pondělí 31. srpna 2020

Jablko - hruškový koláč bez vajec

Tento koláč je zajímavý tím, že je úplně  bez vajec. Já jsem upekla jablko-hruškový,ale můžete použít jen jablka nebo jen hrušky. Myslím, že v létě by byl výborný třeba s meruňkami, broskvemi atd.
***************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 větší jablka nebo tvrdší hrušky (nebo od každého něco)
1 lžíce másla
250 gr polohrubé mouky
80 gr cukru
1 hotovy pudink - (pokud nechcete kupovaný, až budete dělat pudink doma, dejte si stranou asi skleničku)
1 prášek do pečiva
1/2 sklenky mléka - přibližně 
1/2 sklenky rostlinného oleje
trochu soli
trochu skořice, citr.kůra
mandlové lupínky
**************************************************************************
Jablka a hrušky oloupeme a nakrájíme na menší kostky. V kastrolku nebo na pánvi rozpustíme máslo a vložíme ovoce, můžeme posypat lžící cukru. Za častého míchání  dusíme asi 5 minut - mělo by mírně zkaramelizovat. Lze přidat i lžíci sladkého dezertního vína.Po odstavení z plotny vmícháme trochu skořice a citrónové kůry.
Mezitím co ovoce chladne, rozšleháme pudink s cukrem elektrickým šlehačem (metlou). Mouku smícháme s práškem a solí a po částech vmícháme do směsi, postupně přiléváme i olej a mléko. Mělo by vzniknout těsto husté asi jako na bábovku. Pak přidáme ovoce a vlejeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Povrch posypeme mandlovými lupínky podle chuti.  Pečeme asi 40 minut při 170'-180'. Vychladlé cukrujeme. BUON APPETITO!


sobota 29. srpna 2020

Zelené fazolky s rajčaty

Fazolek je v Itálii několik  druhů - tradiční zelené, žluté, 
bílé nebo tyto dlouhé co vypadají jako špagety - těm se v Toskánsku říká "stringhe" - struny (podle slovníku) nebo tkaničky jak říkají tady. Stejný název se totiž používá i na tkaničky od bot :-). Ať máte jakýkoliv typ fazolek, můžete je připravit následujícím způsobem.
****************************************************************************************
INGREDIENCE:
asi 600 gr fazolek
2 stroužky česneku
čerstvá cibulka
peperoncino (s mírou)
300 g čerstvých zralých rajčat
olej, sůl nebo trochu kostky na zeleninový vývar
****************************************************************************
Fazolky zbavíme špiček, delší překrojíme  - jen dlouhé fazolky se nechávají vcelku, max.se překrojí napůl . Namočíme do studené vody aby se zbavily eventuálních nečistot. Mezitím zpěníme na oleji cibulku, přidáme okapané fazolky, chvíli podusíme. Pak vložíme spařená,oloupaná a na kostičky nakrájené rajčata a utřený česnek. Přidávám i ždibec zeleninové kostky, pak trochu peperoncina. Dusime za občasného míchaní. Když jsou měkké, přidáme lžíci dobrého olivového oleje a zamícháme, Podàvàme k masu jako přílohu, ale jsou dobré i samotné s čerstvým chlebem.
Pokud chcete mít hlavni jidlo , přidejte k fazolkám na kostky nakrájenou šunku, klobásu nebo pancettu. BUON APPETITO! 



