pátek 7. listopadu 2014

Jablkovy kolac s dusenymi jablky

Jablkove moucniky u nas vedou! Mohu je delat na vsechny zpusoby a chutnaji vsem. Nasledujici recept je vlastne jednoduchy mrizkovy kolac s mensi ùpravou - testo na kolac je predpecene a jablka predem podusena. Testo tak nezvlhne a napln zustane mekka a stavnata.
Nejdrive si pripravime TESTO:
250 gr hladke mouky
125 gr tuku
80 gr cukru
1 lzicka prasku do peciva
1-2 zloutky
citr.kura, vanilka
Do misy prosijeme mouku s praskem. Rozsekame tuk a pridame do mouky, zpracujeme nejdrive nozem a pak rozemneme. Teprve potom prisypeme cukr, citr.kuru, vanilku a znovu promnene. Nakonec vmichame rozslehane zloutky a vypracujeme rychle hladke testo. Dame odpocinout do lednice aspon na pul hodiny.
Zatimco testo odpociva, pripravime NAPLN:
3 - 4 jablka
2-3 lzice cukru (podle chuti a kyselosti jablek)
trochu skorice
hrstka hrozinek - predem namocene ve vode nebo v nize uvedenem dezertnim vine
sklenicka vody
5 cl sladkeho dezertniho vina
pinoli nebo mandlove lupinky ci orechy na posypani
Jablka oloupeme a nakrajime na osminky. dame do kastrolku a pridame cukr, sklenicku vody, skorici, dezertni vino (pouzivam sladke italske Vinsanto - je podobne ceske medovine) a podusime az jsou jablka mekka. Rozmichame do kasovite konzistence a pridame hrozinky.
Nechame prochladnout.
Poznamka - dezertni vino lze vynechat, v tom pripade namocime hrozinky ve vode pripadne smichanou s lzici rumu.
Testo vyvalime a vlozime do formy tak,aby se utvoril asi 1 cm okraj. Prebytek okraje odkrojime a pouzijeme na mrizky. Dame pect asi na 10 minut pri 180 stupnu - melo by jen mirne zezloutnout. Nekdo doporucuje dat na testo papir se suchymi fazolemi aby se testo nevzdouvalo,ale staci kdyz testo jen propichnete vidlickou pred a behem peceni. Pak jej vyndame z trouby, mirne stlacime a vlijeme jablecnou smes. Posypeme pinoli, orechy nebo mandlemi ,ozdobime mrizkou nebo vykrajenymi tvary ze zbyleho testa a dame dopect asi na dalsich 20 minut.

8 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, mńam. Koláč vypadá skvostně    A musel být vynikající. Jablečné koláče jsou teď v kurzu, tak si receptík tisknu a brzy vyzkouším!!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Ahoj Ali, to byl fofr    Ja se taky inspiruju tvymi jablecnymi dobrotami.
    Preji hezky vikend!!!   

    OdpovědětVymazat
  3. Mrizkovy kolac mame radi ve vsech podobach. Jablka vedou, tak vim, co dnes upecu. Uz byl dotaz, proc tyden nebyl zadny kolac. No, proc, nebyl cas. Mej se, hezky vikend, snad se brzy dostanu napsat mejlik.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Ahoj Bozenko, tak uz vim,ze se ti kolac povedl    Brzy pripravim dalsi,at doma nereptaji!

    OdpovědětVymazat
  5. My ujíždíme na štrůdlu. Nemusí být motaný, jen přeložený doprostřed, aby byla jablíčka trochu vidět. Ale i ten mřížkový jsme dělávali, nejen s jablky, ale i meruňkami, třešněmi. Jo a kdo to má pak jíst a tloustnout, ha? Když už jsme sami dva. Pokud jsou tady mladí, dáme půlku výtvoru jim, ale až se odstěhují do většího bytu mimo náš  panelák, tak co?   

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Mam podobny problem - po vetsinu roku jsme dva, manzel navic sladke moc nesmi, taky mame nejradsi strudl,ale pak ho dojidam ja.O ostatnim sladkem ani nemluve. Dopada to tak ze ho delam pro zname nebo do prace a kousek si vezmu   

    OdpovědětVymazat
  7. Kolac uz neni, rychle se rozebral. Jak rikal manzel, kdybych te nemela, on se buchty nedocka. Ono to bude tim, ze rada zkousim nove veci a ty davas svele receptiky, takze vzdy hlasim, ze kolac je podle tveho navodu. Jen tak dal. Hezky vecer a nedeli.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Uz pracuji na dalsim - opet ze serie "jablecne opojeni"   A zas rychlovka..

    OdpovědětVymazat