Recept na čokoládovo - banánový dort jsem měla uložený už alespoň měsíc ale troubě jsem se vyhýbala jak se dalo. Dnes jsem měla doma i všechny potřeby - nevím jak vám, ale když najdu nějaký zajímavý recept který bych nejraději udělala hned, většinou mi aspoň jedna chybí - a i když teplo nás ještě neopustilo, v kuchyni už se dá existovat i během pečení. A tady je konečný výsledek !
******************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 vejce
80 ml mléka
80 gr másla
150 gr cukru
150 gr mouky
1 prášek do pečiva s vanilkou
100 gr hořké čokolády (použila jsem 75%)
2 - 3 banány
Pozn.: rozmixovala jsem spolu s čokoládou i pár mandlí ale jen proto že jsem je měla doma - v receptu nebyly, ale rozhodně neuškodily, naopak!
******************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravte formu na pečení,použila jsem kulatou o průměru 24 cm. Buď jí vymažte a vysypte moukou nebo dejte na dno pečicí papír - aby lépe držel, vypláchněte formu studenou vodou. Okraje nevymazávám, po upečení objedu ostrým nožem, zůstanou tak po vyklopení rovné. Nechte rozpustit máslo (může být i rostlinný tuk nebo půl na půl) a dejte prochladnout. Čokoládu jsem použila vcelku a na hrubo rozmixovala, nedávala jsem čokoládové pecky a bylo to učitě lepší. Banány oloupejte a nakrájejte na kolečka. V receptu byly uvedené tři, já dala dva a zdálo se mi, že stačily - záeží na vás jak dalece je milujete. Oddělte žloutky od bílků ke kterým přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Pak našlehejte žloutky do pěny spolu s cukrem a za stálého míchání přilijte vychladlé máslo ale už nešlehejte, jen dobře míchejte vařečkou. Nakonec střídavě a po troškách mléko které by mělo mít pokojovou teplotu a mouku s práškem, dobře rozmíchejte aby se neudělaly žmolky, přidejte banány s čokoládou a úplně jako poslední sníh z bílků. Ten dávám tak na 3x a opatrně obracím zespoda nahoru a obráceně, aby se příliš nepoškodil.
Směs vlijeme do formy a dáme péct na 170° asi 40 minut bez horkovzduchu. Kdyby se vám zdálo že povrch dortu příliš tmavne, přikryjte jej alobalem. Zkuste špejlí jestli je dobře propečený, pak vyndejte z trouby a nechte pár minut ve formě odpočinout, objeďte nožem okraje aby se uvolnily a opatrně vyklopte - pokud používáte odepínací formu, tím lépe. Nechte vychladnout a pak pocukrujte.
Tento dort už se nijak neplní, ale podle mě by mu neuškodilo trochu šlehačky na ozdobu, dejme tomu položit jej řezem na talířek a vrchní část ozdobit. Záleží na vás, mě nezbývá než popřát BUON APPETITO!
Tak ten bych si dala
OdpovědětVymazatAhoj Růženko, mňam....hned bych si kousek dala. Recept brzy vyzkouším!!!
OdpovědětVymazatDortík vypadá moc dobře, jenže banány u nás nejsou v oblibě. Možná bych mohla použít i jiné, ne moc mokré ovoce. Co myslíš 😵
OdpovědětVymazatPřeji hezký víkend. 🌞
[1]:Děkuji za pochvalu, ale nezbylo
OdpovědětVymazat[2]: Já se příště chystám na ty tvoje poslední bábovky - už jsem je slíbila!
OdpovědětVymazat[3]: Na italském blogu kde jsem našla recept se taky někdo ptal, chtěli tam dát hrušky. Jako sestava to není špatné, jen nesmí být moc zralé ani moc tvrdé. Já bych dala i jablka, ono jde hlavně o to aby byl dort trochu mokřejší. Klidně i strouhanou cuketu Taky přeji hezký víkend
OdpovědětVymazatRůženko, určitě vyzkouším. Dortík vypadá krásně a určitě bude i výborný
OdpovědětVymazat[7]: Musím říct že zmizel dost rychle což je nejlepší pochvala
OdpovědětVymazatVše co je s banány je luxusní záležitost a ještě čokoládička...Růži, Ty jsi had z ráje
OdpovědětVymazat[9]: Tak tohle mi ještě nikdo neřekl, ale beru to jako pochvalu!!
OdpovědětVymazatDort byl určitě vynikající, dovedla bych si jej představit i s těmi hruškami
OdpovědětVymazatU nás prozatím vede jako moučník směs ovoce a řeckého jogurtu,zakápnutá medem. Jak jsme moc mlsní,tak přidám dlouhý piškot pokropený rumíkem.
[11]:Ano, viděla jsem a honila mě mlsná! Taky bych přidala piškot namočený v rumu, leju ho do všeho podobného - a někdy i do hrdla
OdpovědětVymazatDalší dobrůtka, která by mi chutnala, ale nemohu moc péci s čokoládou, manžel je diabetik a nějak se vytrácí z obchodů dia čokolády. Je to škoda, protože tohle je určitě mňamka.
OdpovědětVymazatRůži,tak toto je i moje gusto,hořká čokoláda s banánem,dort musel být výborný Mě by chutnal určitě i bez té šlehačky
OdpovědětVymazatMyslím,že mám taky někde recept na banánovou bábovku,musím si prolistovat recepisník
[13]: Tak to není nic pro vás, ale mohla bys tam dát jen kakaový prášek a trochu těch mandlí aby to křupalo Ty banány pro diabetika taky nevím, ale jsou dobré i hrušky. V podstatě bys upekla něco úplně jiného
OdpovědětVymazat[14]: Já jsem šlehačku taky nedala, jen mě tak napadlo, že by se mohla hodit k čokoládě i k banánům Ale to je jen pro velké mlsouny Banán a čokoláda - zvlášť tahle hořká - jsou fakt dobrá kombinace
OdpovědětVymazat