pondělí 28. prosince 2020

Spaghetti aglio olio e peperoncino (Špagety česnek, olej, peperoncino)

Úmyslně uvádím na prvním místě originální název tohoto receptu, myslím, že je ve světě už známý podobně jako lasagne nebo cappuccino. Je dalším důkazem, jak italská kuchyně dokáže z jednoduchých, dá se říct i chudých surovin,vytvořit chutné a zdravé jídlo. Je to jedna z nejjednodušších příprav těstovin, kde platí jediná podmínka -používat výhradně kvalitní suroviny.  
Jen tak oceníte jejich plnou chuť. Já tyto špagety nazývám obdobou naší česnečky - přijdou vhod  hlavně po vánočních hodech nebo po silvestrovské oslavě. Italský "vyprošťovák".
********************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
320 g špaget kvalitních, z tvrdé pšenice, italské výroby 
2 větší stroužky utřeného česneku
1 dl olivového, extra panenského oleje
1/2 lžičky mletého peperoncina (množství je orientační, protože peperoncino bývá více či méně ostré podle toho, z jakého kraje Itálie pochází . Je lepší dát méně a eventuálně přidat. 
2 - 3 lžíce sekané petrželky
strouhaný parmezán dle libosti
sůl
********************************************************************************************************
Do většího hrnce dáme vařit vodu na špagety. Když se začne vařit, osolíme a vhodíme napůl přelomené špagety. Hned zamícháme dlouhou vidličkou a pokračujeme než se voda začne pět vařit. Pak stačí jen občas, délka varu je vždy napsaná na obalu, ale je lepší vyzkoušet - těstoviny mají zůstat trochu tužší, "al dente" .
Než se uvaří, stačíme si připravit zbytek. Do větší mísy, ve které budeme špagety servírovat, dáme utřený česnek (když z něj předtím vyjmeme vlákno, které se nachází uprostřed, bude stravitelnější), mleté peperoncino, drobně sekanou petrželku, trochu soli a zalijeme olivovým olejem. Uvařené špagety neproplachujeme, ani nenecháme v horké vodě "dojít", ale hned scedíme ,vložíme do mísy a dobře promícháme. 
Pokud chcete být úplně perfektní, mísu před přípravou nahřejte. 
Posypeme hojně strouhaným parmezánem a lehce promícháme. Sýr dáme i na stůl, aby si každý mohl jídlo ještě  posypat na talíři. BUON APPETITO!

středa 23. prosince 2020

Vánoční přání

Všem návštěvníkům mého blogu přeji klidné Vánoce ve zdraví a spokojenosti ! Růžena



sobota 19. prosince 2020

Opilé kuličky

Pokud se vám stane, že "neznámí " lupiči vykradli spíž, kde bylo uložené vánoční cukroví, nezoufejte a vyzkoušejte nějaké nepečené, bude mít stejný úspěch jako tradiční. Já vyzkoušela opilé kuličky..
*******************************************************************************************************
INGREDIENCE:
150 g hořké čokolády
150 g strouhaných ořechů, oříšků nebo mandlí (i směs všeho dohromady)
5 lžic moučkového cukru
150 g rozmixovaných nebo nadrobno krájených rozinek
1-2 lžíce mléka nebo smetany
2-3 lžíce rumu
********************************************************************************************************
Rozmixované nebo nakrájené rozinky zalijeme rumem a necháme odpočinout. Mezitím rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a zamícháme do ní nastrouháme ořechy a rozinky s rumem, cukr a podle potřeby rozředíme mlékem nebo smetanou. Necháme ztuhnout v chladu, pak tvoříme malé kuličky, které obalujeme v kakau nebo pískovém cukru. BUON APPETITO! 






pondělí 14. prosince 2020

Vánoční koule s výšivkou

Zbylo mě pár stuh od loňského tvoření a na Pinterestu jsem našla vánoční koule dělané patchworkovou technikou kombinovanou s výšivkou . Vypadaly moc hezky a výšivka na mě působila vánočním a českým kouzlem. Pustila jsem se do nich a tohle je výsledek - výšivka je i z druhé strany. 


