neděle 24. června 2018

Tvarohový koláč s broskvemi

Příležitostí k pečení bude s nadcházejícím létem pořád méně, využila jsem tedy pár chladnějších dnů k upečení broskvového koláče. Tedy chladnějších relativně, protože v Itálii je teplota kolem 28°takové lepší jaro..
Nyní očekáváme nástup léta, s jeho tropickými teplotami a horkým vzduchem..Ale například vloni jsme už trpěli od začátku června, takže si vlastně nemůžeme stěžovat..
Koláč je sám o sobě jednoduchý, ale těsto bylo mimořádně nadýchané, možná i proto, že jsem použila jen jedno vejce, zato dva bílky které mi zůstaly v mrazáku. Pak jsem měla zbytek tvarohu - rikoty, zbytek polohrubé mouky, zbytek másla a tuku a tři broskve které se nás chystaly opustit..
V podstatě z nouze ctnost!
Někdy ale právě takové recepty vyjdou nejlépe.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
2 vejce (dala jsem 1 vejce a 2 bílky)
200 gr polohrubé mouky
150 gr cukru
120 gr tuku (z čehož asi 80 gr rostlinného tuku a 40 gr másla)
120 gr rikoty
špetka soli
1 prášek do pečiva s vanilkou
strouhaná kůra z poloviny citronu
3 větší broskve (asi 300 gr)
- můžete použít stejné množství meruněk nebo třešní
2 -3 lžíce třtinového cukru na posypání
*****************************************************************************************************************************************
Tuk, vejce i rikotu (nebo tvaroh) vyndejte včas z lednice, aby měli pokojovou teplotu. Broskve oloupejte, pokud máte nektarinky, můžete nechat se slupkou. Nakrájejte na čtvrtky a pak na plátky a dejte do mísy. Změklý tuk utřete s cukrem a špetkou soli a když se cukr rozpustí, přidejte jedno vejce, pak druhé. Potom po částech rikotu a citronovou kůru a jen mírně prošlehejte. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a po částech prosijte do směsi, vařečkou zlehka vmíchejte. Hustota těsta záleží hodně na tom, jaký tvaroh nebo rikotu použijete. Předem nakrájené broskve nebo i jiný druh ovoce pustí trochu šťávy, které jsem přidala do těsta, kdyby se vám pak zdálo moc řídké přidejte trochu mouky.
Použila jsem kulatou formu o průměru 26 cm, a pak jsem vertikálně zasunula kolem dokola plátky broskví.
Povrch jsem posypala třtinovým cukrem a dala péct na horkovzduch při 170° do zlatova. Trvalo to asi 35 minut, ale jako vždy se řiďte podle své trouby, svého vkusu a špejlí zkuste jestli je koláč propečený.
DOBROU CHUŤ!Usmívající se

13 komentářů:

  1. Koláč vypadá opravdu moc dobře, je krásně nadýchaný.

    OdpovědětVymazat
  2. Peču podobný, bez tvarohu a je oblíbený, přidám jako ty a necháme se překvapit lehoučkým potěšením ke kávičce.   
    Krásné dny, my máme léto už od května

    OdpovědětVymazat
  3. Koláče já tuze ráda!
    U nás je léto asi od konce dubna, ale teplotně je to spíš to tvoje lepší jaro .

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Byl opravdu dobrý, nadýchaný a šťavnatý

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Taky jsem dělala bez tvarohu, ale zbyla a šup s ní do koláče! Myslím že na tom vydělal 😋 Léto se hlásí, ale pro mě čím déle tím líp

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Já taky ráda koláče a zvláště s ovocem My měli taky léto v dubnu, v květnu docela dost pršelo..ale bylo to třeba. Teď čekáme ten pravý nástup

    OdpovědětVymazat
  7. Tvůj recept přišel opět v pravý čas. Chystám se upéct nějakou dobrotu z meruněk. Upeču to podle tvého receptu, koláč je krásně nadýchaný. Určitě bude chutnat. 🌞 🤗

    OdpovědětVymazat
  8. Taky jsem váhala mezi meruňkami a broskvemi ale ty druhé byly o poznání dál Určitě vyjde dobrý a pak je zdravý, s ovocem   

    OdpovědětVymazat
  9. Vypada to pěkné...Jinak ale u nas v dubnu vpuklo leto a teď se jakoby "vrací" jaro

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Díky Jen upřesním, jaro je zde kolem 25° a léto začíná tak od 30°, zima kolem 8 a krutá zima se blíží k nule!  

    OdpovědětVymazat
  11. Jůůů,ten vypadá krásně !
    Já jsem před chvílí vkládala taky koláč,ale s meruňkami

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Už jsem omrkla 😄 Vypadá moc chutně, i ta bublanina předtím 😋🤗

    OdpovědětVymazat
  13. [12]:Díky ,Růži

    OdpovědětVymazat