Fazolek je v Italii nekolik druhu - tradicni zelenè, zluté, bilè nebo tyto dlouhé co vypadajì jako spagety - tem se v Toskansku rìka "stringhe" - struny (podle slovniku) nebo tkanicky jak rikaji tady. Stejny nazev se totiz pouziva i na tkanicky od bot :-). At mate jakykoliv typ fazolek, muzete je pripravit nasledujicim zpusobem.
INGREDIENCE:
asi 600 gr fazolek
2 strouzky cesneku
cerstva cibulka
peperoncino (s mìrou)
300 gr cerstvych zralych rajcat
olej, sul nebo trochu kostky na zeleninovy vyvar
Fazolky zbavime spicek,delsi prekrojìme - jen dlouhe fazolky se nechavaji vcelku, max.se prekroji napul. Namocime do studene vody aby se zbavily eventualnich necistot. Mezitim zpenìme na oleji cibulku, pridame okapane fazolky, chvili podusime. Pak vlozime sparena, oloupana a na kosticky nakrajena rajcata a utreny cesnek. Pridavam i zdibec zeleninove kostky, pak trochu peperoncina. Dusime za obcasneho michani. Kdyz jsou mekke, pridame lzice dobreho olivoveho oleje a zamichame, Podàvàme k masu jako prìlohu, ale jsou dobré i samotné s cerstvym chlebem.
Pokud chcete mit hlavni jidlo , pridejte k fazolkam na kostky nakrajenou sunku nebo pancettu.