V Itálii se "frittelle di riso", nebo-li rýžové kobližky připravují především v období karnevalu, ale hlavně na svátek sv.Josefa, 19.3. Nedělám je moc často, protože smaženým moučníkům příliš neholduji, ale tyhle kobližky máme opravdu rádi. Našla jsem typický, toskánský recept, podle kterého je připravuji už několik let. Vypadají trochu pracně, ale zčásti se připravují den předem.
********************************************************************************************************
INGREDIENCE:
150 g rýže (NE PŘEDVAŘENÉ!)
půl litru mléka a sklenička vody
40 g mouky
50 g cukru
1 větší vejce nebo 1 menší + 1 žloutek
2 lžíce másla
50 cl rumu
lžička prášku do pečiva
větší špetka soli
kousek citronové kůry (pouze žlutá část)
2 - 3 lžíce předem namočených rozinek
olej na smažení (používám arašídový)
********************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme vařenou rýži - do mléka s vodou vsypeme dobře propláchnutou rýži, cukr, máslo, citronovou kůru a větší špetku soli. Vaříme za častého míchání až do úplného změknutí rýže a vypaření tekutiny. Tuto fázi můžeme připravit den předem.
Když je rýže vychladlá, vyjmeme citr. kůru a vmícháme rozkvedlané vejce s rumem, prosátou mouku s práškem do pečiva a rozinky - můžete je vynechat, pokud vám nechutnají. Nechte odpočinout asi půl hodiny.
Pak tvořte kobližky pomocí dvou lžic a vhazujte do vyšší vrstvy rozpáleného oleje, je lepší použít vyšší a ne moc široký kastrol než pánev . Musí být potopené, když je usmažíte v malém množství oleje, vzniknou spíš lívanečky, i když dobré je oboje.
Po usmažení je vyndejte na savý papír a hned posypte pískovým cukrem. Nejlepší jsou ještě vlažné. BUON APPETITO!
Růženko, tak rýžové koblížky jsem nikdy nechutnala ani nedělala. Já dělám ty klasické kynuté s marmeládou, co mě naučila babička. Jednou za čas je to velká dobrota. Měj se hezky a zdravím. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Koblížky kynuté jsem taky párkrát dělala, tyhle kynout nemusí, jen se musí dělat na dvě etapy. Jednou za čas se smí všechno, je to jen o množství 😉
VymazatRůži, rýžové koblížky jsou pro mě novinka, zní to jako výzva :-) :-)
OdpovědětVymazatPosílám pozdravy, užívej dny ve zdraví :-) Alena
Přijmi výzvu a udělej je! V tomhle období tady jdou na dračku, jsou dobré i kupované v cukrárně, ale dost drahé . Přitom když se podíváš na ingredience, největší položka je asi olej ( a čas, ale ten nám teď nechybí ). Moc zdravím ! 🤗
VymazatJá dostala chuť na rýžový nákyp :-) Zajímavý recept.
OdpovědětVymazatRůženko, koblížky vypadají báječně. 👍👍 Určitě je vyzkouším.
OdpovědětVymazatJá dnes dělala rýžový nákyp, takže co se vaření rýže týká, mám už natrénováno.
Měj hezké dny🍀
Když jsem uvařila rýži a přidala do ní ostatní pochutiny, připadalo mi to taky jako nákyp :-) Byla dobrá už tak . Hezký víkend !🤗
VymazatHmmmm, to vypadá moc zajímavě. Někdy zkusím.
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Myslím že za vyzkoušení stojí . Hezký víkend!
VymazatTak tohle je pro mě naprostá novinka - děkuji za recept i povídání a přeji jen hezké dny, Růženko.
OdpovědětVymazatHelena
Vidíš, já jsem si myslela že jsou známé i u vás . Jednou za čas stojí za ochutnání . Hezký víkend !
VymazatRůženko, určitě jsou tyto koblížky moc dobré. Pokud zbude uvařená rýže a přidalo by se tam máslo, cukr a vše co zde píšeš (ovšem chybělo by mléko) šla by udělat na zkoužku i varianta - placičky ☺ ♥ ☺ což možná vyzkouším a rum tam je ☺
OdpovědětVymazatPokud máš rýži už vařenou, můžeš ji ještě dovarit s trochou mléka - musí být hodně měkká . Pak přidej ostatní a nech vychladnout. Rum je tam pro chuť a taky kvůli tomu, aby byly kypřejší a vsákne se do nich méně tuku. Hezké jarní dny i když se trochu vrátila zima 🤗
VymazatVypadají báječně! Smažené moučníky taky nemusím, ale když maminka dělá koblihy, tomu se prostě nedá odolat :).
OdpovědětVymazatDomnívám se, že nejen všichni Pepíčci mlaskají blahem. :)
OdpovědětVymazatKrásné jaro, tam k vám.
Mlaskají všichni, kromě této dobroty se k svátku tatínků dělají něco jako naše věnečky s cukrářským krémem a navrch se dává kompotovaná višně . Jmenují se “zeppole” schválně se podívej 😋
VymazatJaro bude až od poloviny týdne. Zdravím !! 🤗
Růženko, musí to být dobrota, já jsem hodně na sladké.Moje matinka dělávala šišabůry, takové neplněné jako koblížky, ale byli to hadi zatočené a osmažené a s rumem, aby nebyly moc mastné.Zato poprášené moučkovým cukrem. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatTy šišabůry určitě znám, dělávala je moje babička, taky s rumem a vypadaly jako malé copánky. Úžasná dobrota! Hezké Velikonoce přeji🤗
OdpovědětVymazatNa tohle bych si netroufl...bál bych se vařit tu tyto do "mrtě",
OdpovědětVymazatTo jsem ještě neslyšela, ale podle obrázku a receptu to může být dobrůtka.
OdpovědětVymazat