Podle internetu je "basturma" sušené kořeněné maso ze svíčkové nebo dokonce typické jídlo Kazachstánu z marinovaného skopového masa připravovaného na rožni.
Ne, nic takového jsem neuvařila a ani vám nebudu předkládat!
Basturmu jsem znala jako specialitu jedné pražské restaurace, kousky svíčkové s cibulí,houbami a olivami (pokud nebyla svíčková, v té době spíš zjevení, použila se vepřová panenka),trochu pikantní a charakteristikou tohoto pokrmu bylo právě to, že jste ho nedostali nikdy stejný jako minule - záleželo na dostupnosti surovin a především fantazii kuchaře...
Pro exotický nádech se používala sojová omáčka, značně oblíbená již před mnoha lety kdy byla populární i tzv. "čína" aneb variace na čínskou kuchyni. Nevím jestli jsem si pamatovala úplně přesně recept, ale moje "basturma" byla rychle hotová, rychle snězená a chutnala...
**********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 gr hovězího masa na minutku (nebo vepřové panenky)
- myslím že by se dalo použít i maso kuřecí
1 větší cibule
200 gr žampionů (nebo hrstku předem namočených a vymačkaných sušených hub)
100 gr oliv
2 lžíce škrobové moučky
vývar
lžička sojové omáčky
peperončino nebo pepř
olivový olej, sůl
dušená rýže jako příloha
******************************************************************************************************************************
Všechny potřeby si přichystáme předem, protože pokrm se připravuje jako minutka. Maso nakrájíme na nudličky dlouhé asi 3 cm, cibuli na slabé plátky. Houby očistíme a nakrájíme na kousky, olivy můžeme nechat vcelku nebo nakrájet, podle chuti. Pamatuji se, že se používaly černé s peckou, ale v té době asi jiné nebyly k dostání.
Na větší pánev dáme trochu oleje a maso na něm prudce opečeme aby se zatáhlo. Pak vložíme cibuli, zamícháme a přidáme i houby a olivy. V trošce vývaru rozmícháme škrobovou moučku, ochutíme sojovou omáčkou a vlijeme na maso. Necháme jen krátce povařit, pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme trochou vývaru. Dochutíme peperončinem (nebo pepřem) a eventuelně dosolíme.
Než se maso uvaří, připravíme si dušenou rýži jako přílohu. Dobrou chuť!
Růženko, bravo! Tohle bych si dala hned, určitě se ještě vrátím pro receptík.
OdpovědětVymazatTento recept vyzkouším hned zítra. Bude z kuřecího masíčka a přidám chřest. Pomalu jeho čas růstu končí, tak snad tim recept moc nepokazím. Dám ho uvařený až na hotové jídlo.
OdpovědětVymazatHezký vikend. 🍲🙋
Tohle je vynikající recept a na 100% vyzkouším.
OdpovědětVymazatJá vlastně zjišťuji, že...přijdu, zaslintám a pak už se vracím se surovinami a tvořím...jsem tedy věrná.
Moje dcera tě má ráda, aniž by tu někdy byla
[1]: Ahoj Libuško, vítám tě a vidím že se ti vrací chuť k jídlu a to je moc dobré znamení!!! Zdravím!!!
OdpovědětVymazat[2]: Chřestem určitě nezkazíš nic, tenhle recept se propůjčuje k mnoha variantám A bude i hezky vypadat
OdpovědětVymazat[3]: Jsi věrná a vtipná Dcera je mi sympatická, znám jí z fotek a když ráda jí, tak ještě víc A mám takový pocit že i vnučka jde ve vašich šlépějích Zdravím všechny dohromady!
OdpovědětVymazat