Milán není jen na koukání, ale je i na jídlo, proto bych vás chtěla seznámit i s jeho specialitami. Jak už je v Itálii zvykem, každý region, město i místo má své typické recepty dané především nabídkou teritoria ve kterém se nachází. Dnes se samozřejmě mnoho změnilo, všude najdete krajové i zahraniční restaurace a typické produkty se prodávají všude. Například tolik rozšířený olivový olej byl dříve v severní Itálii téměř neznámý a používalo se hlavně sádlo a máslo. I kotleta po milánsku o které bude řeč, by měla být smažená na másle, ale přiznávám že tuto zásadu nedodržuji. Abych neměla úplně výčitky svědomí ( Italové jsou na dodržování jejich typických receptur hákliví), po usmažení potřu maso kouskem másla aby získalo typickou vůni. V lepších milánských restauracích je ale prý ještě používáno máslo i když většinou odstředěné, které se dá lépe použít na smažení neboť snáší vyšší teploty.
Někomu by se mohlo zdát že mluvím o obyčejném řízku, nazývaném také vídeňským, ale není tomu tak. Rozdílů je hned několik:
za prvé, k přípravě milánské kotlety musíme použít pouze telecí maso;
za druhé, nikdy se nevykošťuje ani nenahrazuje masem vepřovým;
za třetí, nesmí se příliš naklepat - maso má být stejně vysoké jako kost- takže dnešní móda obrovských tenkých řízků přes celý talíř není na místě;
za čtvrté, při obalování nesmí o mouku ani zavadit, obaluje se jen v rozšlehaném vejci a strouhance maximálně s přidáním strouhaného Grana Padano (který se vyrábí jako parmezán, ale v oblasti pádské nížiny - nezaměňovat prosím :-))
za páté... o smažení jsem už mluvila, nechám na vás a vašich žlučnících.
Recept je jednoduchý jak jste určitě pochopili z popsaného nahoře.
****************************************************************************************************************************************
Pro 4 osoby budete potřebovat:
4 telecí kotlety
2 vejce
strouhanka se lžící strouhaného sýra Grana Padano
sůl
špetka muškátového oříšku
citron
****************************************************************************************************************************************
Kotlety odblaňte a očistěte a mírně naklepejte aby byly "v lajně" s kostí. Vejce rozšlehejte v misce a vedle si připravte jinou se strouhankou, sýrem, špetkou soli a muškátového oříšku . Pak už se pokračuje jako u řízků - maso namáčejte ve vejcích, pak ve strouhance kterou rukou dobře přimáčknete k masu. Smaží v horkém tuku, stačí zhruba 2 minuty po každé straně. Pokud chcete použít můj "trik" nabodněte na vidličku kousek másla a horké maso jím přetřete.
Jako příloha je nejlepší křehký, čerstvý salátek, bramborová kaše, opékané nebo smažené brambůrky či bramborový salát. Kotletu mírně pokapejte citrónem a pak už si jen pochutnávejte na vaší "cotelétta a la milanésa" jak by řekl rodilý Ital z Milána :-))
Bože, to musí být dobrota. Křehounká, jemná a úžasná. Jenže, můj žlučník se ozývá a to se jen dívám. Asi se ho budu muset zbavit, ať si můžu pochutnávat na všech laskominách co nabízíš.
OdpovědětVymazat🤗 🐄 🌟🌟🌟🌟🌟
Tak to je nefalšovaná mlaskačka ...taky si fakt poslintávám, protože vše co se tvoří na másle nebo másle přepuštěném je delikatesa, prostě v tomto přídadě se musí hřešit
OdpovědětVymazatJen bych měla problém s tou silou masa, mám ráda tenké maso, vyklepané...ale u telecího by se to dalo nějak přehodnotit
Růži...nejdřív nádherná reportáž s parádními fotkami a nyní tato delikatesa, mě hlavně baví, že se dozvím i hodně věcí mimo, dík
A tak to jo, tohle já můžu, já jsem masožrout a hlavně řízkožrout. A teď už i kotletožrout .
OdpovědětVymazat[1]: Nevím jestli se to vyplatí Ale kdybys smažila na olivovém oleji, možná by se tolik nezlobil Kdoví jestli je to tím, ale o žlučníkových záchvatech tady skoro vůbec neslyším
OdpovědětVymazat[2]:Snažím se popsat takové to domácí a lidové, o čem většinou příručky mlčí - a moc mě těší když si toho někdo všimne ) Máslo a telecí jde skvěle dohromady, pokud se tomu tělo nebrání Ty kotlety zas tak vysoké nejsou, většinou kolem 1 cm a smaží se krátce, takže zůstanou krásně šťavnaté
OdpovědětVymazat[3]: Já masa zas tolik nejím ale tuhle kotletu zbaštím vždycky celou a nereptám
OdpovědětVymazatCelkem rychlovka, ale určitě moc dobrá. Dala bych si hned
OdpovědětVymazat[7]: Dobré a rychlé - znáš lepší kombinaci?
OdpovědětVymazatRůženko, mňam, jen škoda, že teď musím být opatrná na to, co sním a smažené zatím nee, i když to určitě není napořád. Tak, a teď má poslintanou klávesnici.
OdpovědětVymazatTo musí být pochutnáníčko. Telecí maso jsem už dlouho nikde neviděla. Mohly by se použít vepřové kotlety?
OdpovědětVymazat[9]: Libuško zatím to můžeš zkusit bez smažení, jako přírodní, telecí je přece dietní!
OdpovědětVymazat[10]: Může se všechno, ale pak už to nebude "milanese" Pokud na tom nelpíš, udělej klidně vepřovou kotletu, jen by se měla smažit o něco déle a trochu víc naklepat
OdpovědětVymazat