čtvrtek 27. srpna 2020

Cordon bleu

Název dnešního receptu je převzatý z francouzštiny, ale používá  se i v Itálii - jedná se o kapsy z kuřecího masa, plněné sýrem, šunkou a smažené. Čte se "kordon ble". Doslova znamena "modrá stužka" a bylo to vyznamenání, které se v dobách dřívějších udělovalo obzvlášť šikovným kuchařům. Tento pokrm nevyžaduje žádné  zvláštní umění,ale právě proto si zaslouží vyznamenání - jak z mála udělat lahodné a chutné jídlo...
*****************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
8 tenkých plátků kuřecího masa
4 plátky šunky
4 plátky sýra 
vejce, mouka a strouhanka
olej na smažení
*********************************************
Z kuřecích prsíček nakrájíme plátky buď tak velké, aby se daly plnit a přehnout, nebo menší,ale stejné velikosti, aby se daly položit vždy dva na sebe. Na maso položíme plátek šunky a plátek sýra a necháme volné okraje asi půl cm. Maso po okrajích trochu sklepeme,aby se neotvíralo. Můžeme sepnout i párátkem. Obalíme v trojbalu - mouka, rozšlehané vejce a strouhanka - a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Jako příloha je vhodný salát nebo bramborová kaše.
BUON APPETITO!

pondělí 24. srpna 2020

Treska na rajčatech (Merluzzo al pomodoro)

Tento pokrm připravuji z tresky,ale dají se použít i jiné rybí filety. Příprava je rychlá, jako příloha se hodí čerstvý chléb.
**********************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 gr tresky
2 čerstvé cibulky
2 stroužky česneku
hrst černých oliv
1 lžíce kaparů
400 gr jemně sekaných rajčat nebo rajčatové pyré
2 sardelky nebo lžičku sardelové pasty
sekaná petrželka
peperončíno
olivový olej
2 lžíce piniových oříšků  (můžete  vynechat)
***********************************************************
Pokud máme čerstvá rajčata, spaříme je a oloupeme, vymačkáme přebytečnou vodu a semínka a rozdrtíme na malé kousky.Jinak použijeme hotové pyré nebo kousky rajčat v konzervě, eventuálně neochucený rajský protlak. Na větší pánev dáme olej a na něm zpěníme jemně nakrájené cibulky.
Přidáme  rajčata ,utřený česnek, peperončíno,  sardelky nebo sardelovou pastu a krátce povaříme. Vložíme omyté filety ryby a na kousky posekané olivy s kapary. Pokud použijete kapary naložené v soli, je potřeba je předem dobře propláchnout. Vše povaříme asi 10 minut, závěrem můžeme přidat piniové oříšky . Většinou není třeba dosolit. Povrch posypeme čerstvou petrželkou a zakápneme olivovým olejem.Podáváme s čerstvým chlebem. BUON APPETITO!


sobota 22. srpna 2020

Smažené květy z cukínek

..a ještě jednou cukínky, tentokrát jejich květy. Na smažení se používají velké květy, které zbavíme vnitřní stopky. Lehce opláchneme - květy jsou velmi křehké - a osušíme jemně papírovou utěrkou.
Předem si připravíme těstíčko - já mám recept na jednoduché ,bez vajíčka, je stravitelnější a při správném postupu křupavější.
***********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE - asi pro 10 květů
-počítejte s tím, že jdou velice na odbyt, takže je potřeba množství znásobit!
3 plné lžíce hladké mouky
1 lžička olivového oleje
pivo - nebo voda (obojí studené, nejlépe ledové)
sůl
olej na smažení - nejlépe  arašídový nebo olivový
*************************************************************************************************************************
Mouku a sůl dáme do misky a pomalu přiléváme pivo nebo vodu, rozmícháme na hustou kaši až se nedělají žmolky a postupně dál ředíme. Musí vyjít těstíčko asi jako na palačinky - ne příliš husté ani řídké, aby nestékalo.Přidáme olej a pokud máme, i lžíci strouhaného parmezánu. Necháme odpočinout asi 20 minut v lednici a pak eventuálně ještě doředíme.
Je potřeba, aby těstíčko bylo náležitě studené (posledních 5 minut dávám do mrazáku), tím se docílí křupavosti,až květy vložíte do rozpáleného oleje. 
Květy namočíme do těstíčka a pěkně je v něm obalíme. Pomocí vidličky je zbavíme přebytečného těsta a vložíme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje, květy mají být potopené, vsáknou tak do sebe méně tuku.  Smažíme po obou stranách až zezlátnou. Vyjmeme děrovanou lžící, položíme na mísu vyloženou papírovou utěrkou a ihned podáváme samotné například se salátem nebo jako přílohu k masu. Hlavní je pracovat rychle, protože delším stáním ztratí svou typickou křupavost.      BUON APPETITO!




čtvrtek 20. srpna 2020

Rizoto s cuketkami

Pokud vám ještě zbyly nějaké cuketky,zkuste si připravit cuketové rizoto. Pokud nezbyly, můžete použít i houby - postup je totiž úplně stejný.
**************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
2 hrsti rýže na osobu
4 - 6 menších cukínek (zhruba 250 g)
1 menší cibule (nebo 2 čerstvé cibulky)
1 stroužek česneku
olej
2 lžíce čerstvého másla
4 plné lžíce strouhaného parmezánu
asi 3/4 litru zeleninového vývaru (i z kostky)
sůl a pepř
*************************************************************************************************************************
Pokud možno použijeme rýži přímo určenou pro rizota - má větší zrna, aby do sebe lépe vsákla základ. Jinak použijeme normální rýži,ale ne předvařenou !
Jemně krájenou cibulku necháme zpěnit na oleji a přidáme na kostičky krájené cukínky. Restujeme asi 5 minut, pak přidáme utřený česnek a propláchnutou rýži. Dobře mícháme, rýže se musí spojit se základem a teprve když se začne trochu přichytávat, přidáme naběračku horkého vývaru. Je důležité, aby vývar byl stále horký, jinak zastavíme var rýže a uvaří se nestejnoměrně. Opět mícháme až se tekutina odpaří, pak opět přidáme vývar a tak pokračujeme, až je rýže měkka,ale ne suchá , musí zůstat vláčná, tady se říká "a onda" - zvlněná. Když pohnete kastrolem sem a tam, má se mírně vlnit.
Vím už z předchozích uvedených receptů na italská rizota, že ne všem se italské rizoto zamlouvá, zdá se být příliš řídké. Mě se zamlouvalo hned na poprvé, ale možná i proto, že jsem jej ochutnala přímo v Itálii. Jinak udělejte sušší, jak jste zvyklí. Postup je stejný, jen tekutiny stačí dát méně.
 Odstavíme z plotny, přidáme lžíci nebo dvě syrového másla, pokud je třeba dosolíme a opepříme a vsypeme strouhaný parmezán. Důkladně promícháme a podáváme, na talíři ještě posypeme parmezánem. BUON APPETITO!






pondělí 17. srpna 2020

I gnudi (Naháči) aneb tvarohové noky se špenátem)

I gnudi - neboli “naháči” - správně by se mělo psát "nudi", tohle je krajový název - je vlastně náplň, která se používá do ravioli ,ale bez obalu z těsta - odtud název "naháči". Jde o rychlý pokrm,vhodný i pro vegetariány, delikátní chuti a velmi jemné konzistence.

*************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
500 g tvarohu (lépe suchého)
250-300 g špenátu (i zmrazeny)
2 vejce
2 lžíce hladké mouky + mouka na obalení
větší špetka strouhaného muškátového oříšku
5 plných lžic strouhaného parmezánu
sůl, pepř
plechovka loupaných rajčat (asi 400 g)
krájená cibule, celer, mrkev - celkem asi 1/2 hrnku
bazalka, olivový olej
*************************************************************************************************************************
Špenát rozsekáme na jemno (pokud máte čerstvý, spařte nejdříve vařící vodou) a vmícháme do tvarohu spolu s rozšlehanými vejci, parmezánem a muškátovým oříškem. Zahustíme moukou - některé recepty ani mouku neuvádějí,záleží na tom, jak je suchý či mokrý tvaroh),dochutíme solí a pepřem. Necháme chvíli odpočinout.Na zkoušku vhodíme jednoho "naháče"-odebereme lžící malý nok- do vařící vody. Jakmile vypluje na povrch,je uvařený. Pokud se rozvaří, přidejte trochu mouky.Pak tvoříme malé kuličky o průměru asi 3 cm které obalíme v mouce. Dáme na tác v jedné vrstvě a uložíme aspoň na hodinu do lednice.
Mezitím si připravíme rajskou omáčku - do hrnce dáme drobně krájenou kořenovou zeleninu a vyklopíme plechovku rajčat - vše za studena. Uvedeme do varu a povaříme až je zelenina měkká, stačí asi 15 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem , přidáme sekanou bazalku a lžíci olivového oleje. Nedoporučuji použít kečup nebo jiné hotové rajčatové omáčky - ztratila by se v ní jemná chuť noku.
Dáme dostatek vody do většího hrnce. Když se vaří,přisypeme sůl (asi lžičku na litr vody -  řiďte se vlastní zkušeností,já sypu od oka!) Nočky neházím všechny najednou,ale vařím tak na 3 - 4x.
Do širší nahřáté mísy dejte trochu teplé rajské omáčky a první vrstvu naháčů. Zas trochu omáčky a další vrstvu a tak dále dokud nespotřebujete všechny noky.S omáčkou nepřehnat,nebo se utopí! Každou vrstvu můžete zasypat lžící strouhaného parmezánu - já přidávám i trochu tvrdého ovčího sýra Pecorino - a pokapat olivovým olejem. Podávejte ihned. BUON APPETITO!










sobota 15. srpna 2020

Ferragosto

Dnes je v Itálii státní svátek - jako každý rok se 15.srpna slaví Ferragosto.
Jeho vznik sahá až do roku 18.před Kristem, kdy tehdejší imperátor Augustus zavedl "feriae Augusti". což přeloženo z latiny znamená "Augustův odpočinek". Tento svátek byl přidán k jiným svátkům v tomto měsíci, které se držely na oslavu závěrečné sklizně. Bylo to období zaslouženého odpočinku, nazývané také "Augustali", po náročných, předcházejících týdnech. Je to zároveň i svátek Nanebevzetí Panny Marie.
Dnes už sklizeň není tak vyčerpávající, ale svátek se udržel pořád, naopak je považován za "letní vánoce" a značí vyvrcholení léta. V tento den se scházejí rodinní příslušníci, přátelé, nebo se slaví jen v kruhu rodinném slavnostním obědem, vzhledem k ročnímu období často u moře na pláži. Pokud se nejde do restaurace, které v tomto dni nabízejí "Menu di Ferragosto", den předem se připravují speciality, které se pak konzumují přímo pod slunečníkem.
V hotelích se oběd často protáhne i přes večeři a večer se pak pokračuje s hudbou a tancem, vrcholem všeho bývá ohňostroj. Letošní oslavy budou asi v menším tónu kvůli omezením, ale pláže se určitě zaplní.
Pokud byste si tento hezký zvyk nechtěli nechat ujít a navštívit Itálii v týdnu Ferragosto, vězte, že je z celého léta nejdražší a nejvíc chaotický :-)









středa 12. srpna 2020

Borůvkový koláč hrníčkový


Dostalo se mi čerstvých borůvek -zde vzácnost! Prodávají se v supermarketech, jsou drahé, velké a nestojí za nic. Tady u nás nikde nerostou a musíme za nimi "na kopečky" což jsou v našem případě Apeniny. A ani tak to není jednoduché - jejich sbírání je jen s povolení, (asi jako u nás rybářský lístek) a smí se nasbírat jen určité množství. To samé platí i o jiných lesních plodech a houbách. 

Tamní obyvatelé se jejich sběrem živí a moc neradi vidí vetřelce. Nezřídka se stává, že necháte auto na cestě a když se vrátíte, máte rozřezané gumy. Takže je bezpečnější koupit borůvky na místě za poměrně přijatelnou cenu. Kamarádka si udělala výlet a vrátila se s dárkem v podobě krásných a voňavých borůvek! Část jsme snědli hned, něco šlo do mrazáku a ze zbytku jsem upekla tento koláč.
********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 kostky másla
1/2 prášku do pečiva
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1 vejce
borůvky (přidala jsem i dvě nektarínky nakrájené na kousky)
********************************************************************************************************************
Ze suchých přísad a másla uděláme drobenku. Odebereme asi 1/3 a dáme stranou. Do zbylé části vlijeme mléko s rozšlehaným vejcem a dobře promícháme. Do formy nalijeme těsto, mírně posypeme drobenkou (aby ovoce nepropadlo příliš hluboko) rozložíme borůvky a zasypeme zbytkem drobenky. Pečeme asi půl hodiny při 180°.
BUON APPETITO! 







neděle 9. srpna 2020

Kulaté cukíny plněné masovou náplní

Přináším další recept na cukíny, tentokrát kulaté. Používají se hlavně na plnění, většinou masitou nebo zeleninovou nádivkou. Já jsem použila náplň podobnou té, ze které se dělají karbanátky. Plněné cukiny jsou dobré i vlažné nebo studené. Jako přílohu podávám zeleninu, se kterou se společně dusí.
*******************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
2 kulaté cukiny na osobu
Náplň - asi na 6 cukínek
300 g mletého masa
100-150 g mortadelly nebo jiného měkkého salámu, případně šunky
2 krajíce staršího chleba - nebo strouhanka (2-3 lžíce)
2 stroužky cesneku
petržel
50 g strouhaného parmezánu
asi 10 cherry rajčátek
šálek kořenové zeleniny
olej, sůl, pepř - popřípadě trochu peperončína
********************************************************************************************************************************
Cukiny rozpůlíme, vydlabeme a dřeň dáme stranou. Mírně je osolíme a otočíme dnem vzhůru na papírovou utěrku,aby se zbavily zbytečné vody. Mezitím připravíme náplň - salám nakrájíme na drobné kousky nebo rozmixujeme na hrubo. Přidáme namočený a vymačkaný chléb nebo 2-3 lžíce strouhanky, mleté maso, utřený česnek,petržel, 3 lžíce strouhaného parmezánu,asi třetinu vydlabané dřeně nasekané na drobno, lehce osolíme a opepříme. Naplníme cukiny.
Na pánev nebo do kastrolu dáme olej a jen mírně osmahneme kořenovou zeleninu. Přidáme zbytek vydlabané dřeně, zamícháme a vložíme naplněné cukiny. Mezi ně dáme rozpůlená cherry rajčátka a pokud nám zbyde náplň, přidáme ji v kouscích také.Přikryjeme poklicí a dusíme asi 1/2 - 3/4 hodiny, až jsou cukíny měkké. Zelenina většinou pustí dost vody, jinak přidáme trochu bílého vina či vývaru - i z kostky.
Měkké cukíny vyjmeme, dáme na pekáč, posypeme směsí zbylého parmezánu a strouhanky, pokapeme olejem a dáme pod gril na par minut. Pak opět vložíme na zeleninový základ, necháme asi 5 minut odpočinout a podáváme s chlebem.
BUON APPETITO!

pátek 7. srpna 2020

Kuřecí kousky na houbách (Straccetti di pollo con i funghi)

