úterý 13. června 2017

Linecké košíčky s třešněmi

Košíčky z lineckého těsta jsem už dělala několikrát, ale pořád jsem hledala "zlepšovák" jak je udělat vzhlednější, lépe a rychleji.. Na internetu jsem našla jeden nápad který se mi zamlouval, vykrojit těsto formičkou a pak dát na obrácený košíček. Naštěstí jsem udělala jen jeden na zkoušku, protože někde se stala chyba - po upečení nešel z formičky sundat. Košíčky a podobné nevymazávám, ale těsto které bývá už tak dost mastné omočím v polohrubé mouce a vtlačím do formičky, po upečení se vyklopí jedna radost, vlastně vypadnou samy. Takže jsem se držela tohoto postupu, jen jsem těsto vyválela a vykrojila formičkou v podobě květu a zdá se mi že vypadají lépe.
Upekla jsem je hned po ránu dokud je v kuchyni příjemně, ale krém jsem udělala nevařený.
Třešně už jsou zralé, na trhu jsem koupila krásné chrupky, rozpůlila, vyndala pecku a dala na krém. Toť vše!
********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Linecké těsto:
200 gr hladké mouky
3 plné lžíce Maizeny nebo pudinkového prášku
140 gr másla nebo tuku (dělám zhruba půl na půl)
70 gr moučkového cukru
špetka soli
1-2 žloutky (podle velikosti dávám buď jeden velký nebo dva malé)
strouhaná citronová kůra
vanilka
Náplň:
1 hotový pudink (měl 80 gramů) - pokud se u vás dá ještě stát u plotny, uvařte pudink - stačí z poloviční dávky
200 gr ricotty nebo tvarohu který není příliš mokrý
moučkový cukr podle chuti - dala jsem asi 3 lžíce, pudink byl už slazený
pár zrnek soli a trochu strouhané citronové kůry
půl kg třešní nebo jakékoliv jiné ovoce podle vaší chuti
******************************************************************************************************************************************
Do mísy prosijeme mouku s Maizenou, přidáme špetku soli, citronovou kůru, vanilku a rozsekáme do ní studené máslo (tuk). Rychle promneme až získáme větší drobky, pak přidáme cukr a opět promneme a nakonec rozkvedlané žloutky. Spojíme bez velkého zpracování - těsto se nesmí zahřát - a uložíme do lednice. V receptech je většinou uváděno alespoň na půl hodiny, ale čím déle tím líp, nechávám i přes noc, ale záleží jako vždy na tom kolik máte času.
Připravte náplň - našleháme ricottu nebo tvaroh s cukrem a po částech přidáme pudink. Dáme do lednice.
Vychlazené těsto rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme tvary, použila jsem formičku ve formě květu, ale vhodná je i kulatá formička nebo menší sklenička. Spodek ještě trochu protáhnu v mouce a vložím do nevymazaného košíčku. Mám je poměrně malé takže jich z této dávky bylo padesát.
Dám na plech a ještě na nějakou dobu do lednice - během pečení si pak lépe podrží tvar.
Pečeme asi při 180° - horkovzduch stačí 160°- až mírně zezlátnou, většinou kolem 15 - 20 minut.
Mezitím si připravíme třešně, omyjeme, rozpůlíme ( lépe se to dělá pilkovým nožem) a vyndáme pecku.
Košíčky necháme prochladnout a vyklopíme. Když jsou úplně studené, plníme krémem, buď sáčkem nebo lžičkou a navrch ozdobíme třešní nebo kouskem jiného ovoce. Uchováváme v lednici. Dobrou chuť!!!Usmívající se

12 komentářů:

  1. Nedávno jsem páčila ořechový listový koláč z plechu. Jo, když se chce člověk ukázat, stojí to za kulové, ale všichni zúčastnění mlaskali a tvořili se jim boule za ušima, tak vůbec nevadí, že to byl dezert na " lžičku "     
    Tvůj dezert vypadá skvěle, nebudu to stíhat péct, ještěže je archív

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, košíčky vypadají nádherně. Já dělám podobné s cukrářským krémem podle Tebe

    OdpovědětVymazat
  3. Košíčky vypadají lákavě. Máš výhodu, že máš jedlíky, kteří si je dají. Dávám do deníčku a snad jednou?.... momentálně si třešinky bez ničeho dávám ke svačince. 🍒🍒

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Tohle znám - člověk chce udělat dojem a zkusí něco nového..už to nedělám, radši 100x vyzkoušený koláč než neznámá specialita A když se to dá aspoň jíst lžičkou, je to úspěch   

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Díky!    Taky dávám většinou krém, ale teď chodím k plotně jen v nejnutnějším případě - je tu opravdu hic!

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Dělala jsem je, protože v neděli přišli na oběd "mladí" Jinak pokud mám chuť něco upéct, tak to pak z větší části rozdám Ovoce se tady jí i po jídle, místo dezertu

    OdpovědětVymazat
  7. Páni, ty vypadají naprosto fantasticky, ten nevařený krém mě docela láká .
    U nás se u plotny stále ještě stát dá, obávám se, že u nás v horách tomu tak bude nadosmrti .

    OdpovědětVymazat
  8. Jsou období kdy ti to závidím (jako třeba teď ) Hlavně když si představím že to takhle půjde víceméně až do září Nicméně ten krém mohu doporučit, neztuhne ale není ani tekutý a má svěží chuť   

    OdpovědětVymazat
  9. Jo, koláče dostávat z plechu, to znám velice dobře. Košíčky vypadají úžasně, s takovým krémíkem....

    OdpovědětVymazat
  10. Na koláče apod. jsem se naučila vymazávat pekáč nebo formu sádlem a vysypat polohrubou moukou - zatím funguje Tenhle krém vznikl jen proto, že jsem měla doma ingredience co se musely spotřebovat Ale moc se osvědčil, zvlášť teď v létě

    OdpovědětVymazat
  11. Růženko, děláš mi chutě. Už jsem košíčky dlouho nedělala. Vyzkouším tvůj krém.   

    OdpovědětVymazat
  12. Košíčky většinou dělám do zásoby a dám do mrazáku, jinak bych je taky moc často nedělala Jsou přece jen pracnější. Krém měl úspěch,budu opakovat A pak mám v plánu i tvoje dobroty

    OdpovědětVymazat