neděle 24. listopadu 2013

Nudle s ragù (tagliatelle alla bolognese)

Na italském nedělním nebo svátečním stole se často objeví "tagliatelle alla bolognese", boloňské tagliatelle, nebo chcete - li po česku, nudle s boloňským ragú. Dříve se patřilo dělat tyto těstoviny doma, ale dnes se dostanou koupit nejen suché, ale i čerstvé, opravdu jako "od maminky". Ale i ty průmyslové jsou výborné, jen musíte koupit osvědčenou značku a hlavně pravé italské. Ragú si můžete připravit den předem, odleželé je lepší.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 g širokých nudlí (tagliatelle) jsou dlouhé jako špagety , ale širší a placaté
400 g mletého masa (v Itálii používají jen hovězí)
70 g pancetty (nebo slanina, nejvíc se jí podobá anglická)
1 cibule
2 stroužky česneku
400 g (plechovka) loupaných rajčat (pelati)
asi šálek drobně krájené mrkve a celeru
sklenka červeného vína
trochu vývaru
olej, sůl a pepř
strouhaný Parmigiano reggiano na posypání
*********************************************************************************************************************
Slaninu nakrájíme na drobné kousky a dáme na pánev s malým množstvím oleje. Když pustí tuk, vložíme nadrobno krájenou zeleninu, osmahneme, potom vložíme maso a za stálého míchání necháme zatáhnout. Když maso lehce zezlátne, zvýšíme plamen a přilejeme červené víno. Mícháme, až se vypaří alkohol - to poznáme ppodle toho, že přestane být cítít vinný odér. Pak přidáme na kousky nakrájená rajčata, trochu soli, pepř, utřený česnek a necháme velmi zvolna vařit. Pokud se tekutina přiliš odpaří, přilejeme opatrně vývar, ale jen po troškách, ragú musí zůstat hodně husté, aby těstoviny obalilo a ne aby po nich stékalo.
V tom je právě - podle italských hospodyněk - tajemství správného ragú, dlouhé a pomalé vaření. Někde, například v Neapoli, se vaří i několik hodin.
My to nebudeme tolik přehánět a zhruba po hodině a něco máme ragú hotové.
Těstoviny : abychom byli úplně ortodoxní, musíme vzít tagliatelle, ale můžeme klidně použít i jiný typ těstovin.
Ragú je nezbytné i pro přípravu lasagní.
Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody, scedíme a vhodíme do širšího kastrolu nebo pánve s horkým ragú. Dobře promícháme a servírujeme. Na talíři bohatě posypeme strouhaným sýrem Parmigiano reggiano. BUON APPETITO!

6 komentářů:

  1. Ahoj můžeš prosím hlasovat tady pro Ellie http://nnina-dobrev.blog.cz/1311/sutaz-o-damonov-prsten-finale ? Prosím, prosím, prosím .. Prohrávám o 40 hlasů a zachvilinku ta soutěž končí .. Promiň za reklamu a otravování + za hlasování si můžeš ke mě na blog napsat o hmotnou cenu.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, tak to je oběd podle mého gusta, mńam Tu boloňskou omáčku brzy vyzkouším. Mám doma zrovna koupené lasagne, tak si myslím, že se k nim hodí Růženko,měj se moc hezky   

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Ahoj Alenko, na lasagne je uplne perfektni! Chce to prokladat i besamelem a strouhanym syrem, navrch besamel a hodne syra, pak zapect...mnam!! Taky se na ne chystam )

    OdpovědětVymazat
  4. Já taková jídla prostě miluji, tak jako Itálii.

    OdpovědětVymazat
  5. Taková jídla prostě miluji, tak jako zemi, ve které se vaří.

    OdpovědětVymazat