čtvrtek 3. prosince 2020

Mandlovo - čokoládové cukroví (Biscottini alle mandorle e cioccolato)

Další recept z Toskánska, který se hodí i pro naše vánoční cukroví - mandlové s čokoládou.
Tento rok jsem při přípravě cukroví měla nového pomocníka - plát silikonu, na kterém se těsto krásně vyvaluje a nelepí se. Chtělo by to asi i silikonový váleček - zatím jsem neobjevila - a moje štěstí by bylo dokonalé :-) Ale když těsto svrchu pokryjete potravinovou folií nebo rozříznutým mikrotenovým sáčkem, nepřilepí se ani drobeček!
Silikonový plát jsem viděla v Praze, kde ho ale prodávali za nějakou hříšnou cenu - už přesně nepamatuji,ale zdála se mi horentní a určitě daleko vyšší než necelých 7 euro, které jsem za něj dala zde v Lidlu..Stačí jej po použití jen otřít houbičkou a po uschnutí svinout. Velmi praktický, mohu jen doporučit!
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
200 g mouky
80 g cukru
100 g nahrubo sekaných mandli
80 g sekané čokolády (nejlépe v mixéru na hrubší kousky)
100 g změklého másla
2 vejce
moučkový cukr s vanilkou na posypání
**************************************************************************************************************************
Ingredience rychle zpracujeme, necháme odpočinout nejméně půl hodiny v lednici. Pak rozválíme na plát asi 4 mm a různými formičkami vykrajujeme tvary. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 170 - 180° asi 10-15 minut.
Vychladlé cukrujeme. BUON APPETITO!




pondělí 30. listopadu 2020

Baci di dama ( Polibky dámy aneb oříškové pusinky)

V Itálii se vánoční cukroví nepeče, alespoň ne tak, jak to známe my. Maximálně se upeče jeden druh pro "Babbo Natale" v překladu "Tatínek Vánoce" a je to vlastně Santa Klaus, který vypadá jako český Mikuláš. Ale v cukrárnách se po celý rok prodávají "biscottini", drobné sušenky a cukrovinky, vesměs z lineckého těsta, podobné těm našim vánočním. Existuje spousta receptů, každý region má svoje, často připravované jíž v dávné minulosti, ale doma už je téměř nikdo nepeče.
Jedním z takových jsou "Baci di dama", jednoduché pusinky z oříškového těsta, slepené jen rozpuštěnou čokoládou.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE
100 g mouky
100 g cukru
100 g strouhaných oříšků
100 g másla
hořká čokoláda na spojení 
*********************************************************************************************************************
Všechny přísady spojíme dohromady a vypracujeme hladké těsto - vejce ani žloutky se nedávají.
Dáme jej do lednice odpočinout aspoň na hodinku. Pak vytváříme malé kuličky, které mírně zploštíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v mírně předehřáté troubě do růžova - asi na 170° zhruba 10-15 minut. Pozor aby příliš nezhnědly, jinak hořknou.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a pusinky po vychladnutí spojíme.Mírně pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou.
Dávky můžete samozřejmě jednoduše zdvojnásobit, což doporučuji, protože mívají velký úspěch! BUON APPETITO!





čtvrtek 26. listopadu 2020

Bazilika svatého Jana v Lateránu (Basilica di San Giovanni in Laterano)

 Za normálních okolností bychom letos alespoň 2-3x navštívili Řím a v plánu byla i návštěva milánského muzea Brera. Bohužel, člověk míní a virus mění, takže sahám do archívu pro fotografie z jedné  cesty do věčného města. Byla to jedna z těch, na které ráda vzpomínám, protože jsme viděli opravdové skvosty italské architektury a umění. 
Jako vždy jsme z Florencie vyrazili rychlým vlakem do Říma v časných ranních hodinách, abychom stihli vidět co nejvíce. Měli jsme přesně určený cíl, Baziliku svatého Jana v Lateránujeden ze čtyř papežských kostelů v Římě ( spolu s bazilikou svatého Petra ve Vatikánu, Svatého Pavla za hradbami a Svaté Marie nejvyšší, zvané také Panny Marie Sněžné ke které se dostanu někdy příště).   
 První zastávka ale byla v bazilice svatého Klementa (San Clemente), věnovaná papeži Klementu I., která se nachází při cestě k náměstí Laterano. Je tam zakázáno fotit, tak jsem si alespoň vypůjčila fotky z internetu. I když je to svým vzhledem nenápadný kostel,  je významný z archeologického hlediska, protože v jeho podzemí se nacházejí dvě podlaží, objevena v 19. století při rekonstrukci,  na kterých je postavena dnešní bazilika. Nejstarší stavba je datována v 1.století našeho letopočtu. 


