čtvrtek 20. srpna 2020

Rizoto s cuketkami

Pokud vám ještě zbyly nějaké cuketky,zkuste si připravit cuketové rizoto. Pokud nezbyly, můžete použít i houby - postup je totiž úplně stejný.
**************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
2 hrsti rýže na osobu
4 - 6 menších cukínek (zhruba 250 g)
1 menší cibule (nebo 2 čerstvé cibulky)
1 stroužek česneku
olej
2 lžíce čerstvého másla
4 plné lžíce strouhaného parmezánu
asi 3/4 litru zeleninového vývaru (i z kostky)
sůl a pepř
*************************************************************************************************************************
Pokud možno použijeme rýži přímo určenou pro rizota - má větší zrna, aby do sebe lépe vsákla základ. Jinak použijeme normální rýži,ale ne předvařenou !
Jemně krájenou cibulku necháme zpěnit na oleji a přidáme na kostičky krájené cukínky. Restujeme asi 5 minut, pak přidáme utřený česnek a propláchnutou rýži. Dobře mícháme, rýže se musí spojit se základem a teprve když se začne trochu přichytávat, přidáme naběračku horkého vývaru. Je důležité, aby vývar byl stále horký, jinak zastavíme var rýže a uvaří se nestejnoměrně. Opět mícháme až se tekutina odpaří, pak opět přidáme vývar a tak pokračujeme, až je rýže měkka,ale ne suchá , musí zůstat vláčná, tady se říká "a onda" - zvlněná. Když pohnete kastrolem sem a tam, má se mírně vlnit.
Vím už z předchozích uvedených receptů na italská rizota, že ne všem se italské rizoto zamlouvá, zdá se být příliš řídké. Mě se zamlouvalo hned na poprvé, ale možná i proto, že jsem jej ochutnala přímo v Itálii. Jinak udělejte sušší, jak jste zvyklí. Postup je stejný, jen tekutiny stačí dát méně.
 Odstavíme z plotny, přidáme lžíci nebo dvě syrového másla, pokud je třeba dosolíme a opepříme a vsypeme strouhaný parmezán. Důkladně promícháme a podáváme, na talíři ještě posypeme parmezánem. BUON APPETITO!






17 komentářů:

  1. To bych si musela sníst sama...hodinu po obědě by hledal,co by snědl ☻
    Přeji nádherný den,Růženko☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože není Ital! :-)) Rizoto se zde podává jako 1.chod, pak následuje druhý - maso nebo ryba s přílohou apod. K tomu víno, které se pije u každého jídla a byl by spokojený 😉

      Vymazat
    2. Budu mu muset poradit Italii ☺☺☺ To by se mu fakt líbilo ☺
      CHICHI

      Vymazat
  2. S cuketama jsem to jeste nikdy nedelala ,nase oblibene je kureci a houby. Taky to mame radi ridsi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konečně někdo, kdo fandí pravému italskému rizotu! Většinou mi říkají nebo píšou, že mají radši české suché. Ale kdo ochutnal, nestěžoval si 😉

      Vymazat
  3. Juju, pro nás suchary méně vody :-) Ale zas to vypadá moc chutně .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Méně vody nebo vývaru se může klidně dát, stačí přilévat po troškách aby se základ dobře vsáknul do rýže. Je v tom rozdíl 😉

      Vymazat
  4. Miluji rizoto, kór, když je správně udělané!
    Růženko, děkuji za recept a moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám rizoto a vůbec rýži moc ráda. Už se těším na ochlazení a hned nějaké spáchám.
      Hezký víkend přeji!

      Vymazat
  5. Opět jsem neodolala, opět jsem si v drahém rezortu dopřála a opět to byla tragédie.
    Degradace tohoto pokrmu mne deptá, kuchař by měl dostat ránu holí po zádech.
    Je to stejné jako, když si objednáš vídeňský řízek a kuchař neslyšel, že musí suflovat v přepuštěném másle, jinak to prostě není vídeňský řízek.
    Tak doufám, že se dočkám alespoň v Itálii !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drahé restaurace bohužel už nejsou zárukou. S vídeňským řízkem mám zkušenost z Prahy, spíš vařený než smažený v nějakém podezřelém tuku a taky to nebyla žádná hospoda :-)
      V Itálii někdy šidí turisty a podávají jídla už hotová a ohřátá v mikrovlnce, je lepší nějaká restaurace mimo turistické centrum. Tam když klienty neuspokojí, tak zavřou . A Ital je náročný klient, zvlášť na jídlo 😋

      Vymazat
  6. Hmm, vypadá to jako moje ovesná kaše! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu jsem nikdy nejedla, ale myslím že aspoň chuť je poněkud jiná 😂

      Vymazat
    2. Tak to stoprocentně! :D

      Vymazat
  7. Tak to je můj šálek kávy, mňam. Smažené květy néééé, maminka smažila akátové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smažené akátové květy zas neznám já, jen bezové. Ale musí být taky dobré, možná i na sladko?

      Vymazat
  8. Růženko, byly na sladko a nechutnaly, ale rizoto to můžu,jakékoliv.

    OdpovědětVymazat