A jeste jednou polévka, i kdyz je to spis tzv. "jìdlo z jednoho hrnce" které nahradì jak prvnì tak druhy chod - polévka se spaldou, kuretem a fazolemi.
Dalo by se rìct, ze spalda je prapredkem dnesnì psenice - tato cereàlie byla znàmà jiz v antickém Egypte. Existuji doklady z doby rise rìmské, kdy se z nì varily polévky a z mouky pekl chlèb.V dnesnì dobe se v Italii pestuje hlavne v Toskansku, v horské oblasti Garfagnana. Typickà toskànskà polévka - zuppa - je hustà a vyzivnà, jsou varianty s masem a bez, s fazolemi, se zelìm, nebo jen se zeleninou. Zalezì na kraji,na kuchari a na tom, co je prave ve spizi!
V lète se spalda pouzìva k vyrobe studenych salàtu, jako obmena za ryzovy salàt.
Ryzi muzete pouzìt i na tento recept, nejlépe celozrnnou, pokud nesezenete spaldu.
Moje "zuppa di farro" je s kurecim masem a fazolemi.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
4-5 hrstì spaldy
1 cibule
1 mrkev
1 stonek rapìkatého celeru
1-2 strouzky cesneku
200 gr kurecìho masa
100-150 gr varenych fazolì
1/2 az 3/4 litru zeleninoveho vyvaru
trochu sekane petrzelky
sul, pepr, olivovy olej
strouhany parmezàn - je-li libo!
Nakràjenou zeleninu dàme osmahnout. Kurecì maso nakràjìme na malé kousky a pridàme k zàkladu, zamìchame a jen kràtce podusìme. Pridàme rozetreny nebo prolisovany cesnek a spaldu, kterou jsme proplàchli studenou vodou. Vlijeme horky vyvar, asi polovinu mnozstvì a pozvolna varìme - spalda potrebuje aspon pul hodiny. Obcas dolijeme vyvar, polévka musì byt dost hustà, jak se rika "musì v nì stàt lzìce"! Muze se pridat i 2-3 lzìce rajskèho neochuceneho protlaku. Ke konci varu vlozìme predem uvarene - nebo sterilované- fazole a kratce povarìme.
Pred podàvànìm nechàme polévku chvìli odpocinout, na talìri pak posypeme troskou sekané petrzele, zakàpneme trochou olivoveho oleje a podle chuti posypeme lzici parmezanu.
Ahoj Růženko. Špaldová polévka to je moc dobrý nápad. Já jsem špaldu měla poprvé vloni od Tebe a dělal jsem z ní špaldové rizoto a bylo to moc dobré. Polévka mě vůbec nenapadla Tak mám apoń inspiraci na příští vaření
OdpovědětVymazatAhoj Ali, spalda se tu dost pouziva, jak na rizoto, tak na studeny salat i na tyhle huste polevky - konzistenci je to spis rizoto..Navic je i zdrava
OdpovědětVymazatSpaldu jsem jeste nikdy nejedla, musim recept vyzkouset. Navic je pry zdrava, tak nekdy tuto polevku uvarim, diky za napad. V horkem lete se bude hodit jako hlavni jidlo. Mej se krasne.
OdpovědětVymazatAni nevim, jestli se u vas spalda prodava jako takova - vim jen o spaldove mouce. Jinak muzes pouzit i ryzi. Vyhoda je,ze se uspini jen jeden hrnec Zdravim!!
OdpovědětVymazat