neděle 17. března 2013

KOBLIZKY SV.JOSEFA( frittelle di San Giuseppe)

V Italii se "frittelle di riso", neboli koblizky z ryze delaji v obdobi karnevalu,ale hlavne na svatek Sv.Josefa, 19.3. Nedelam je moc casto, smazenym moucnikum prilis neholduji ~ prave kvuli smazeni~ ale tyhle koblizky mame opravdu radi. Nasla jsem typicky toskansky recept, podle ktereho je uz nekolik let pripravuji. Vypadaji trochu pracne, ale muzete si je zcasti pripravit uz den predem.

POTREBY:
150 gr ryze (obycejne, NE PREDVARENE!!)
pul litru mleka a sklenicka vody
2 lzice mouky
2 vejce
2 lzice cukru (zhruba)
2 lzice masla
asi 50 cl rumu
pul sacku prasku do peciva
trochu soli, citr.kura
2/3 lzice hrozinek
olej na smazeni
Pripravime si varenou ryzi ~ do mleka s vodou vsypeme opranou ryzi, pridame cukr, maslo a kousek oprane, citronove kury a vetsi spetku soli. Varime za obcasneho michani az do uplneho zmeknuti ryze / tekutina se musi vyparit.Ryzi muzete uvarit i den predem.
Nechte vychladnout a vyjmete citr.kuru.Potom vmichejte do ryze 2 zloutky, rum, prosatou mouku s praskem do peciva a hrozinky (pokud je nemate radi, muzete vynechat).Nastrouhejte asi lzicku citronove kury a pridejte do smesi. Nechte asi hodinu odpocinout.
Ze 2 bilku uslehejte tuhy snih a vmichejte do ryze. Hned tvorte koblizky pomoci lzice a vhazujte do vyssi vrstvy rozpaleneho oleje.Pokud je date do mensiho mnoztvi oleje, vzniknou spis livanecky ~ dobre je oboje. Vyndejte na savy papir a posyptre piskovym cukrem.


3 komentáře:

  1. Musí to být velká dobrota, ale co ty nešťastné kalorie?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, tyhle koblížky  vůbec neznám. Docela mě lákají vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat