pátek 6. května 2016

Koláč mascarpone, ricotta a čokoláda (Crostata con mascarpone ricotta e cioccolato)

Připravte se na čokoládové opojení... Dnešní moučník je křehký koláč z lineckého kakaového těsta plněný směsí mascarpone a ricotty s čokoládovými pecičkami. Přímo ďábelská kombinace! Naštěstí je do malé formy - použila jsem o průměru asi 22 cm - (což vám samozřejmě nebrání v tom zvýšit dávky i velikost formy !)
Pokud máte naladěno, zapiště si recept a s chutí do toho (a půl je snězeno :-))
**************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Křehké kakaové těsto:
230 gr hladké mouky
4 lžíce kakaa
150 gr tuku (dávám tuk a máslo)
100 gr cukru
2 žloutky
špetka soli, vanilka
Krém:
200 gr mascarpone
200 gr ricotty
cukr asi 80 gr, dávám od oka, prostě až to bude sladké jak vám chutná
čokoládové pecičky nebo kousky čokolády - množství platí jak psáno nahoře
**************************************************************************************************************************************
Nejdřív si připravíme těsto, které musí trochu odpočívat v lednici. Do prosáté mouky přidáme špetku soli, kakao (též prosáté) a rozsekáme tuk. Dobře promneme až máme drobenku, ale pozor ať tuk moc nezahřejete. Pak se přidá cukr, znovu promnout a nakonec žloutky. Rychle zpracujeme v těsto, zabalíme do folie a dáme do lednice ztuhnout aspoň na půl hodiny ale klidně i do druhého dne.
Na krém našleháme ricottu s cukrem a po částech mascarpone, pak přidáme čokoládové pecičky nebo nahrubo nasekanou čokoládu, nejlépe hořkou.
Těsto je dost křehké, proto je lepší vyvalovat mezi dvěma papíry na pečení. Rozdělíme jej na 2 části, jednu o něco větší než druhou. Z většího těsta vyválíme plát který pokryje dno a vytvoří i okraj asi 3 cm - vložíme do formy i s papírem - a dáme na něj náplň. Druhou plackou koláč přiklopíme. Tato fáze je - alespoň pro mě - záludná. Nikdy se mi nepodaří přesně se trefit a koláč správně "zavíčkovat". Napadlo mě překrojit napůl vyválené těsto i s papírem a uzavřít jej na dvakrát - bohužel až ve chvíli, kdy jsem opět udělala vše našišato.
Zkusím příště, ale kdyby měl někdo lepší nápad bude vítán, každá rada dobrá!
Koláč jsem pekla asi na 170-180° zhruba 25 minut bez horkovzduchu - záleží na vaší troubě. Pozor aby ricotta nebyla příliš mokrá, jinak se riskuje že spodní vrstva těsta nebude dost propečená. Koláč vyndejte z trouby a nechte skoro úplně prochladnout, okraj objeďte nožem aby se uvolnil. Teprve pak opatrně vyndejte z formy, stáhněte zespoda papír a pocukrujte. Krájejte až když je studený a uchovávejte v lednici.

10 komentářů:

  1. Prima recept na zákusek. Ukládám a určitě někdy vyzkouším. Hezký víkend a prosím o trpělivost, opět nástup do Prahy. Brzy napíšu. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, koláč vypadá naprosto luxusně   

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Ahoj Boženko, moc zdravím a ať všechno dobře dopadne!!

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Ahoj Alenko, trochu jsem se ho bála,ale dopadl dobře   

    OdpovědětVymazat
  5. To je parádní koláč. Také si recept opět ukládám, ale nevím kdy na něj přijde řada.   

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá mňamózně! Co se týká té vrchní části těsta, zkusila bych ten vršek vyválet mezi potravinovou folií do požadovaného tvaru, nejlépe na nějakém větším prkénku nebo válu, se kterým se dá manipulovat. Vyválené těsto podsypat lehce moukou a nechat z válu po mouce sklouznout na spodní díl. Ale je to jen nápad .

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Ivo, taky mám plnou záložku Kolikrát si říkám že strávím víc času  čtením receptů než samotným vařením!

    OdpovědětVymazat
  8. [6]:Jani, dík za radu! vyvalovala jsem mezi folií ale pak jsem zkoušela překlopit a tam byl úraz Z prkénka zkusím, ale těsto je měkké, shrnuje se. Příště ho dám asi na momentík do mrazáku a pak sesunu. Ono by to šlo asi lépe kdybych měla nízkou  formu, ale dělala jsem v odepínací, jinak se nedá vyklopit a ty vyšší hrany tam vadí.

    OdpovědětVymazat
  9. Právě jsem se od plic zasmála...místo půl je snězeno, jsem četla sněženo...že by tam u vás sněžilo     

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: No párkrát tady i sněžilo.Dokonce jednou byla i kalamita, v roce 1985 se sníh udržel asi 3 týdny a mrzlo jen praštělo! Já tu byla krátce, tudíž zvyklá naše zimy, ale Italové - škoda mluvit! Tady se vše zablokuje už při poprašku.. ale je to stále méně častěji   

    OdpovědětVymazat