Tento koláč je zajímavý tím, že je úplně bez vajec. Já jsem upekla jablko-hruškový,ale můžete použít jen jablka nebo jen hrušky. Myslím, že v létě by byl výborný třeba s meruňkami, broskvemi atd.
***************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 větší jablka nebo tvrdší hrušky (nebo od každého něco)
1 lžíce másla
250 gr polohrubé mouky
80 gr cukru
1 hotovy pudink - (pokud nechcete kupovaný, až budete dělat pudink doma, dejte si stranou asi skleničku)
1 prášek do pečiva
1/2 sklenky mléka - přibližně
1/2 sklenky rostlinného oleje
trochu soli
trochu skořice, citr.kůra
mandlové lupínky
**************************************************************************
Jablka a hrušky oloupeme a nakrájíme na menší kostky. V kastrolku nebo na pánvi rozpustíme máslo a vložíme ovoce, můžeme posypat lžící cukru. Za častého míchání dusíme asi 5 minut - mělo by mírně zkaramelizovat. Lze přidat i lžíci sladkého dezertního vína.Po odstavení z plotny vmícháme trochu skořice a citrónové kůry.
Mezitím co ovoce chladne, rozšleháme pudink s cukrem elektrickým šlehačem (metlou). Mouku smícháme s práškem a solí a po částech vmícháme do směsi, postupně přiléváme i olej a mléko. Mělo by vzniknout těsto husté asi jako na bábovku. Pak přidáme ovoce a vlejeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Povrch posypeme mandlovými lupínky podle chuti. Pečeme asi 40 minut při 170'-180'. Vychladlé cukrujeme. BUON APPETITO!