středa 1. května 2019

Vepřová panenka s pískovými brambory

Vepřovou panenku můžete upravovat buď krájenou na plátky a rychle opečenou na pánvi jako minutku (např.panenka se zeleným pepřem nebo panenka s pancettou) anebo vcelku. I v tomto případě jde o poměrně rychlou úpravu, která vám zabere zhruba 20 minut od začátku až do konce. Navíc jde o pečení na pánvi a troubu použijete jen k přípravě brambor, které budou potřebovat o něco delší čas.
Panenku pečenou vcelku jsem už párkrát zkusila, ale vždycky jsem byla přesvědčená, že vepřové maso se musí dobře propéct. Výsledkem bylo suché a trochu tvrdé maso...
Pak jsem se konečně dovtípila, že se jedná o minutku a zrovna tak se s ním musí zacházet. Není vhodné pro krvavou úpravu na styl roastbeefu, ale uvnitř musí zůstat růžové a na omak pružné.
Je o něco dražší než třeba vepřová pečeně, ale zas o dost levnější než dejme tomu biftek, navíc získáte opravdu chutný pokrm.
*********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 gr vepřové panenky
lžíce sádla
sůl a pepř
trochu oleje
trochu vína a lžička hořčice na šťávu
- pískové brambory jako příloha
******************************************************************************************************************************************
Jelikož se panenka upeče rychle,nejdřív si připravte brambory a dejte péct podle výše uvedeného receptu.
Maso musíte odblanit (blána bývá tenká, nejlépe poslouží menší, ostrý nožík), aby se při pečení nekroutilo, pak přeříznete na dvě půlky, které by měly být zhruba stejně dlouhé i široké. Mě většinou vyjdou dva asi 20 cm dlouhé špalíčky.
Vepřová panenka je na jedné straně užší, má takový ocásek. Buď jej bez milosti uříznete, nebo zahnete nahoru a přivážete k masu.
Pak můžete ale nemusíte maso svázat motouzem (jak to vyjde, tak to vyjde, po upečení ho stejně odstraníte) aby si lépe podrželo tvar. Mírně osolte a opepřete a pomažte sádlem. Pánev nejdříve zahřejte na sucho a vložte do ní obě půlky masa. Nechte opékat asi 2-3 minuty, přilejte trochu oleje (stačí opravdu malinko, jen na pokrytí dna), počkejte až se samo odlepí a obraťte aby se opeklo ze všech stran a mělo hezkou kůrčičku. Odolejte pokušení odtrhávat ho od pánve a nepíchejte do něj vidičkou, ale zkuste prstem, pokud možno azbestovým :-)
Tady je nejhorší část přípravy, protože musíte vychytat správnou měkkost - maso by mělo zůstat pružné, ale ne moc měkké a už vůbec ne tuhé. Veškeré opékání zabere zhruba 10 - 12 minut (podle mého oka).
Nicméně jsem jí dělala už 3x a vždycky vyšlo akorát, takže taková věda to zas není!
Upečené maso zabalím do alobalu a dám na teplý talíř, který si můžete nahřát chvíli v troubě kde se pekly brambory. Nedávejte ho ale zpátky do trouby, jinak maso zcepení!
Příprava šťávy je totiž minutová záležitost. Výpečky v pánvi trochu zřeďte vínem, stačí tak deci. Můžete použít i brandy, alkohol stejně vyprchá a eventuálně přisolte. Já jsem přidala i lžičku hořčice, někdo dává trochu medu, nemusíte ale dát už vůbec nic. Nechte přejít varem, až vše zhoustne. Mezitím sundejte motouz, nakrájejte maso na plátky asi 1 cm silné a vložte do pánve s horkou šťávou, už nevařte a hned podávejte. Jako přílohu jsem vybrala tyto brambory právě kvůli tomu, že nepotřebují žádnou omáčku. Stejně dobře poslouží i hranolky, pečené brambory se snítky rozmarýnu, nebo opečená zeleninová směs.
BUON APPETITO!

14 komentářů:

  1. Ještě nikdy jsem panenku nedělala a vzhledem k cenám, které u nás vládnou, asi nikdy dělat nebudu. Není to dobrota pro české důchodce.
    Jídlo na tvém talíři musela být užasná mňamka. Masíčko šťavnaté, krásně růžové, určitě si rodina pochutnala.
    Hezký den, u nás sváteční volno.
    🌞 🙋

    OdpovědětVymazat
  2. Vepřovou panenku já tuze ráda, naučil mě jíst můj polovičák a nedám na ní dopustit .

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné papání na 1. Máje. Já byla na kopcích v Beskydech, protože je škoda dne volna nevyužít. Přeji ti krásný večer na 1. Máj. měj se hezky. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:Jednou za čas by to možná šlo
    Tady je vepřové poměrně levné, oproti třeba hovězímu je za poloviční cenu.

    OdpovědětVymazat
  5. [2]:Taky dělám často, jak píšu v horním komentáři, je oproti jiným minutkovým masům levné. Levnější už je jen kuřecí

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: 1.máj se tu taky slaví, na rozdíl čarodějnic. Počasí ale nebyli nic extra, takže jen procházka Beskydy bych brala raději

    OdpovědětVymazat
  7. Růži,ne že bych neměla chuť na vepřovou panenku,v tvém provedení musí být jedna báseň ! Ale moc mě zaujaly pískové prambory,už jsem mrkla na recept a protože máme brambory moc rádi ,na všechny možné způsoby,určitě je podle tebe vyzkouším
    Díky za recept,posílám pozdravy   

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Brambory mám taky moc ráda, tyhle dělám dost často, kupodivu je to italský recept Oni jim zas tolik neholdují, ale třeba český bramborák,to je velmi žádaná pochoutka
    Moc zdravím, hezký víkend!

    OdpovědětVymazat
  9. Panenku máš krásně udělanou a pískové brambory jsem už podle tebe dělala a byly výborné.

    OdpovědětVymazat
  10. Netuším proč a rozhodně to není náboženstvím, ale vepřové maso já skoro nekonzumuji, vlastně mi moc nechutná a když už dojdu k chuti, tak je to u kotlety, tu mohu a ráda.
    Panenky skoro nepřipravuji, ale toto vypadá velice přitažlivě.
    Ovšem z celého talíře by mi oko zajásalo z brambor, tam já svítím jako sluníčko, budu se opakovat, v minulém životě jsem byla obrovské prase   

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Díky, jsem ráda že chutnaly

    OdpovědětVymazat
  12. [10]: Pravda je, že příště budu muset zvýšit gramáž!

    OdpovědětVymazat
  13. [11]: Já vlastně maso taky moc nejím, i když panenku mám ráda a taky kuřecí stehna. Možná i proto že k oběma velmi dobře pasují brambory!

    OdpovědětVymazat