vypadá dobře. I když s chlebem a bramborama trošku netradiční, ale určitě bych ochutnala. Ryby mám ráda, ještě se mi nepřejedly. Podivnou směs zvanou rybí prsty vůbec nekupuji.
OdpovědětVymazatKrásný den.
[17]:Ivi, budu ráda když vyzkoušíš, u nás doma se osvědčily
OdpovědětVymazat[18]:Právě ten chleba a brambory jim dodá lehkost. Dělají se tak i masové kuličky Směs v rybích prstech bývá opravdu často podivná!
OdpovědětVymazatRecept vypadá víc než dobře a já ho určitě vyzkouším. Filé už delší dobu nekupuju a rybí prsty jsem snad nekoupila dvacet let. Raději si koupím nějakou tu rybku chlazenou.
OdpovědětVymazatUrčitě! Kdysi bývalo filé, obzvlášť smažené, chutným pokrmem, dnes nevím
OdpovědětVymazatNěkdo si ho dával i na vánoce místo kapra