Italska focaccia je podobna pizze ale je jednodussi, je to vlastne chlebova placka , kterou muzeme udelat jen tak pouze s pridanim olivoveho oleje a soli nebo s olivami, rajcaty, cibuli atd. Ja ji nejradeji pripravuji z bramboroveho testa, kterè vydrzi i dele vlacnè.Kazdy italskdy kraj ma svuj vlastni recept na focacciu (zvanà take "schiaccia, schiacciata")
Tato priprava je typicka pro kraj Puglia.
INGREDIENCE:
Zakladnì recept na testo
500 gr hladke mouky
100 gr varenych studenych brambor
kostka drozdì
olivovy olej -asi 1 dl
1 lzice soli + na posypani hrubou sul
vlazna voda na zadelani testa
cherry rajcatka, oregano
Na val prosijeme hladkou mouku se lzici soli a pridame rozmackane brambory. Udelame dulek. Drozdi rozpustime v trosce vlazne vody a nalijeme do dulku v mouce. Nechame chvili vykynout a pak zadelame vlaznou vodou hladke testo.Nechame kynout asi hodinu a pul na teplem miste.
Rozvalime na placku, vlozime na olejem vymazany plech a prsty vyhloubime male dulky. Olivovy olej smichame s trochou vody a potreme touto smesi testo. Povrch poklademe rozkrojenymi rajcatky a posypeme oreganem nebo pouzijeme jinou napln podle chuti (olivy, cibule nakrajena na prouzky, kousky pancetty ) a posypeme trochou hrube soli.Nechame kynout jeste asi hodinu, pak peceme pri 180' asi 20 minut az je povrch zlatavy.
Focaccia, vyborna basta. Obcas ji pecu, hlavne kdyz jsou cerstva rajcata. Delas mi chute, v sobotu ji urcite udelam, diky za pripomenuti. Verim, ze vsem doma udelam radost. Mej se hezky.
OdpovědětVymazatFoccaciu milujeme od dob, co nám "ital v kuchyni" ukázal, že je to vlastně pizza a super chléb na různé sendviče.
OdpovědětVymazat[2]: Pravda, pravdouci. Focacciu je skvely chleb samostatne nebo k salatum a pomazankam.
OdpovědětVymazatAhoj Růženko, moc Tě zdravím!! Focaccia vypadá moc jedle
OdpovědětVymazat[1]: Ahoj Bozenko, radost urcite udelas at ji udelas na jakykoliv zpusob!
OdpovědětVymazat[2]: Ahoj, Itala mam taky rada, je Toskanec takze jednoducha zdrava kuchyne..Zadne prapodivne kombinace. Focaccia je vyborna i jen rozkrojena a plnena sunkou, salamem, syrem.. Mas zajimavy blog
OdpovědětVymazat[4]: Ahoj Ali!!! Focaccia se tady jmenuje i "schiacciata" (skjacàta - s hackem na "c"!)od slova "schiacciare" neboli "zmacknout"protoze je to vlastne nizky chleba...Dobra, vid? Treba ta s bramborama Kdy se do ni pustis?
OdpovědětVymazatAhoj Růženko, vypadá to jednoduše a s bramborama. Určitě zkusím, krásnou neděli.
OdpovědětVymazatRůženko, určitě vyzkouším tu tvoji bez oliv. Já mám olivy ráda a rodina je nemusí.
OdpovědětVymazat[8]: Diky Helenko! Brambory uchovaji testo dele vlacne, proto rada delam tohle testo
OdpovědětVymazat[9]: Ahoj Ivo, ja mam olivy celkem rada,ale kdyz s nimi delam neco sama, nakrajim je na mensi kousky.Taky neni oliva jako oliva
OdpovědětVymazat