pondělí 30. května 2016

Sypaný švédský koláč


Původně byl tento recept s jablky. Použila jsem jen způsob jak vypracovat těsto jinak je vše jinak - jablka nahradily jahody, místo krupice jsem dala celozrnnou mouku a přidala i trochu strouhaných mandlí. Výsledek nebyl vůbec špatný, koláč patří k těm co dobře "kloužou do krku" a dost rychle mizel.
Momentálně je jahodová sezóna, ale můžete použít jakékoliv ovoce.
Recept jsem našla v Hrníčkové kuchařce takže je vše měřeno na hrnky.
********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek celozrnné mouky (původně byla krupice, dejte co máte doma)
2 lžíce strouhaných mandlí (máte-li doma, jinak lze vynechat)
1 hrnek pískového cukru - dávám o něco méně, taky záleží na sladkosti ovoce
1 prášek do pečiva
špetka soli
1/2 kostky másla (dávám rostlinný tuk a máslo)
šťáva z 1 citronu
500 gr jahod nebo jiného ovoce
*********************************************************************************************************************************************
Smícháme obě mouky s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme citronovou šťávu a dobře promícháme. Třetinu směsi vsypeme do tukem vymazané a moukou vysypané menší formy nebo pekáčku a poklademe polovinou rozkrájených jahod. Pozor aby nebyly moc zralé, koláč by příliš zvlhnul. Přidáme druhou třetinu směsi, navrch dáme zbytek jahod a přikryjeme poslední třetinou. Povrch koláče poklademe na plátky nakrájeným máslem a zvolna pečeme v troubě (zhruba 160°) až povrch hezky zezlátne - asi 45 minut.
Nechte prochladnout ve formě, pak opatrně nakrájejte na kostky a dejte na mísu . Nebo místo vymazávání použijte papír na pečení, koláč se bude lépe vyndávat. Většinou se ani nemusí cukrovat.

8 komentářů:

  1. Dozrávají jahůdky, léto je tady. Všechny koláče a zákusky s nimi jsou výborné. Receptík ukládám a při první příležitosti vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, jahodových receptíků není nikdy dost :) Recept se mi moc líbí!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Dělám podobný koláč, vyzkouším i Tvůj recept.   

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:Tady je jahodová sezona v plném proudu, mám je ráda na všechny způsoby   

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Mám jich pár v zásobě Tady se dělá i rizoto s jahodami, ale zatím jsem nezkoušela

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Zajdu si k tobě pro další inspiraci    Jahody jsou opravdu vděčné ovoce

    OdpovědětVymazat
  7. Právě včas, Růženko! Vypadá to moc dobře, to bych mohla vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  8. Jahod je teď všude plno, i když u vás možná teprve dozrávají? Tady je všechno tak o měsíc dřív - mluvím o těch normálně rostlých ne o gumových z lednice co jsou celý rok   

    OdpovědětVymazat