neděle 19. května 2019

Zapékaný chřest se šunkou a sýrem (Asparagi con prosciutto e formaggio)

Chřest je typicky jarní zelenina, která se dá upravovat různými způsoby. Od klasického vařeného chřestu, politého rozpuštěným máslem jako příloha, přes chřest se sázeným vejcem, chřestovou polévku, penne s chřestem, vřeténka s chřestem a pancettou nebo lasagne..Jeho jemná chuť a nenáročná úprava uspokojí většinu strávníků, kuchařek a kuchařů, i začátečníků.
Dnes jsem pro vás -i pro nás - připravila zapékaný chřest se šunkou, sýrem a bešamelem.
**********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
1 kg zeleného chřestu
200 gr šunky
200 gr plátkového sýra
bešamelová omáčka
50 gr strouhaného parmezánu
trochu másla na vymazání formy
**********************************************************************************************************************
Kilogram chřestu se někomu může zdát moc, ale připravte se na poměrně velký odpad, padne na něj zhruba jedna čtvrtina až třetina celkové váhy. Nejdříve musíte odstranit dřevnaté konce, nejlepší způsob je vzít jednotlivé stonky do ruky a ohnout, přelomí se sami tam, kde začíná měkká část vhodná k vaření. Pak jej omyjte ve studené vodě a pokud nebudete připravovat hned, dejte jej do sklenice s vodou, zrovna tak jako se dávají květiny, špičkami nahoru. Chřest neloupu i když to v některých receptech čtu, ale možná že je zde jiná kvalita, například bílá odrůda se používá velmi zřídka.
Před zapékáním je potřeba chřest tepelně upravit, stačí povařit pár minut do poloměkka v malém množství mírně osolené vody.
Osobně dávám přednost vaření v páře, stačí pár minut navíc. Pozor na převaření, protože špičky jsou velmi jemné a mohly by se rozvařit.
Hotový chřest opatrně vyjměte dírkovanou lžíci a nechte prochladnout rozložené na tácku.
Připravte si bešamel ze dvou lžic másla, dvou lžic mouky a 250 ml mléka. Do rozpuštěného másla po částech přisypávejte mouku a za stálého míchání rozřeďte mlékem. Nechte vařit asi 3 minuty a pořád míchejte.
Kdyby se i tak utvořily žmolky, odstavte z ohně a metličkou nebo tyčinkovým mixérem rozmíchejte na hladkou omáčku. Přidejte špetku soli a muškátového oříšku.
Pokud se vám tato příprava zdá trochu komplikovaná, použijte koupený bešamel, který je jak doufám stejně chutný jako ten domácí..
Plátky šunky rozprostřete na prkénko a položte na každý tři stonky chřestu - víceméně, podle jejich tloušťky - a zabalte. Poskládejte do máslem vymazaného pekáčku, navrch položte plátky sýra, pokapejte bešamelem a úplně nakonec posypte strouhaným parmezánem. Já jsem asi tři lžíce parmezánu dala i do bešamelu.
Vložte do trouby předehřáté na 180°a když se sýr rozpustí a pokrm prohřeje (trvá to jen pár minut) zapněte na chvíli vrchní gril a mírně zapečte. Sýr nesmí moc zhnědnout, jinak zhořkne!
Upečený pokrm vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout. Servírujte teplé, s čerstvým pečivem.
BUON APPETITO!

12 komentářů:

  1. Chřest je disciplína, kterou v Čechách neumíme.
    Včera jsem si dala v restauraci chřestovou polévku, smutný příběh. Salát s chřestem a jahodami byl dobře vychucený, bohužel ricotta by nechutná.
    Já sama doma neodhadnu vaření, buď je převařený nebo tuhý, zatím bojuji, ale nevzdávám.

    OdpovědětVymazat
  2. Chřest jsem nikdy nejedla, připomíná mi pařáty nějaké nestvůry . Ale tvůj recept vypadá víc, než dobře

    OdpovědětVymazat
  3. [2]:    Je vidět že máš fantazii, tohle přirovnání by mě nenapadlo!
    Když ho pěkně zabalíš do šunky a pokladeš celé sýrem, pařáty zmizí!

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:
    Mám pocit že český chřest má podobný úděl jako české cukiny Tady má v průměru zhruba půl, max.jeden cm v jedlé části. Vaří se krátce a nejlépe v páře, jinak postavit do vyššího a užšího hrnce aby byl potopený ve vodě tak do půlky stonků a špičkami nahoru. Přikrýt poklicí tak, aby unikalo trochu páry. Většinou stačí asi 10 minut. Receptů je s ním spousta, ale přiznávám že s jahodami jsem ho ještě nikdy nejedla!

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Správně, čím větší cuketa, tím větší sedlák, to že to nejde jíst, je vedlejší.
    Když nakupuji, hledám marně malé.
    Tak ten salát byl dobrý, chřest, jahody, polníček, směs salátků několik barev, sladké lusky a vynikající medovo-hořčičná zálivka. Jen ta ricotta byla nechutná, asi náhražka nebo něco levného. To víš, po italské mám mlsnou hubu   

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Naprosto chápu Na lepší si člověk rychle zvykne   

    OdpovědětVymazat
  7. Chřest z vlastni zahrady si momentalně užíváme, jen by to chtělo víc sluníčka. Už byl na několik způsobů, ale tvůj recept ještě ne. Jen co doroste další várka, vyzkoušime. 🙋

    OdpovědětVymazat
  8. Chřest že zahrádky je nejlepší, ale i u nás ho dodali trochu později kvůli počasí. Recept zkus, už jsem ho dělala několikrát a nikdy nezklamal.   

    OdpovědětVymazat
  9. Už dlouho se odhodlávám chřest vyzkoušet, tohle vypadá výborně :)

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Není to nic složitého   Zkusila jsem i s plátky  pancetty a taky dobré

    OdpovědětVymazat
  11. Mám rád chreytovou polévky a i jídla z chřestu, ale přijde mi jako normální zelenina ne jako nějaká speciální pochoutka.. M

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: V podstatě ano, jen se na trhu vyskytuje krátce, proto je trochu vzácnější než třeba brambory a mrkev

    OdpovědětVymazat