Dnes před polednem jsem přemýšlela, co nového a pokud možno originálního dát na blog (pekla jsem asi po sté kuřecí stehýnka s opékanými brambory), když mi zazvonil mobil a objevily se krásně barevné obrázky nedělního oběda kamarádky Ivanky, jen se zakousnout! Hned se rozvinula konverzace online, s přeposláním receptu a vysvětlením jak na to. Zažádala jsem si o autorská práva a tak vám s jejím laskavým dovolením předkládám cukíny po parmsku!
**************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
7-8 středně velkých cukínek (velikosti max.salátové okurky)
250 - 300 g mozzarelly
400 ml rajského protlaku
1 stroužek česneku
100 g strouhaný parmezán (Parmigiano reggiano)
čerstvá bazalka
olivový olej
sůl, pepř
*************************************************************************************************************************************
Cukíny opereme a očistíme, pak nakrájíme po délce na plátky. Dejte na plech mírně osolené a pokapané olejem a nechte opéct v troubě vyhřáté na 180° asi 10 - 15 minut, během pečení je obraťte.
Mezitím si připravíme jednoduchou rajskou omáčku. Do oleje dejte lehce opéct česnek, pak jej vyjměte a vlijte rajský protlak, přidejte sůl a pepř a nechte na mírném plameni povařit až zhoustne.Ke konci přidejte na kousky natrhanou bazalku.
Mozzarellu vyndejte z nálevu, nakrájejte na plátky a nechte dobře okapat.
Na dno pekáčku nalijte trochu rajské omáčky a pokryjte jej orestovanými cukínami, plátky mozzarelly a hojně posypejte parmezánem. Pak zopakujte - omáčka, cukíny, mozzarella, parmezán až spotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstvu bude tvořit rajská omáčka a parmezán.
Dejte zapéct do trouby na 180° asi 20 minut. Před podáváním je dobré nechat pokrm uležet.
Je vhodný i pro vegetariány, ale jestli si chcete přilepšit, mezi cukíny a mozzarellu vložte plátky šunky.
BUON APPETITO!
P.S. Originální recept byl připravený z lilků, pokud vás zajímá jeho výroba a historie jména, recept najdete zde : Lilky po parmsku.
Růženko, velmi podobně dělám kolečka lilku jako přílohu ke grilovanému masu nebo prostě jen tak jako rychlou večeři. Určitě vyzkouším i ty cukíny.
OdpovědětVymazatDěkuji za recept a posílám pozdravy, Helena
To je luxusní pochoutka, ještě sehnat pěkné cuketky, které nemají půl metru a bude to fajn.
OdpovědětVymazatDěsí mne, že i zahraniční produkce jede na velikost a chutné, malé jsou ke koupi výjimečně.
Dobrou chuť a už opravdu v letních teplotách
Cukety a lilky já můžu, takže díky za tip! :-
OdpovědětVymazat[1]: Původně se dělal z lilků, viz odkaz dole, cukíny jsou lehčí varianta 😉 Zdravím!
OdpovědětVymazat[2]: Tady jsou teď cukínky velké jako prst s květem kolikrát větším než ony samy 😁 Bohužel ty větší se rychleji sklízejí a víc vynáší. Jinak tady od rána prší, léto se odkládá na příští týden (i když dnes 22 stupňů )
OdpovědětVymazat[3]: Já jim přišla na chuť až tady, i když myslím že dřív se v Česku ani nepěstovaly 🤔 Každopádně se dají upravit na x způsobů
OdpovědětVymazatDobrotka nad dobroty.
OdpovědětVymazatCukety teď mají vláhy až moc, takže až na ně zasvítí sluníčko, rychle porostou. Už se těším, až si je podle tebe připravím. Páá
[7]:
OdpovědětVymazatCuketky jsou zde už v plném proudu. Tenhle recept jsem zatím dělala jen z lilků, cukety jsou jemnější . Nechte si chutnat!
Zajímavý recept, vyzkouším z cuket, už nám rostou.
OdpovědětVymazat[9]: Ivi , když máš vlastní cuketky tak si určitě pochutnáte!
OdpovědětVymazatAhoj Růženko, cukety teď právě dozrávají, takže vyzkouším nového :)
OdpovědětVymazat