sobota 14. února 2015

Mrizkovy kolac s marmeladou (crostata di marmellata)

Recept na mrìzkovy kolac ma asi kazdy a je v kazde kucharce. Mozna ale,ze ne vsichni znaji spravny postup jak ziskat kolac krehky a s "nezpecenou" marmeladou. V receptech je vetsinou psano, smichat mouku s cukrem, nasekat maslo,pridat zloutek - ale cukr s maslem zvlhne a pak se testo spatne zpracovàvà - spravné linecké testo se nema prilis vyvalovat,jen rychle spojit.Nasledujici postup se mi velmi osvedcil, i pri priprave vanocnìho cukrovì.
INGREDIENCE:
210 gr hladké mouky
140 gr màsla
70 gr cukru
1 lzicka pràsku do peciva
1-2 zloutky
vanilka, citr.kura
spetka soli
marmelada podle chuti, asi 300 gr
Prosijeme mouku do mìsy s pràskem do peciva a spetkou soli. Rozsekàme maslo a vytvorìme prsty drobenku. Teprve pak pridàme cukr, opet promneme, pak vanilku, citr.kuru a rozkvedlané zloutky. Rychle spojìme a jen velmi kratce propracujeme aby se testo spojilo. Vsechny ingredience by mely byt studene a nemely by se prilis zahràt. Pak testo zabalìme do potravinove folie nebo mikroténoveho sàcku a ulozìme do chladna aspon na pul hodiny.
Poté testo vyvàlìme a dàme stranou asi 1/4 na mrìzky nebo ozdobné tvary. Vetsì càstì testa vylozìme formu a dàme PREDPE'CT asi 5-7 minut. Vyjmeme z trouby a pak teprve rozetreme marmeladu po celém povrchu a udelàme ze zbytku testa mrìzky nebo tvary podle fantazie. Vlozìme opet do trouby a dopeceme dalsìch asi 10 minut pri 170' -zàlezì na vasì troube.Pokud je potreba,prendàme kolàc na pàr poslednich minut na vrchni dràzku trouby.

8 komentářů:

  1. Ahoj Růženko,moc Tě zdravím!! Koláč vypadá nádherně    Hned bych si kousek dala

    OdpovědětVymazat
  2. Uz neni,Alenko,jsi zvava na pristì kolo!!   

    OdpovědětVymazat
  3. To je dobré, že poradíš, rychle zpracovat, cukr nakonec. Vyzkouším. Díky. Člověk se pořád učí.

    OdpovědětVymazat
  4. Linecké, mřížkovy kolac, sama dobrota. Hned bych si z tveho koláče kousek odkrojila ke kaficku, Mej se, hezkou nedeli.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Ahoj Ruzenko,taky jsem neznala,pak poradil jeden cukrar z televize..Ted vari kazdy a cokoliv ale tohle byl dobry tip! I drobenka me konecne vyjde "drobiva" a ne v kouscich (ke vsemu je tady jen hladka mouka!)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Bozenko,uz neni,ale doma me rekli,ze muze byt casteji My dve se zatim musime spokojit s virtualnim posezenim u kaficka!   

    OdpovědětVymazat
  7. Já tomu těstu říká raz, dva, tři těsto. Jeden díl cukru, dva díly másla, tři díly mouky. Zkusím udělat podle tvého návodu Ruži.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]:My jsme mu rikali sedmickove testo -7-14-21    Kazdopadne je dobre,krehke..

    OdpovědětVymazat