Je horko, pořád větší a teď nás čeká prý nejteplejší období z celého, již tak rekordního léta .. Konkrétně dnes je 38°...co dodat. U plotny se dá být jen krátce a pokrmy musí být raději trochu výraznější chuti, protože v takovém horku není ani velký apetit.
Jedním z takových je "insalata di pollo fritto" nebo-li salát ze smaženého kuřete. Jedná se o malé kousky masa, obalené a rychle osmažené. Pro větší křupavost jsem dala i trochu sezamových semínek. Pak uděláme zeleninový salát podle chuti, zalejeme zálivkou, promícháme a nakonec přidáme maso.
Já jsem jej připravila s malými rajčátky, trochou opečených brambor, trochou rukoly a olivami.
Jiná chutná verze je s hlávkovým salátem, salátovou okurkou, rajčaty a strouhanou mrkví.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
kuřecí maso - asi 400 gr
2 vejce
strouhanka
sezamová semínka - podle obliby
olej na smažení
Salát:
hlávkový salát nebo pár brambor
asi 20 cherry rajčátek
rukola
salátová okurka
hrstka černých oliv (nebo strouhaná mrkev)
Zálivka:
asi půl sklenky olivového oleje
3 lžíce bílého vinného octa
sůl a pepř
******************************************************************************************************************************************
Kuřecí prsa rozkrájíme na proužky o délce asi 4 - 6 cm a široké zhruba 1 cm. Vejce rozkvedláme, osolíme a vložíme do nich maso - když si trochu odpočine, je křehčí. Pokud máte sezamová semínka přidejte je ke strouhance, pak v ní obalte maso, smažte obvyklým způsobem a dejte na papírovou utěrku aby se vsáknul přebytečný tuk.Jestliže chcete použít brambory a udělat trochu vydatnější jídlo, nakrájejte je na kousky, povařte asi 5 minut, osušte a osmažte spolu s kuřetem.
Poznámka : v Itálii se nepoužívá klasický trojobal jak jej známe my, t.j. obalit nejdříve maso v mouce. Přijala jsem tento zvyk za svůj a musím říct že maso je lepší, křupavější a hlavně lehce stravitelné.
Připravte salát.Ten s brambory je popsán výše, jinak nastrouhejte okurku na hrubší nudličky, nakrájejte salát, rukolu a rajčata na kousky, nebo pokud jsou opravdu malá jen přepůlte, přidejte i olivy. Pokud je nemáte nebo vám nechutnají, zaměňte je např.za strouhanou mrkev. Smíchejte s kousky masa a zalijte zálivkou kterou si připravíte z olivového oleje, octa, soli a pepře. Tuto zálivku smíchejte zvlášť a dobře vidličkou rozkvedlejte.
Přidejte osmažené kuřecí kousky, promíchejte a hned podávejte, aby maso zůstalo křupavé. BUON APPETITO!
Momentálně jsou vaše teploty stejné jako u nás. Bude 20h a na teploměru je 32st.
OdpovědětVymazatSalát musel být dobroučký, ale pokud se neochladí, nemám sílu cokoliv připravovat u plotny.
Recept si uložím a určitě vyzkouším.
Krásný týden, nejlépe by bylo u vody. 🏄♀️ 🏊♀️🏊♀️
Dnes 40, zítra 41°... Pocitová teplota až 45 - díky vlhkosti vzduchu. V noci neklesá pod 30... A bude to trvat "nejméně týden". Do toho fouká horký vzduch ze Sahary.. Co víc si přát!! Krásné, dlouhé letní dny...k čemu? Jsme zalezli doma..
OdpovědětVymazatJe skoro 20hodin a na teploměru je 40stupňů...strašné,jsme zalezlí celé odpoledne doma, ven se nedá jít a já jsem dnes na rychlo dělala těstoviny plněné gorgonzolou s ořechy, hlad já mám i v horku
OdpovědětVymazatA jak se tedy obalují ty řízky v Itálii, já to nepochopila,to víš, je horko
Jen si užívejte, já to mám každý rok! Italské řízky se obalují jen ve vejcích a strouhance - pokud se pamatuji, u nás se dává mouka-vejce-strouhanka. Maso nalož do vajec na nějakou dobu, pak obal a usmaž - bude křehčí Capito?
OdpovědětVymazatVynechala bych osobně jen olivy, ale jinak vypadá moc dobře!
OdpovědětVymazatJá vím, olivy každému nešmakují, ale dodají barvu Já osobně je mám docela ráda v pokrmech, ne samotné. U tohoto salátu se fantazii meze nekladou, kuřecí kousky se dají kombinovat snad se vším!
OdpovědětVymazat[4]: No jasněěě, to musím zkusit
OdpovědětVymazat