neděle 30. října 2016

Vepřová panenka s pancettou (Filetto di maiale con la pancetta)

Dnes něco masitého a podzimního - vepřová panenka je měkká, rychlá na přípravu a není ani nijak zvlášť drahá. Většinou jí připravuji nakrájenou na plátky a narychlo opečenou na pánvi jen tak, přírodně.
S pancettou získá ještě víc na chuti, šťavnatosti a na měkkosti.
*************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 vepřová panenka
Plátky pancetty (můžete nahradit anglickou slaninou) tolik kolik bude plátků masa
olivový olej
pár lístků šalvěje (nemusí být)
1 - 2 stroužky utřeného česneku
************************************************************************************************************************************
Maso si nakrájíte na plátky silné asi 1 - 1,5 cm. Pancettu rozložíte na prkénko a na každý plátek položíte jeden díl masa, který mírně potřete utřeným česnekem. Solit se nemusí, pancetta je už slaná dost a bývá i pepřená, ale záleží na druhu takže pokud máte rádi, trocha pepře neuškodí.
Suchou pánev dobře rozehřejte a položte na ní maso pancettou dolů. Opékejte krátce, jen co se opeče pancetta, ale na prudším ohni. Pak maso obrátíte a dopečete i na druhé straně. Myslím že celá záležitost zabere tak 3-4 minuty - jinak se riskuje že maso dlouhým pečením vyschne a ztvrdne.
Maso vyjměte, do pánve dejte trochu vody nebo ještě lépe vývaru a povařte pokud chcete trochu šťávy.
Jako přílohu jsem tentokrát podávala salát, ale dobré jsou i brambory nebo bramborová kaše.

17 komentářů:

  1. Vidím, že máš nový článek, tak že jsi i po dalším zemětřasu živá.

    OdpovědětVymazat
  2. Masíčko, to je moje, prima recept. Rychlý, šťavnatý, dobrunký, jako vše, co ty uvaříš.
    Zase  zemetřesení, štěstí, že u vás se to tak moc netřese. Chudáci lidé, vždyť se sotva vzpamatovali z toho srpnového.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za inspiraci, vepřové mi sice nedělá moc dobře, ale myslím, že u panenky udělám výjimku.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Bohužel je to děs, opět ta samá oblast..a ještě silnější než minule
    Byla jsem ještě v poseli, která se se mnou začala houpat, ale není to poprvé (bohužel ani  naposled). Hned mě napadlo že buď je nějaké mírné zemětřesení blízko nás nebo hodně silné o něco dál. Naštěstí nejsou žádné oběti, taky díky tomu že po tom prvním byli všichni evakuováni. Otřesy byly cítit od Trentina až do Puglie, v Římě byly dost silné.

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Měli jsme ho k obědu a můžu doporučit Co se týče zemětřesení, tady občas taky bývá, ale slabší. Nicméně Apeniny jsou prý jako struna, vedou celou Itálií a tak nejsme ušetřeni ani když se něco děje pár set km od nás Oproti jiným oblastem ale jen slabý čaj.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:Jednou za čas se myslím může i zhřešit Navíc panenka je úplně libová, trochu jí vylepší ta pancetta, ale bez ní by to nebylo ono!   

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Růženko,moc Tě zdravím :) Suprový receptík. Jsem ráda, že jste živí a zdraví :)

    OdpovědětVymazat
  8. Při zprávách o zemětřesení v Itálii vždy pomyslím na tebe. Uvařila jsem podle tvého předpisu květák s rajčaty, bylo to moc dobré.    Vepřovou panenku zkusímj, je drahá, ale netučná.

    OdpovědětVymazat
  9. Růženko, myslím na Tebe, vše přežijte ve zdraví a bez úhony...skvělá bašta, šla bych do toho   

    OdpovědětVymazat
  10. [8]:Ahoj Alenko, naštěstí tady je všechno v pořádku i když úplně klidní taky nejsme

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Dík že na mě myslíš    a jsem ráda že chutnalo!

    OdpovědětVymazat
  12. [10]: Díky, zatím jsme se pokaždé jen houpali a tohle nebylo z nejhorších, někdy drnčí okna a ujíždí židle. A úplně nejhorší je to v noci Průšvih je, že nikdy nevíš, co bude dál..

    OdpovědětVymazat
  13. Růženko, s husí kůží jsme koukali na televizi a litovali vás všechny. Jinak u vás je taky tak drahá panenka?   

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Dnes byly další silné otřesy, my nectili nic, ale tam co se to stalo jsou některé vesnice srovnané se zemí - dá se to přirovnat snad jen k záběrům z války po bombardování..   
    Co se týče masa, tak panenka je relativně levná, jako všechno vepřové maso /hovězí a telecí je jinak dost drahé/ Kilo je asi za 10 euro,vepřová pečínka nebo kotlety kolem 6 euro v supermarktu, občas bývají slevy

    OdpovědětVymazat
  15. Růženko, vzpomínala jsem na Tebe, jestli jsi v pořádku. Byla jsem z té reportáže v šoku.
    Panenku bych si dala. Máme ji také rádi.

    OdpovědětVymazat
  16. [16]: Díky Ivo, tady vše v pořádku, ale to co vidíme v televizi je hrozné. Naštěstí už jsou všichni lidé ubytovaní v hotelech na pobřeží nebo u rodiny či přátel. Ale to je provizorní, pak uvidíme jestli dostanou to, co jim teď všichni slibují   

    OdpovědětVymazat