čtvrtek 22. ledna 2015

Rizoto se špenátem a lososem (Risotto con salmone e spinaci)

Rizoto se špenátem a lososem (uzeným) je nejen chutné ale i hezky vypadá. Použila jsem zmrazený špenát.
****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr rýže pro rizota
150 gr uzeného lososa
150 gr zmrazeného špenátu
1 menší cibulka
olivový olej
sůl a pepř
horký zeleninový vývar ( asi litr - i z kostky)
*******************************************************************************************************************
Špenát necháme rozmrazit a nakrájíme na kostičky, lososa na menší kousky. Propláchneme rýži studenou vodou. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, vložíme špenat a část lososa. Promícháme a vložíme rýži,krátce orestujeme a zalijeme naběračkou vývaru. Dobře zamícháme a když se vývar téměř odpaří,přidáme další naběračku, zamícháme a opakujeme pořád tento postup. Rizoto musí zůstat měkké a vláčné,ne suché ! Když je rýže téměř uvařená, přidáme zbytek lososa. Dochutíme eventuálně solí (opatrně,losos bývá sám o sobě dost slaný) a pepřem,přidáme lžíci olivového oleje a dobře promícháme. Necháme asi 5 minut odpočinout a podáváme.
Pozn.: je důležité aby rizoto mělo dostatek tekutiny (vývaru) protože i po sundání z plotny rýže do sebe tekutinu vsakuje. Správné italské "risotto" by se mělo na talíři vlnit když s ním pohnete (říká se tomu "a onda" - na vlně)

4 komentáře:

  1. Ahoj Růženko, mňam..risotto mám moc ráda. Se špenátem jsem ho zatím ještě nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ali, pro me to byla taky novinka..Ale stoji za vyzkouseni

    OdpovědětVymazat
  3. Rizoto vypada velice lakave a chutne. Bohuzel mam jen jednu alergii a to na spenat. Mela jsem ho moc rada, ale po nekolika dusicich zachvatech uz si netroufnu ho jist.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Ahoj Bozenko,tak to neni jidlo pro tebe! Tady maji i repne listy (myslim ze se to tak cesky jmenuje) jsou podobne spenatu.Tam by alergie byt nemela,ale nevim,jestli to chces zkouset   

    OdpovědětVymazat