Dnes si připravíme opravdu rychlý oběd - jak se zdá, houbová sezóna je v plném proudu! Já použila jak sušené (dovezené přímo z Vysočiny!) tak zmrazené - ty jsem musela koupit,houby jsou zde vzácný artikl, ale myslím že vy nebudete mít podobné problémy .
**********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
1 větší kuřecí prso - nebo půl kila kuřecích plátků
300 - 400 g hub 
2 stroužky česneku
2 lžíce sekané petrželky 
2 lžíce rajského protlaku
trochu smetany na vaření
mouka na poprášení masa
olej, trochu bujonové kostky (podle chuti)
sůl a pepř
**************************************************************************************************************************************
Maso nakrájejte na velmi tenké plátky a pak na proužky asi 2 cm.Lehce poprašte moukou. Na oleji osmahněte velmi krátce rozdrcený česnek a pak vhoďte petrželku a jen zamíchejte. Vložte houby a nechte podusit. Mezitím si na jiné pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm připravené kousky masa. Osolte a opepřete,pak vhoďte do pánve s houbami a společně poduste asi 10 - 15 minut. Přidejte protlak a smetanu,zamíchejte a můžete podávat. BUON APPETITO!
P.S. "Straccetti" znamenà v doslovném překladu "hadříčky" :-))
BUON APPETITO!


úterý 4. srpna 2020

Rizoto s lososem a špenátem

Rizoto se špenátem a lososem (uzeným) je nejen chutné ale i hezky vypadá. Použila jsem zmrazený špenát.
****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr rýže pro rizota
150 gr uzeného lososa
150 gr zmrazeného špenátu
1 menší cibulka
olivový olej
sůl a pepř
horký zeleninový vývar ( asi litr - i z kostky)
*******************************************************************************************************************
Špenát necháme rozmrazit a nakrájíme na kostičky, lososa na menší kousky. Propláchneme rýži studenou vodou. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, vložíme špenát a část lososa. Promícháme a vložíme rýži,krátce orestujeme a zalijeme naběračkou vývaru. Dobře zamícháme a když se vývar téměř odpaří,přidáme další naběračku, zamícháme a opakujeme pořád tento postup. Rizoto musí zůstat měkké a vláčné,ne suché ! Když je rýže téměř uvařená, přidáme zbytek lososa. Dochutíme eventuálně solí (opatrně,losos bývá sám o sobě dost slaný) a pepřem,přidáme lžíci olivového oleje a dobře promícháme. Necháme asi 5 minut odpočinout a podáváme.
Pozn.: je důležité aby rizoto mělo dostatek tekutiny (vývaru) protože i po sundání z plotny rýže do sebe tekutinu vsakuje. Správné italské "risotto" by se mělo na talíři vlnit když s ním pohnete (říká se tomu "a onda" - na vlně)
BUON APPETITO!


sobota 1. srpna 2020

Masový salát

V horkých dnech asi nikoho nebaví stát u plotny, ale jíst se musí...Proto se uchyluji k receptům různých salátů, rýžový, těstovinový, s tuňákem, s masem z konzervy jako je ten dnešní.
Důležitá je hlavně kvalita masa v konzervě, používám hovězí v přírodním rosolu. Dále jsou potřeba čerstvé a kvalitní suroviny, především se jedná o zeleninu. Nemělo by jich být moc, aby se rozeznaly jednotlivé chutě a jen jednoduše ochucené, stačí ocet, buď vinný nebo kvalitní balzamikový a olivový olej.
******************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
250 - 300 g přírodního masa v konzervě
2 jemně strouhané mrkve
2 malé, čerstvé cibulky
2 hrsti čerstvých cherry rajčátek
hlávkový salát
lžíce kaparů a 10 - 15 černých oliv nakrájených na plátky - podle chuti, jinak můžete vynechat, i když právě tyto ingredience dodají salátu ten správný "říz" :-)
ocet a olej na dochucení
sůl a pepř podle potřeby
********************************************************************************************************************
Příprava je velice jednoduchá - vše nakrájejte na kousky, cibulku na jemné plátky. Podle potřeby přisolte, ale pokud přidáte olivy a kapary, tak opatrně!
Tyto saláty nabízejí celou škálu možností a variací podle vaší chuti. Podle mě je důležité nic nepřehnat, aby některá surovina "nezabila" ty ostatní. 
Dáme vychladit do lednice a spolu se stejně dobře vychlazeným pivem a čerstvým pečivem je to výborná letní večeře. BUON APPETITO!