Rizoto se špenátem a lososem (uzeným) je nejen chutné ale i hezky vypadá. Použila jsem zmrazený špenát.
****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr rýže pro rizota
150 gr uzeného lososa
150 gr zmrazeného špenátu
1 menší cibulka
olivový olej
sůl a pepř
horký zeleninový vývar ( asi litr - i z kostky)
*******************************************************************************************************************
Špenát necháme rozmrazit a nakrájíme na kostičky, lososa na menší kousky. Propláchneme rýži studenou vodou. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, vložíme špenat a část lososa. Promícháme a vložíme rýži,krátce orestujeme a zalijeme naběračkou vývaru. Dobře zamícháme a když se vývar téměř odpaří,přidáme další naběračku, zamícháme a opakujeme pořád tento postup. Rizoto musí zůstat měkké a vláčné,ne suché ! Když je rýže téměř uvařená, přidáme zbytek lososa. Dochutíme eventuálně solí (opatrně,losos bývá sám o sobě dost slaný) a pepřem,přidáme lžíci olivového oleje a dobře promícháme. Necháme asi 5 minut odpočinout a podáváme.
Pozn.: je důležité aby rizoto mělo dostatek tekutiny (vývaru) protože i po sundání z plotny rýže do sebe tekutinu vsakuje. Správné italské "risotto" by se mělo na talíři vlnit když s ním pohnete (říká se tomu "a onda" - na vlně)
Ahoj Růženko, mňam..risotto mám moc ráda. Se špenátem jsem ho zatím ještě nezkoušela.
OdpovědětVymazatAhoj Ali, pro me to byla taky novinka..Ale stoji za vyzkouseni
OdpovědětVymazatRizoto vypada velice lakave a chutne. Bohuzel mam jen jednu alergii a to na spenat. Mela jsem ho moc rada, ale po nekolika dusicich zachvatech uz si netroufnu ho jist.
OdpovědětVymazat[3]: Ahoj Bozenko,tak to neni jidlo pro tebe! Tady maji i repne listy (myslim ze se to tak cesky jmenuje) jsou podobne spenatu.Tam by alergie byt nemela,ale nevim,jestli to chces zkouset
OdpovědětVymazat