Pokud vám ještě zbyly nějaké cuketky,zkuste si připravit cuketové rizoto. Pokud nezbyly, můžete použít i houby - postup je totiž úplně stejný.
**************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
2 hrsti rýže na osobu
4 - 6 menších cukínek (zhruba 250 g)
1 menší cibule (nebo 2 čerstvé cibulky)
1 stroužek česneku
olej
2 lžíce čerstvého másla
4 plné lžíce strouhaného parmezánu
asi 3/4 litru zeleninového vývaru (i z kostky)
sůl a pepř
*************************************************************************************************************************
Pokud možno použijeme rýži přímo určenou pro rizota - má větší zrna, aby do sebe lépe vsákla základ. Jinak použijeme normální rýži,ale ne předvařenou !
Jemně krájenou cibulku necháme zpěnit na oleji a přidáme na kostičky krájené cukínky. Restujeme asi 5 minut, pak přidáme utřený česnek a propláchnutou rýži. Dobře mícháme, rýže se musí spojit se základem a teprve když se začne trochu přichytávat, přidáme naběračku horkého vývaru. Je důležité, aby vývar byl stále horký, jinak zastavíme var rýže a uvaří se nestejnoměrně. Opět mícháme až se tekutina odpaří, pak opět přidáme vývar a tak pokračujeme, až je rýže měkka,ale ne suchá , musí zůstat vláčná, tady se říká "a onda" - zvlněná. Když pohnete kastrolem sem a tam, má se mírně vlnit.
Vím už z předchozích uvedených receptů na italská rizota, že ne všem se italské rizoto zamlouvá, zdá se být příliš řídké. Mě se zamlouvalo hned na poprvé, ale možná i proto, že jsem jej ochutnala přímo v Itálii. Jinak udělejte sušší, jak jste zvyklí. Postup je stejný, jen tekutiny stačí dát méně.
Odstavíme z plotny, přidáme lžíci nebo dvě syrového másla, pokud je třeba dosolíme a opepříme a vsypeme strouhaný parmezán. Důkladně promícháme a podáváme, na talíři ještě posypeme parmezánem. BUON APPETITO!
To bych si musela sníst sama...hodinu po obědě by hledal,co by snědl ☻
OdpovědětVymazatPřeji nádherný den,Růženko☺
Protože není Ital! :-)) Rizoto se zde podává jako 1.chod, pak následuje druhý - maso nebo ryba s přílohou apod. K tomu víno, které se pije u každého jídla a byl by spokojený 😉
VymazatBudu mu muset poradit Italii ☺☺☺ To by se mu fakt líbilo ☺
VymazatCHICHI
S cuketama jsem to jeste nikdy nedelala ,nase oblibene je kureci a houby. Taky to mame radi ridsi.
OdpovědětVymazatKonečně někdo, kdo fandí pravému italskému rizotu! Většinou mi říkají nebo píšou, že mají radši české suché. Ale kdo ochutnal, nestěžoval si 😉
VymazatJuju, pro nás suchary méně vody :-) Ale zas to vypadá moc chutně .-)
OdpovědětVymazatMéně vody nebo vývaru se může klidně dát, stačí přilévat po troškách aby se základ dobře vsáknul do rýže. Je v tom rozdíl 😉
VymazatMiluji rizoto, kór, když je správně udělané!
OdpovědětVymazatRůženko, děkuji za recept a moc zdravím, Helena
Mám rizoto a vůbec rýži moc ráda. Už se těším na ochlazení a hned nějaké spáchám.
VymazatHezký víkend přeji!
Opět jsem neodolala, opět jsem si v drahém rezortu dopřála a opět to byla tragédie.
OdpovědětVymazatDegradace tohoto pokrmu mne deptá, kuchař by měl dostat ránu holí po zádech.
Je to stejné jako, když si objednáš vídeňský řízek a kuchař neslyšel, že musí suflovat v přepuštěném másle, jinak to prostě není vídeňský řízek.
Tak doufám, že se dočkám alespoň v Itálii !
Drahé restaurace bohužel už nejsou zárukou. S vídeňským řízkem mám zkušenost z Prahy, spíš vařený než smažený v nějakém podezřelém tuku a taky to nebyla žádná hospoda :-)
VymazatV Itálii někdy šidí turisty a podávají jídla už hotová a ohřátá v mikrovlnce, je lepší nějaká restaurace mimo turistické centrum. Tam když klienty neuspokojí, tak zavřou . A Ital je náročný klient, zvlášť na jídlo 😋
Hmm, vypadá to jako moje ovesná kaše! :D
OdpovědětVymazatTu jsem nikdy nejedla, ale myslím že aspoň chuť je poněkud jiná 😂
VymazatTak to stoprocentně! :D
VymazatTak to je můj šálek kávy, mňam. Smažené květy néééé, maminka smažila akátové.
OdpovědětVymazatSmažené akátové květy zas neznám já, jen bezové. Ale musí být taky dobré, možná i na sladko?
VymazatRůženko, byly na sladko a nechutnaly, ale rizoto to můžu,jakékoliv.
OdpovědětVymazat