Tento recept je také nazýván "těstoviny Pepka námořníka" (pasta di Braccio di ferro - Pepek námořník je v Itálii známý pod jménem "Železná paže) a zřejmě je to trik jak dostat do dětí špenát který u nich nebývá příliš oblíbený. Ale vidina svalnatého námořníka který díky posilujícímu špenátu všechny přemůže někdy pomůže
Původně byl recept jen se špenátem a smetanou, ale šunka nebo pancetta dodají rozhodně lepší chuť!
INGREDIENCE pro 4 osoby:
320 gr těstovin krátkého formátu ( penne, vřeténka apod.)
150 gr špenátu ( i zmrazeného)
150 ml smetany
150 gr na kostičky nakrájené šunky nebo pancetty ( italská sušená slanina )
olivový olej
sůl a pepř
strouhaný parmezán na posypání (nejlépe Parmigiano Reggiano)
Dejte vařit těstoviny do většího množství osolené vody.
Pokud použijete čerstvý špenát, spařte jej horkou vodou a nasekejte na drobno. Zmrazený nechte rozmrazit a naložte s ním taktéž. Na pánvi rozehřejte olej a vhoďte šunku, krátce orestujte a přidejte špenát. Ochutnejte a eventuelně dosolte.Dobře promíchejte, stačí pár minut. Mezitím se vám uvaří těstoviny - ne úplně do měkka aneb jak říkají Italové "al dente" - musí zůstat trochu tužší - které slijete ale nechte si naběračku vody ve které se vařily na zředění omáčky. Vhoďte je na pánev a přidejte i smetanu a trochu vody z těstovin. Nechte asi minutu je nechte dojít na pánvi za stálého míchání aby se těstoviny pěkně obalily krémovou omáčkou. Nakonec přidejte pepř, pokud máte čerstvě mletý tím lépe a asi 2 lžíce parmezánu Parmigiano Reggiano. Promíchejte jen velmi krátce a ihned podávejte. Na talíři ještě posypte parmezánem.
Jo, jo, dobroučký špenátek. Kéž bych na něj neměla alergii.
OdpovědětVymazatZajímavý receptík a rychlý, pokud je potřeba rychle zasytit rodinku. Určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazat[1]:To je pravda, tenhle recept pro tebe není Tak zas příště
OdpovědětVymazat[2]: Prakticky se omáčka uvaří za stejnou dobu jako těstoviny - typicky italské
OdpovědětVymazatTo bych mohla uvařit, máme špenát rádi a mám v mrazničce listový, tak se bude hodit. Tak ještě kousek šunky a parmezán
OdpovědětVymazatJako vždycky, mňamina! Miluju taková rychlá jídla .
OdpovědětVymazatVida, co všechno lze dělat se špenátem a já stará konzerva ho dělám pouze klasicky. Iva s ním dnes plnila panenku a ty tuhle dobrotu, budu se muset nad sebou zamyslet.
OdpovědětVymazat[5]: Můžeš to udělat i bez šunky (ale ne bez parmezánu Se šunkou to je ovšem lepší!
OdpovědětVymazat[6]: Mám pocit že už jinak než rychle ani vařit neumím Někdy se pustím do něčeho delšího ale zdá se mi nespravedlivé vařit se hodiny s něčím co se pak za 20 minut sní
OdpovědětVymazat[7]: Taky jsem zabrousila k Ivě Špenát se dá využít v mnoha podobách, já jsem tak dělala krůtí závitky - se špenátem, šunkou a sýrem taky dobré
OdpovědětVymazat