Koupila jsem švestky, ale nejsou jako ty české, které si pamatuji z dětství. Ty byly menší, podlouhlejší a sladké jak med. Což o to, tyhle jsou sladké taky, jen o něco kulatější a větší. Nejsou to blumy, je tam psáno švestky - jen nemají takovou tu pravou, švestkovou chuť...ale kdoví jestli ji dnes mají i ty české - myslím ty kupované v obchodě..
Přestala jsem nad tím uvažovat v momentě kdy začaly podezřele měknout - a shnilé ovoce je všude stejné!
Rychle jsem se rozhodla - když smrt, tak ať je sladká 😄! Zapnula jsem totiž troubu...o horkém počasí se letos psalo až moc, ale slibují ochlazení a já jsem nedočkavě předběhla dobu.
Nebylo to až tak úplně hrozné, rána jsou díky delší noci přece jen chladnější. Na švestkový koláč s drobenkou mám osvědčený recept který používám i na koláče s jiným ovocem - podle sezóny - jen jsem tentokrát zvolila rustikální verzi. Musím říct, že ke švestkám docela dobře pasovala.
Pokud se vám urodilo a neuděláte ze všech povidla, vyndejte pomůcky a jde se na to!
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek celozrnné mouky
1 hrnek třtinového cukru
1 hrnek mléka
1 vejce
125 gr másla nebo rostlinného tuku
asi 15 švestek
1/2 prášku do pečiva
špetka skořice
špetka soli
*******************************************************************************************************************************************
Nejdřív si uděláme drobenku. Smícháme obě mouky, přidáme skořici a sůl, prosáty prášek do pečiva a promísíme. V jednom receptu na drobenku jsem četla, že se má dát i trochu krupičky. Ubrala jsem asi 2 lžíce mouky a a dala jí tam - chuťově se mi to velký rozdíl nezdál, ale lépe se "drobilo". Pak do směsi rozsekáme studené máslo nebo tuk a dobře rozemneme až získáme drobky. Teprve poté přidáme cukr a dobře promísíme.
Švestky omyjeme a rozpůlíme.
Asi 1/3 drobenky dáme stranou. Do mléka rozkvedláme vejce, přidáme do té zbylé a umícháme těsto. Vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku ( použila jsem rozměr asi 30 x 40 cm ) a povrch trochu posypeme drobenkou aby se ovoce nepropadlo ke dnu. Švestky klademe slupkou dospod a sypeme zbytkem drobenky. Dáme péct na 180° asi 40'.
Necháme trochu vychladnout ve formě a opatrně vyklopíme. Můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Nevím, jakou odrůdu jsi koupila, ale doma natrhané švestky jsou sladoučké. Letos je jich moc málo, velké sucho, ale na kolláč také budou. U nás frčí tzv. " litý koláč". Těsto jednoduché a rychlé, nahoře také drobenka. Pokud nějakou švestičku vyšetřim, určitě vyzkouším tvůj recept. Hezký víkend. 🍕 🍦 🤣 🙋
OdpovědětVymazatTen koláč je určitě výborný a recept ci poznamenám pro příště.
OdpovědětVymazatDomácí švestky jsou nejlepší! Ty z velkoobchodu jsou natrhané nezralé a "uzrávají"v lednici Tyhle jsou i sladké a pak koláče s drobenkou jsou výborné s čímkoliv
OdpovědětVymazat[2]: Byl moc dobrý a příprava je jednoduchá. A pak - švestkový koláč je klasika!
OdpovědětVymazatTak tohle jo, švestky já může v jakékoliv podobě - v koláči, knedlících, v povidlech, dokonce i v čaji .
OdpovědětVymazatS čajem jsem nezkoušela - jedině snad ten pečený čaj Jinak můžu přesně to samé - a povidla si vozím z Prahy ( když holky zavaří
OdpovědětVymazat[7]: ach jo- dobrý.
OdpovědětVymazatŠvestkový lívan jsme tomu říkali a bYl hrozně doébrý. I zavařené švestky jsou výborné. Ty větší švestky mívali naši na zahradě, byly uvnitř oranžovější, kulatější a byly to t.zv. Bosenské švestky. Možná to byly ty co jsi měla.
OdpovědětVymazat[8]: Vzpomněla jsem si, že to byl druh zvaný Stanley.. uvnitř byly žluté. Na koláči vyšly výborně, jsou takové pěkně macaté
OdpovědětVymazat[9]: Asi je to správný název, ty Bosenské sázeli ještě před 2,světovou válkou.
OdpovědětVymazatJojo, napřesrok se bude recept hodit. Letos švestky nejsou
OdpovědětVymazat[11]: To je ovšem velká škoda! Tady jsou taky problémy s některými druhy ovoce a zeleniny, kvůli extrémně suchému létu
OdpovědětVymazat