Region Piemonte se nachází v severozápadní části Itálie na úpatí Alp. Sousedí s Francií a Švýcarskem a je mimo jiné známý i svou rozmanitou kuchyní , typickými specialitami jsou např.” agnolotti “ plněné prstýnky z těsta podobní více známým tortellinům . Kuchyň je bohatá na maso , připravuje se jak vařené s různými studenými omáčkami nebo dušené se zeleninou a vínem , kterým je tato oblast proslulá ( např. Barbera, Nebbiolo , Barolo ), dále zvěřina a sladkovodní ryby. Kdo z vás holduje bublinkám, možná zná šumivé Spumante Asti.
Pěstují se zde i vynikající lískové oříšky - odrůda se jmenuje “kulaté jemné lískové oříšky Piemonte” a z nich stejně vynikající moučníky a sladkosti . Například “ baci di dama” - oříškové pusinky na které najdete recept zde : https://rosmarino-e-salvia.blogspot.com/2020/11/baci-di-dama-polibky-damy-aneb-oriskove.html?m=1
Dnes ale bude řeč o bramborovém salátu , v Itálii zvaném “ ruský salát “. Recept jsem našla na Pinterestu a zaujal mě hlavně jednoduchou a rychlou přípravou . Prakticky je stejný jako český bramborový salát , ale s jednou variantou - brambory se nevaří ve slupce nýbrž krájené na malé kostičky , zrovna jako mrkev. Dále pak hrášek a vařené vejce. Majonéza podle chuti.
Já jsem přidala i na kostičky krájenou sladkokyselou okurku a jemně nakrájenou a spařenou čerstvou cibulku .Množství surovin je orientační , v originále bylo víc mrkve i hrášku , ale zdálo se mi to moc. Nakonec každý si je upraví podle svého , rozdíl je hlavně v nahatých bramborách.
Můj recept:
4 větší brambory
2 menší mrkve
půl hrnku hrášku nejlépe čerstvého
čerstvá cibulka podle chuti
sladkokyselé okurky podle chuti
2 vejce natvrdo
majonéza , lžička plnotučné hořčice , trochu láku z okurek
sůl a pepř
Brambory a mrkev nakrájíme na malé kostičky , maximálně o straně půl cm. Správně by se každá zelenina měla vařit zvlášť v mírně osolené vodě , já jsem dala nejdřív mrkev asi 8/10 minut, pak brambory kterým stačí tak pět minut. Hrášek jak který - čerstvý , mražený nebo sterilovaný - každý má jinou dobu vaření , já měla čerstvý a vařila jsem ho zvlášť, vejce samozřejmě taky.
Dobu varu řídím podle brambor, ty jsou choulostivé. Pak vše scedíme a rychle propláchneme studenou vodou. Necháme okapat na cedníku , pak vyklopíme do mísy . Cibulku nakrájím hodně jemně a na malém sítku propláchnu horkou vodou ( používám tu ze zeleniny).
Vejce oloupeme , bílek nasekám na drobno a žloutek rozdrobím . Nebo můžete dát do salátu jen jedno vejce, druhé nakrájejte na plátky a salát jimi ozdobte .
Majonézy dávám zhruba 3-4 lžíce , přidám hořčici a trochu láku z okurek. Sůl a pepř podle chuti a opatrně vmícháme do salátu. Necháme vychladit a podáváme. BUON APPETITO!
…. a když už máme salátek , uděláme si k němu i řízeček! 😋😉😁
Růženko, na dnes mám jeden připravený, původem ze Švédska, jinak bych určitě vyzkoušela ten tvůj. Ale řízeček nebude :o) spíš něco grilovaného...
OdpovědětVymazatDěkuji a posílám pozdravy na jih! Helena
Jde ke všemu, já ho někdy jím jen tak, chodím mlsat do lednice po lžičkách :-)
VymazatTen švédský by mě taky zajímal - asi něco s rybou ? Růžena
Mňam,mňam...hned bych si pochutnala,ani bych k tomu nepotřebovala řízek ☺
OdpovědětVymazatRůženko,přeji krásné letní dny Eva H.
Díky, krásné letní dny tu právě máme a bohužel zase s horkým africkým vzduchem 🥵
VymazatSalátek ano, ale ten řízek k tomu , to je mňamka.
OdpovědětVymazatAno, není nad pořádný řízeček! Teď to je díky počasí spíš na něco bez velkého vaření 😁
VymazatRůženko zdravím. Tvůj salátek bych si dala... Řízek jsme měli předevčírem s chlebem, jeli jsme s vnučkami na výlet. Když byl můj nejmladší syn malý, říkával - když se jede na výlet, tak musí být řízek ! Tak jsme to dodrželi :o). Pozdravuju, Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Taky si pamatuji na výlety s řízkem! To byla klasika, mezi dva krajíce chleba a rajčátka k tomu . Byla na to taková plechová krabička . Dneska se staví u .Mac Donalda a je to 😉 Zdravím a přeji hezké léto . Růžena
VymazatTetkapernikarka
OdpovědětVymazatNo, já bych si dala obojí 😁
Saláty mám ráda a i ten tvůj určitě taky vyzkouším.
Posílám pozdravy 😊🌞🍀Alena
Alenko , právě se něj znovu chystám, tady je považovaný spíš jako letní jídlo.
VymazatVychlazený bude báječný v tomhle horku, i když od včerejška se trochu ochladilo. Přes den pořád 32, ale bylo 40 a dusno 🥵. Moc zdravím !!
Růženko, tento salát jsem jedla od Francouze. Vychlazený je v teplém počasí výborný. Zdraví Iwka
OdpovědětVymazatAha, tak proto se dělá v Piemonte, to jdou takoví poloviční Francouzi . Zrovna včera jsem ho dělala, minimální čas u plotny a pak už jen studené jídlo . Dnes 37 a bude tepleji 🥵 zdravím Růžena
Vymazat