Pro nás Čechy a především Moravany má i jiný význam, nacházejí se v něm totiž ostatky svatého Cyrila, který se spolu s bratrem Metodějem zasloužil o šíření náboženství v naší zemi a do historie se zapsali jako Slovanští věrozvěstové. Cyrilův hrob, vlastně jen zbytky ostatků, jsou uloženy v podzemní části baziliky kde je umístěna i pamětní deska. 

 
Po více jak tříletém působení na Moravě byli oba bratři v roce 867 povoláni do Říma, kde je uvítal sám Adriano II. (Hadrián II.) Této pocty se jim dostalo pravděpodobně i proto, že sebou přivezli ostatky papeže Klementa , které si na Velkou Moravu vzali z předchozího působiště na Krymu.

Po prohlídce jsme se vydali ulicí San Giovanni in Laterano ke stejnojmenné bazilice. Už vchod je jiný než u ostatních církevních staveb, musíte projít pod detektorem a dohledem stráže.


Stavba je impozantní a  je součástí monumentálního komplexu který zahrnuje i velký obelisk, nejvyšší v Římě (37,2 m a stojí na 8 metrovém podstavci) a vážící asi 455 tun,  Lateránský Palác a Svaté schodiště, po kterém údajně kráčel sám Ježíš krátce před svým ukřižováním. Dnes se skládá z 28 schodů, které lze vystoupat pouze po kolenou.


Detail podstavce obelisku - kašna

Scala Santa

Bazilika byla založena v letech 311 - 312 našeho letopočtu v místě známém jako Horti Laterani, usedlosti rodiny Lateránů, které byly zkonfiskovány během vlády císaře Nerona.

Během staletí byla několikrát přestavěna, protože vypleněna barbary a poškozena zemětřesením, ve 14.století pak 2x vyhořela. Její přesné jméno je Arcibazilika Největšího Spasitele a sv.Jana Křtitele a Jana Evagelisty  s titulem "Basilica Maggiore" (Nejvyšší Bazilika). 

Vzhledem k tomu, že prvotní stavba byla započata 14 let před výstavbou chrámu svatého Petra, je nejstarší bazilikou na světě.  Latinský nápis na přední fasádě baziliky hrdě hlásá, že je " matka a hlava všech kostelů Města (t.j. Říma) i světa"  

Hlavní fasáda pochází z roku 1735 a je dílem architekta Alessandra Gallilei. Skládá se z řady pilastrů a horní římsa je zdobena 15 sochami Krista a svatých (každá měří 7 metrů).


Do baziliky vede 5 dveří, kterými se vchází do každé z pěti lodí uvnitř. Do hlavní lodi vedou bronzové dveře. které pocházejí z budovy Senátu , který se nachází na Římském Fóru. 


    


  Vpravo jsou dveře zvané "Svatá brána" (Porta Santa), které se mohou otevřít pouze ve Svatý rok, po zbytek času jsou zazděny. Začíná se otevřením svaté brány baziliky sv. Petra ve Vatikánu, pak se otvírají další brány ostatních papežských kostelů. V minulosti byly brány již částečně vybourány před začátkem Svatého roku, aby papež mohl rozbít kladívkem jen slabou vrstvu malty. Nicméně v roce 2000 u příležitosti Jubilea papež Jan Pavel II cerimonii zjednodušil, zdivo bylo odstraněno dříve a zůstaly jen zavřené dveře, které papež otevřel zatlačením. Dveře zůstanou otevřené během svatého roku, pak jsou opět zazděné. Prý kdo jimi 3x projde, je za určitých okolností zbaven svých hříchů :-)
    Za současnou barokní  podobu baziliky vděčíme slavnému italskému architektovi Francesco Borromini (1599 - 1667)  a je považována za jeho největší mistrovské dílo. Jeho byl projekt na tzv.světelné komory, které způsobily rozsáhlé osvětlení a zvýraznění architektonických útvarů.


Je episkopálním kostelem papeže, který je i biskupem Říma a znamená to, že pouze on smí slavit mši z jeho oltáře, který se nachází na vyvýšeném předním okraji příční lodi. Je zdobený nádherným  baldachýnem s mnoha ostatky, včetně svatých Petra a Pavla.  


