sobota 24. května 2014

Chřestová polévka s opékaným chlebem(Crema di asparagi)

V italské kuchyni vládne "pasta". Ale i polévky, zvlášť zeleninové, mají své dobré místečko u stolu. Naše zahuštěné zeleninové polévky jsou zde nazývané "crema" - krém. Momentálně je na trhu hodně chřestu, takže jsem udělala "crema di asparagi", jen lehce zahuštěná moukou rozkvedlanou ve vodě, ve které se vařil chřest.
K tomu osmažené kostičky chleba...posuďte sami!
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
300 gr chřestu
2-3 lžíce mouky - dala jsem polohrubou
trochu mléka
1 žloutek
kostičky opečeného chleba
olej, sůl, strouhaný parmezán
*********************************************************************************************************************
Z chřestu odkrojíme tvrdé části, dobře omyjeme a dáme vařit do osolené vody. Když je měkký, vyndáme jej a odebereme trochu vody, ve ktere se vařil. Necháme jí vystydnout, vsypeme po částech mouku a dobře rozmíchàme, pak vlijeme zpět do teplé chřestové vody a povaříme až není mouka cítit - asi 10 minut. V trošce mléka rozkvedláme žloutek. Chřest nakrájíme na malé kousky, vložíme zpět do polévky a prohřejeme. Odstavíme z plotny a vlijeme za stálého míchání mléko se žloutkem.
Chléb nakrájíme na malé kostičky, pokropíme olejem a dáme do trouby osmahnout, nebo opečeme na pánvi.
Do talíře vlijeme horkou polévku a vložíme osmažený chléb. Můžeme posypat strouhaným parmezánem a přidat pár kapek kvalitního olivového oleje. BUON APPETITO!

4 komentáře:

  1. Ahoj Růženko, myslím, že  chřestová polévka by moc chutnala   

    OdpovědětVymazat
  2. Vyborna polevka. Mame vlastni chrest, tak polevku z nej delam casto. Mam jiny recept, ale chutna nam na kazdy zpusob.  Oblibeny je i se zapecenym syrem.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]:Ahoj Ali, nam chutna, delala jsem ji zas vcera. Nekdy pridame testoviny,ale vede opeceny chleba!     

    OdpovědětVymazat
  4. Chrest ze zahradky je urcite nejlepsi
    Taky ho delam jen vareny, bud se syrem nebo s volskym okem.Pak se dela rizoto, testoviny...same dobroty   

    OdpovědětVymazat