Vítám všechny návštěvníky mého blogu! Jmenuji se Růžena a jsem přes 30 let vdaná v italském Toskánsku. Ráda bych vám přiblížila zdejší život tak, jak probíhá v naší italsko - české domácnosti. Bude to takový mix vaření, ručních prací, postřehů a cestování..
čtvrtek 27. května 2021
Lasaně s chřestem a šunkou (Lasagne con asparagi e prosciutto)
čtvrtek 6. května 2021
Oříškové (nebo jiné ) suchárky
Po delší odmlce - jsem živá i zdravá , ale nebylo prakticky o čem psát - přicházím pravděpodobně s křížkem po funuse . Následující recept se používá spíš na Vánoce, kdy zbydou bílky ze kterých se pečou různé chlebíčky, ale vařila jsem cukrářský krém na Velikonoce a tam bílky nedávám . Uložila jsem je do mrazáku a vzpomněla si na ně v neděli , kdy jsem shodou okolností našla i recept na tyto suchárky. Měla jsem i zbytek oříšků a mandlí, připletl se i nějaký burák a pustila jsem se do pečení. Podobných receptů je vícero, tenhle se mi líbil, protože je vše v poměru 1:1. Kolik bílků tolik cukru, mouky i oříšků ( nebo co máte při ruce). Já jsem měla mandlí a oříšků o něco méně než bylo zapotřebí, ale zaprášilo se po nich i tak!
Vypadají tvrdé , ale ve skutečnosti jsou křehké a čím déle odpočívají, tím jsou lepší . Musíte je skladovat v plechové krabici aby nezvlhly.
************************************************
INGREDIENCE:
100 g bílků
100 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
100 g oříšků (mandlí , ořechů)
špetka soli
************************************************
Postup je velmi jednoduchý . Z bílků a soli ušleháme sníh, během šlehání přisypáváme po částech cukr. Pevný sníh posypeme po povrchu trochou mouky a opatrně vmícháme, pokračujeme až jí všechnu spotřebujeme. Nakonec přidáme celé oříšky (mandle i neloupané, nebo ořechy) a dáme do formy na srnčí hřbet vyložené pečicím papírem . Velikost záleží na množství těsta, já měla jen dva bílky, použila jsem formu s vnitřním rozměrem 20x 10 cm .
Pečeme na 160 stupňů asi 15-20 minut až těsto mírně zhnědne. Necháme úplně vychladnout a ostrým pilkovým nožem nakrájíme na plátky asi 2 mm. Uložíme na plech a dáme zpět do trouby při 160 stupních mírně opéct. Musíme hlídat , suchárky mají mít zlatavou barvu. Hotové necháme vychladnout , naskládáme do plechové krabice a můžeme chroupat!
pátek 2. dubna 2021
čtvrtek 18. března 2021
Rýžové kobližky sv.Josefa (Frittelle di riso di san Giuseppe)
sobota 13. března 2021
Velikonoční vejce s flitry
V pondělí je pak zvykem jet někam na výlet a dělat piknik. Snad bude počasí přát...
pátek 12. března 2021
Fazole s okem (Fagioli dall’occhio)
Dnes vám představím další toskánský recept, který můžete klidně připravit i u vás doma, protože k jeho přípravě se používá i jeden typicky český produkt - tlačenka! Když jsem jí tady viděla poprvé, říkala jsem si, kdovíjak bude chutnat, to je přeci české, kdoví co tam dali. Soudila jsem tak i po zkušenostech s různými recepty “made in Italy” v zahraničí. Ale v případě tlačenky (italsky “soppressata”, v Toskánsku zvaná soprassata ) jsem byla příjemně překvapená. Připravuje se přesně jako u nás že zbytků prasete i vzhled je stejný .Je velmi chutná, žádné chrupky nebo kousky tlustého, s přidáním pepře, koření (přesné složení se mi nepodařilo zjistit) drceného rozmarýnu, česneku .... prostě kvalitní pochoutka. V téhle verzi se najde v Toskánsku , ale například na jihu Itálie se podobá salámu a je pikantní , s peperončínem. Toskánské uzeniny jsou dost slané a kořeněné, proto je toskánský chléb bez soli. Sám o sobě mi nechutná , ale k jejich uzeninám by se jiný nehodil. Krájená na slabé plátky jako salám je vynikající mezi dvěma krajíci čerstvého chleba, ale v zimě jí dělám spolu s další typicky toskánskou potravinou - malé fazole zvané “fazole s okem” (fagioli all’occhio). Jejich výhodou je, že mají velmi tenkou slupku a jsou tím pádem dobře stravitelné. Kromě receptu, který dnes uvádím se mohou používat jako příloha k masu nebo k jakémukoliv jídlu kam se hodí fazole, do zeleninových polévek, do salátů apod.
******************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby
300 g fazolí s očkem
200 g tlačenky
cibule podle chuti
olivový olej
sůl a pepř podle chuti
******************************************************************************Den předem ( alespoň na 12 hodin) se fazole musí namočit do studené vody jako většina luštěnin a pak se asi hodinu vaří na mírném plamenu do měkka. Tlačenku vyndáme včas z lednice , nesmí být studená a nakrájíme na plátky (tady se krájí na stroji jako šunka nebo salám) a pak na malé kousky . Jestli jí máte vcelku, nakrájejte jí na malé proužky. Připravte si i cibuli , nejlépe čerstvou jarní, kterou nakrájejte na tenké plátky . Do nahřáté mísy vložte velmi horké fazole a hned přidejte tlačenku. Dobře zamíchejte. V teple se tučnější části tlačenky rozpustí a ochutí fazole, nakonec přidejte i cibuli a trochu olivového oleje. Podle potřeby můžete dosolit a opepřit, jak má kdo rád. Já většinou nepřidávám nic, protože místní tlačenka je už ochucená sama o sobě .Jestli máte chuť tlačenky spojenou s cibulí a octem, můžete klidně pár kapek přidat , nic se nezkazí .
Použít se dá i jiný druh fazolí , lépe je věnovat jim trochu času a uvařit si je doma než použit konzervované.
Důležité je podávat pokrm ihned, dokud je horký . BUON APPETITO!