Apsida je zdobena mozaikou, která se dochovala z původní baziliky ze 4.století a zobrazuje řadu postav různých velikostí.


Papežovo křeslo tzv.”cattedra”

Dále můžeme obdivovat nádherný, bohatě zdobený kazetový strop, který navrhl Giacomo della Porta roku 1603 a mramorovou dlažbu z 15.století zdobenou mozaikou v hlavní lodi baziliky


V bazilice je pohřbeno 6 papežů a odehrála se tam řada důležitých událostí, například zde byl pokřtěn Karel Veliký, až do 19.století zde byli korunováni papeži a roku 1929 zde byla podepsána Lateránská smlouva mezi papežem Piem XI a Mussolinim, kdy se podařilo formalizovat vztahy mezi státem a církví.  
                 
Papež (Římský biskup) v bazilice pravidelně slouží mši na Zelený čtvrtek a zúčastňuje se zde i žehnání lidu. 

Hlavní loď je zdobena 12 výklenky, dílo již výše zmíněného Borromini, ve kterých jsou sochy apoštolů, ty byly ale umístěny později. 


                      San Matteo (Sv.Matyáš)


                            San Tommaso (Sv.Tomáš)


                              San Pietro (Sv.Petr)


San Paolo (Sv.Pavel)

V pravé boční lodi je je vlevo na pilíři obraz slavného malíře Giotto který zobrazuje papeže Bonifáce VIII s kardinály, jak vyhlašují první jubilejní rok 1300. 


V levé boční lodi je přistavena řada kaplí.






O této skvostné bazilice by se dalo psát dál a dál, historie je velice dlouhá. Za nás mohu jen říct, že jsme si jí prohlíželi s pusou dokořán a strávili jsme tam dobře hodinu. 

Varhany


Fresky

Během naší návštěvy začalo poprchávat a protože nejen duševní potravou živ je člověk, začala jsem se po východu z baziliky poohlížet po nějaké sympatické restauraci. Našli jsme hned pod náměstím, čisté a téměř prázdné místečko, kde jsme si dali hezkou porci těstovin a sklenku vína. 


Mimochodem, v Římě se skoro všude levně a dobře najíte, pokud si nechcete pochutnat přímo v nějaké "in" restauraci v centru. A ani tam to není tak cenově nedostupné jako v jiných centrech, hlavně když mluvíte italsky a netváříte se příliš turisticky.

Odtamtud jsme se vydali na naše oblíbená místa, která navštěvuji při každé návštěvě tohoto neskutečně krásného města, jako je například náměstí Navona...




...nebo Piazza del Popolo ...a jiné a jiné...




 V očekávání lepších zítřků, jak všichni doufáme,  brzy připravím další návštěvu kterou mám v záloze.   ARRIVEDERCI ROMA!   











neděle 1. listopadu 2020

Vánoční koule 2014

Do vánoc času dost....ale když si chcete vyrobit něco vlastnoručně,tak času zas tolik nezbývá.
Příspěvek je z roku 2014, kdy jsem se kromě již tradičních háčkovaných ozdob jako zvonečků a andílků pustila i do patchworkových koulí. Je to zábavná práce, fantazii se meze nekladou. Vzorky jako srdíčko a zvonek jsem do polystyrénu vytlačila formičkou na cukroví :-))
ˇ

pátek 30. října 2020

Kejlovic koláčky

Recept na chutné a rychlé koláčky jsem našla už nevím na jakém blogu, takže se omlouvám pokud jsem okopírovala něčí originální recept. Nevím, kdo jsou Kejlovi,ale koláčky mají moc dobré! Vyzkoušela jsem je (zřejmě je ještě brzy,ale byla jsem zvědavá ) coby cukroví na Vánoce.
Je to obdoba důlkových koláčků jen těsto se připravuje jinak. Myslím že by se dalo dobře použít i na slané sušenky.
***************************************************************************************
INGREDIENCE:
300 gr mouky
200-220 g másla nebo tuku (dávám zhruba půl na půl - originál uvádí       jedno celé máslo /250 gr/ ale zdálo se mi to moc)
3 tavené sýry (trojúhelníčky)
špetka soli
marmeláda na plnění podle chuti
cukr na obalení
***************************************************************************
Mouku prosijeme do mísy, přidáme špetku soli a rozsekané máslo či tuk. Dobře promneme a přidáme na kousky nakrájené trojúhelníčky. Opět promneme a vypracujeme hladké těsto, dáme do lednice aspoň na hodinu odpočinout.Z těsta děláme menší kuličky a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Koncem vařečky nebo prstem děláme v každé kuličce důlek který plníme marmeládou. Pečeme asi 20 minut BEZ HORKOVZDUCHU. Upečené cukrujeme nebo obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. 

