čtvrtek 27. prosince 2012

Spagety s cesnekem, olejem a peperoncinem (Spaghetti aglio,olio,peperoncino)

Tento recept je opet dukazem, jak italska kuchyn dokaze z jednoduchych, dà se rìci i chudych surovin, vytvorit chutne a zdrave jìdlo. Je to jedna z nejjednodusìch ùprav testovin, konkretne spaget. Jako vzdy platì jedina podmìnka - pouzìvat vyhradne kvalitnìch surovin. Jen tak ocenìte jejich plnou chut.
Ja tyto spagety nazyvam obdobou nasi cesnecky-ocenite je hlavne po vanocnìch hodech, nebo po nàlezite oslavenèm Silvestru!
Ingredience pro 4 osoby
320 gr spaget - kvalitni znacky z tvrde psenice, italske vyroby, napr. Barilla, Buitoni nebo Agnesi
2 strouzky utrenèho cesneku
1 dl olivovèho, extra panenskèho oleje
1/2 kavove lzicky mleteho peperoncina (mnozstvi je orientacni-jelikoz peperoncino byva vice ci mène ostre i podle toho, z jakèho kraje Italie pochàzì, je lepsì dàt mène a eventuelne pridat)
asi 2 lzìce sekane, cerstve petrzele (muze byt i zmrazena)
strouhany parmezan, nejlèpe tesne pred podàvànìm
sul

Do vetsìho hrnce dame vodu na spagety.Teprve kdyz se zacne varit, vhodime sul (voda bez soli dosàhne drìv bodu varu)). Potom prelomime spagety vejpul a vlozime do vroucì vody a hned zamìchàme a pokracujeme v mìchànì dokud se voda zas nezacne varit. Pak stacì promìchat jen obcas. Mezitìm si pripravìme vetsi misu, ve kterè pak budeme spagty podàvat. Dame do nì utreny cesnek, umletè peperoncino, na drobno nasekanou petrzelku, trochu soli a zalijeme olivovym olejem.Zamìchàme a nechàme ustàt, nez se uvari spagety.Spravne uvarenè testoviny majì zustat trochu tuzsì na skus (Italovè rìkajì "al dente", presne prelozeno je to "na zub") Neproplachujeme, ani je nenechàvàme v horkè vode "dojìt"!!Tìm se jen nacucaji vodou a neprijmou pak dobre omàcky a ostatnì ochucenì.Vhodìme do misy a dobre promìchame.(Pokud chcete byt uplne perfektnì, mìsu pred prìpravou proplachneme horkou vodou, aby se ohràla.)
Zasypeme hojne strouhanym parmezanem, znovu promichàme a podàvàme.

5 komentářů:

  1. Ahoj Růženko,moc Tě zdravím Takhle připravené špagety jsou vynikající    je to jednoduchý recept a úžasná chu´t. Akorát s tím peperoncinem  nevím, jestli jde nahradit klasickým pepřem, jako je u nás?

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: To uz zas neni tenhle recept ) Muzes udelat,ze das olej, dost pepre (nejlepe namleteho cerstve) a pak vhodis spagety a hodne zasypes ovcìm syrem (melo by byt Pecorino Romano, ale muzes nahradit nasim , tvrdym ovcim syrem)Jmenuje se to "Cacio e pepe" (Cacio je dialektalni nazev pro ovci syr) a pepr. Je to taky dobre a hned hotove.Zdravim a dobrou chut)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Růženko, jednoduchý a výborný recept. Zkusím udělat z náhradních surovin, které nám popisuješ. Bude to příjemná změna po tom všem hodování.
    Přeji ti šťastný nový rok prožitý ve zdraví a v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  4. Italská kuchyně je výborná, těstoviny máme oblíbené, jen mám obavy, že to švindlujeme náhražkami a dáváme tam i to, co tam podle originálních receptů nepatří. Ovčí sýr občas máme z domácího chovu, tak jakmile zase bude- vozí nám ho syn, udělám to podle tvého doporučení.

    OdpovědětVymazat
  5. Dovol, abych ti také popřála hodně  dobrého v tomto novém roce, zdraví a ostatním dobrou chuť  k jídlům, podle tvých receptů.

    OdpovědětVymazat