pondělí 21. dubna 2014

Slany venec z kynuteho testa

Tento venec se pripravuje v Italii na Velikonoce. Je z kynuteho testa s pridavkem brambor, plneny sunkou nebo uzenym masem a hraskem.Ji se jen tak samotny nebo spolu se sunkou ci syrem.
I kdyz Italove k snidani davaji prednost sladkemu, o Velikonocich se v nekterych krajich casto snida prave tento venec, jak tomu chce tradice.
INGREDIENCE:
400 gr mouky (smichala jsem hladkou a polohrubou)
20 gr drozdi (1/2 kostky)
150 gr varenych studenych brambor
50 gr olivoveho oleje
1 lzicka soli
100 ml vlazneho mleka
trochu vlazne vody
50 gr strouhaneho,tvrdeho ovciho syra (pecorino)
2 mlade cibulky nebo porek
150 gr hrasku-i sterilovaneho
150 gr na kosticky krajene sunky nebo liboveho uzeneho
1 vejce na potreni
Brambory oloupeme, nakrajime na vetsi kostky a dame varit, uvarene slijeme. Nakrajime cibulky nebo porek a podusime s hraskem. Nechame vse vychladnout a mezitim si pripravime kvasek z drozdi a trochy vlazneho mleka.
Do misy prosijeme mouku se soli, dobre promichame, udelame dulek a do nej vlijeme kvasek-smichame jej s trochou mouky a nechame asi 10 minut kynout.
Vystydle brambory nastrouhame do misy s moukou, pridame ovci syr a zacneme zadelavat testo. Postupne prilevame tenkym praminkem olej, zbytek mleka a pripadne trochu vlazne vody a dobre vypracujeme.
Nakonec hrasek a sunku - testo udelame hustsi, protoze kynutim trochu zridne!
Nechame kynout asi hodinu a pul na teplem miste. Potom testo rozdelime na 3 dily , vyvalime valecky a spleteme jako cop. Vlozime do vymastene a vysypane formy na babovku a nechame jeste alespon 1/2 hodiny kynout. Potreme rozslehanym vejcem s trochou mleka.
Peceme v predehrate troube na 180' asi 40 minut.
Vyhoda tohoto testa je ta,ze je dobre i druhy den, rekla bych,ze skoro lepsi!

8 komentářů:

  1. Dost bylo sladkeho, toto je skvela dobrota pro takove, jako jsem ja. Nemam rada sladke a miluji maso. V teto tve dobrutce je vse, co mam rada. Diky za navod, pristi sobotu bude tato skvela vecere, pokud se mi podari, jako tobe. Hezky zbytek dne!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je zajímavý recept Růži.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Růženko,moc díky za recept! Tuhle dobrotu bych si po těch všech sladkostech hned dala     

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:Ahoj Bozenko, urcite se ti podari, ja to taky delala poprvé!   

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Je to i jednoduche, myslim ze je dobry i cerstvy, byl krasne mekkoucky - ale jedli jsme ho az druhy den.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Ahoj Ali, mas pravdu, jsme uz docela "preslazeni"!   

    OdpovědětVymazat
  7. Růženko, věnec je zajímavý. Dávám si ho do záložek, vnoučata mají v oblibě slané pečivo. Určitě vyzkouším.   

    OdpovědětVymazat
  8. Ja jsem slane zas nikdy moc nepekla,ale ted vidim,ze je v oblibe i tady. Tak mam zas dalsi "pole pusobnosti"
    Ja zas urcite vyzkousim ten tvuj sladky Ta uprava do vence se mi moc libi.

    OdpovědětVymazat