středa 14. října 2020

Lasagne

Lasagne jsou typické italské zapékané těstoviny, pro jejichž přípravu se vyplatil obětovat trochu času a udělat si je doma. Mnozí z vás je možná ochutnali zmrazené nebo v restauraci (kde jsou většinou taky zmrazené) a tak poznáte, že je to úplně něco jiného.
Pokud si připravíte ragů den předem - získá tak i na chuti - a druhý den už jen uvaříte lasagne a poskládáte do pekáče. Není to vůbec složité!
************************************************************************
INGREDIENCE:
400 - 500 g lasagne (zde se prodává baleni 500 g, ale nevím jak u vás)
Ragú:
600 g mletého masa
cibule, trocha celeru, mrkev
1/2 sklenky suchého, červeného vína
velká plechovka loupaných rajčat - asi 600 g
-nebo rajský, neochucený protlak
sůl, pepř, olej
trochu vývaru (i z kostky) - je-li potřeba
Bešamel:
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
zhruba 1/3 až 1/2 litru mléka
špetka muškátového oříšku
sůl
strouhaný parmazán nebo ovčí sýr pecorino 
**********************************************************************************
Nejdřív si připravíme ragú - nebo jak v Itálii říkají "sugo". Kořenovou zeleninu nakrájíme na kousky a dáme lehce osmahnout na olej. Přidáme mleté maso - v Itálii používají jen hovězí, někdo přidává salsicciu - kořeněnou klobásu z vepřového masa . já dávám hovězí maso a asi 200 g vepřového.
Dobře rozmícháme aby se nedělaly větší kousky a osmahneme. Pak zalijeme červeným vínem, zvýšíme plamen,necháme odpařit, potom přidáme rajský protlak nebo rajčata, ochutíme pepřem a solí a necháme vařit asi hodinku. Pokud se omáčka začne vysoušet, přilejeme trochu horkého vývaru- i z kostky.
Na bešamelovou omáčku rozpustíme máslo a po částech vsypeme mouku. Necháme změnit  a mícháme až směs  zbělá a mouka tak ztratí syrovou chuť. Pak odstavíme z plotny a po troškách přiléváme studené mléko, za stálého míchaní vařečkou nebo ještě lépe metlou. Znovu přistavíme na plotnu a necháme mírně vařit asi 15 - 20 minut. Mléko nelejeme všechno najednou, vařením omáčka zhoustne, eventuálně dolejeme, aby nezůstala příliš  řídká . Měla by mít zhruba konzistenci pudinku. Osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku .
Lasagne : dáme vařit asi 5 l vody se lžící oleje - tím se zabrání tomu, aby se lasagne slepily. Vodu osolíme a vhodíme plátky lasagní - ne všechny najednou, tak na 2-3x.  Mícháme vařečkou až se voda začne opět vařit, vaříme podle návodu na balení. Mezitím si připravíme pekáček a jak lasagne vyndáme z vody, hned je můžeme skládat do vrstev.
Na dno pekáče dáme trochu omáčky a  rozetřeme, pokapeme bešamelem a posypeme sýrem. Dáme plátky lasagní vedle sebe, jen aby se mírně překrývaly po stranách - asi 1 cm. Pak pokračujeme - omáčka, bešamel, sýr, až do vyčerpání  těstovin. Vrchní vrstvu tvoří omáčka s bešamelem a sýrem. Dáme zapéct do trouby asi na 20 minut, až se na povrchu utvoří krusta. BUON APPETITO!

sobota 10. října 2020

Háčkované záclonky

Tyto záclonky jsem uháčkovala po večerech během týdne. V zimě na okně v kuchyni úplně stačí, čím víc světla propouští, tím lépe. Hlavně když před okny nemáme nikoho,kdo by nám do nich koukal...:-))



pondělí 5. října 2020

Kuře na pivě s cibulí

Kuře na pivě nevypadá zrovna jako italský recept, ale našla jsem ho právě v italských recepturách a hned vyzkoušela. Nezklamal, maso bylo chuťově výborné, měkké a šťáva zahuštěná cibulí , která se úplně rozpustila. Jako přílohu jsem zvolila brambory opečené na pánvi. Jinak je vhodná i bramborová kaše, hranolky i rýže. 
******************************************************************************

