Verzí na tiramisù je mnoho, někdy až příliš. Dá se samozřejmě improvizovat,ale na klasické tiramisù jsou potřeba ty správné suroviny - mascarpone, kvalitní káva a kakao, sladký likér, nejlépe Amaretto a savoiardy - piškoty podlouhlého tvaru, něco jako naše cukrářské piškoty. Maximálně ty se dajì nahradit normálními piškoty, aniž by se chuť nějak výrazně změnila. Jà používám i "pavesini" což jsou podlouhlé piškoty slabší než savoiardy.Zdà se mi, ze tiramisù vyjde jemnější.
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250 gr mascarpone
2 vejce
4 plné lžíce cukru
šálek dobré černé kávy - lepší překapávaná než rozpustná
asi 4 lžíce kakaa bez cukru
Amaretto
sàček piškotů - aneb tolik aby pokryly 2x dno formy, ve které budete tiramisù dělat - na toto množství používám čtvercovou formu o strane asi 20-22 cm.
*********************************************************************************************************************
Ušlehàme tuhý sníh z bílků a dáme stranou. Žloutky dobře našleháme s cukrem a přidàme mascarpone. Důkladně promìchàme a lehce vmìchàme snìh.
Do hlubokého talíře vlejeme studenou kávu a likér - tam se řiďte svou chutí, já dávám asi 50 ml.
Piškoty jen lehce omočíme a klademe na dno formy,kam jsme rozetřeli trochu krému.Na vrstvu piškotů dáme krém, posypeme kakaem, pak další vrstvu namočených piškotů a opět krém a kakao.Dáme odpočinout do lednice, nejméně na 2 hodiny.Ještě lepší je druhý den!
Pokud chcete dělat jednoporcovky, můžete použít sklenky a vrstvit jako do formy.
Některé kuchařky uvádějí větší počet vajec - zhruba 1 vejce na 80 - 100 gr mascarpone.