Příležitostí k pečení bude s nadcházejícím létem pořád méně, využila jsem tedy pár chladnějších dnů k upečení broskvového koláče. Tedy chladnějších relativně, protože v Itálii je teplota kolem 28°takové lepší jaro..
Nyní očekáváme nástup léta, s jeho tropickými teplotami a horkým vzduchem..Ale například vloni jsme už trpěli od začátku června, takže si vlastně nemůžeme stěžovat..
Koláč je sám o sobě jednoduchý, ale těsto bylo mimořádně nadýchané, možná i proto, že jsem použila jen jedno vejce, zato dva bílky které mi zůstaly v mrazáku. Pak jsem měla zbytek tvarohu - rikoty, zbytek polohrubé mouky, zbytek másla a tuku a tři broskve které se nás chystaly opustit..
V podstatě z nouze ctnost!
Někdy ale právě takové recepty vyjdou nejlépe.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
2 vejce (dala jsem 1 vejce a 2 bílky)
200 gr polohrubé mouky
150 gr cukru
120 gr tuku (z čehož asi 80 gr rostlinného tuku a 40 gr másla)
120 gr rikoty
špetka soli
1 prášek do pečiva s vanilkou
strouhaná kůra z poloviny citronu
3 větší broskve (asi 300 gr)
- můžete použít stejné množství meruněk nebo třešní
2 -3 lžíce třtinového cukru na posypání
*****************************************************************************************************************************************
Tuk, vejce i rikotu (nebo tvaroh) vyndejte včas z lednice, aby měli pokojovou teplotu. Broskve oloupejte, pokud máte nektarinky, můžete nechat se slupkou. Nakrájejte na čtvrtky a pak na plátky a dejte do mísy. Změklý tuk utřete s cukrem a špetkou soli a když se cukr rozpustí, přidejte jedno vejce, pak druhé. Potom po částech rikotu a citronovou kůru a jen mírně prošlehejte. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a po částech prosijte do směsi, vařečkou zlehka vmíchejte. Hustota těsta záleží hodně na tom, jaký tvaroh nebo rikotu použijete. Předem nakrájené broskve nebo i jiný druh ovoce pustí trochu šťávy, které jsem přidala do těsta, kdyby se vám pak zdálo moc řídké přidejte trochu mouky.
Použila jsem kulatou formu o průměru 26 cm, a pak jsem vertikálně zasunula kolem dokola plátky broskví.
Povrch jsem posypala třtinovým cukrem a dala péct na horkovzduch při 170° do zlatova. Trvalo to asi 35 minut, ale jako vždy se řiďte podle své trouby, svého vkusu a špejlí zkuste jestli je koláč propečený.
DOBROU CHUŤ!
Koláč vypadá opravdu moc dobře, je krásně nadýchaný.
OdpovědětVymazatPeču podobný, bez tvarohu a je oblíbený, přidám jako ty a necháme se překvapit lehoučkým potěšením ke kávičce.
OdpovědětVymazatKrásné dny, my máme léto už od května
Koláče já tuze ráda!
OdpovědětVymazatU nás je léto asi od konce dubna, ale teplotně je to spíš to tvoje lepší jaro .
[1]: Byl opravdu dobrý, nadýchaný a šťavnatý
OdpovědětVymazat[2]: Taky jsem dělala bez tvarohu, ale zbyla a šup s ní do koláče! Myslím že na tom vydělal 😋 Léto se hlásí, ale pro mě čím déle tím líp
OdpovědětVymazat[3]: Já taky ráda koláče a zvláště s ovocem My měli taky léto v dubnu, v květnu docela dost pršelo..ale bylo to třeba. Teď čekáme ten pravý nástup
OdpovědětVymazatTvůj recept přišel opět v pravý čas. Chystám se upéct nějakou dobrotu z meruněk. Upeču to podle tvého receptu, koláč je krásně nadýchaný. Určitě bude chutnat. 🌞 🤗
OdpovědětVymazatTaky jsem váhala mezi meruňkami a broskvemi ale ty druhé byly o poznání dál Určitě vyjde dobrý a pak je zdravý, s ovocem
OdpovědětVymazatVypada to pěkné...Jinak ale u nas v dubnu vpuklo leto a teď se jakoby "vrací" jaro
OdpovědětVymazat[9]: Díky Jen upřesním, jaro je zde kolem 25° a léto začíná tak od 30°, zima kolem 8 a krutá zima se blíží k nule!
OdpovědětVymazatJůůů,ten vypadá krásně !
OdpovědětVymazatJá jsem před chvílí vkládala taky koláč,ale s meruňkami
[11]: Už jsem omrkla 😄 Vypadá moc chutně, i ta bublanina předtím 😋🤗
OdpovědětVymazat[12]:Díky ,Růži
OdpovědětVymazat