4  kuřecí stehna
2 cibule
1/3 l světlého piva
2 bobkové listy
2 celé stroužky česneku
pár lístků šalvěje
pár cherry rajčátek
olej, pepř a sůl
brambory, sádlo (nebo olej), sůl
******************************************************************************

Na pánvi opečeme kuřecí maso v horkém oleji po obou stranách a vyjmeme. Pak vložíme nakrájenou cibuli, oloupaný česnek, který ponecháme vcelku, přidáme bobkové listy, šalvěj a zalijeme poloviční dávkou piva. Necháme povařit až cibule změkne. Pak do ní vložíme opečená stehna kuřete, rozpůlená rajčátka (podle chuti, v původním receptu nebyla uvedená) a dolijeme zbytek piva. Zvýšíme plamen, aby se alkohol odpařil, osolíme a opepříme, pak přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme asi 30 minut až je maso měkké. Během dušení jednou  obrátíme .

Než se maso uvaří, připravíme si brambory, oloupeme je a nakrájíme na kousky. Dobře propláchneme a osušíme. Na větší pánev dáme trochu sádla a když je horké, vložíme brambory pokud možno v jedné vrstvě. Můžete použít i olej, ale brambory pečené na sádle mají lepší kůrčičku :-)
 Za občasného míchání  opečeme po všech stranách. Osolíme a vhodíme do pánve s dušeným kuřecím masem. Promícháme se šťávou a ihned podáváme. Tento způsob úpravy (opečené nebo osmažené brambory smíchané spolu s masem v jednom hrnci)  je v Toskánsku běžný a oblíbený. Používá se i u jiných mas, jako je např. vepřová pečeně nebo králík, kuře pečené vcelku atakdále. BUON APPETITO! 







čtvrtek 1. října 2020

Brownies

 Dnes přináším další moučník z archívu, který jsem přepsala “na česko“, t.j. dala háčky a čárky tam, kam patří ...
Měla jsem doma čokoládu, která  by normálně vydržela až do Vánoc ,ale v týdnu jsem se rozhodla ze upeču brownies, což jsou čokoládové kostky s ořechy. Říká se, že vznikly tak, když jedna americká hospodyňka prostě zapomněla dàt do čokoládového dortu prášek do pečiva. Když vytáhla z trouby něco jako placku, aby zachránila pověst, nakrájela jí na kostky, pocukrovala a podávala. Stal se z nich proslulý moučník, který se dělá po celém světě. Jestli je tato zkazka pravdivá to nevím, každopádně  by to byl velice trefný omyl..Z mnoha receptů, které od té doby vznikly, jsem vybrala jeden rychlý a zaručený. Je to bomba,ale jednou za čas...a nakonec, můžete sníst jen jeden čtvereček (dejte mi vědět, kdo to vydržel :-))
****************************************************************************************
INGREDIENCE:
200 g hořké čokolády 
100 g másla
100 g cukru
3 vejce
špetka soli
2 - 3 lžíce  polohrubé mouky
hrst sekaných ořechů ( mohou být i oříšky)
***************************************************************************
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a necháme   chvíli  prochladnout. Mezitím utřeme  žloutky s cukrem a ušleháme zvlášť  pevný sníh z bílků. Do mouky přidáme špetičku soli. Čokoládovou směs vlijeme do žloutků a velmi dobře promícháme . Pak přidáme po částech mouku  střídavě se sněhem  a nakonec nahrubo rozsekané ořechy . Vlijeme do čtvercové nebo obdélníkové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou nebo vyložené pečícím papírem.
Pečeme při 170' asi 20-25 minut. Moučník může v troubě vyběhnout - záleží na tom, jak hodně jste šlehali  žloutky - ale po vytažení zas slehne, je silně  čokoládový. Po vychladnutí  posypeme práškovým cukrem a krájíme na čtverečky.
Vydrží dlouho vláčný - ale nebudete mít čas si to prověřit, neboť velice rychle mizí! BUON APPETITO!