Mascarpone je v Itálii uvedený jako sýr. Jeho konzistence je hustá, asi jako zakysaná smetana, ale chuť je neutrální. Používá se hlavně do moučníků za studena (např.slavné tiramisú) , do krémů, ale i v některých tepelných úpravách. Nahradí tuk nebo máslo a moučníky jsou krásně měkké. jedním z takových receptů jsou čokoládové kostky s hruškami.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE (do menší formy)
3 vejce
250 g mascarpone
100 g mouky
300 g hrušek (2-3 kusy)
110 g cukru
30 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
*********************************************************************************************************************
Vejce ušleháme s cukrem do pěny, až hmota zesvětlá a nabude na objemu. Pak přidáme po částech mascarpone a opět našleháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva, špetkou soli a kakaem a dobře promísíme. Po troškách vsypáváme do směsi vajec s mascarpone. Pokud se vám zdá moc hustá, přilijte opatrně trochu mléka. Hustota těsta závisí na mascarpone, nejsou všichni stejní. Hrušky oloupeme, nakrájíme na kousky a vmícháme do těsta. Můžeme si nechat pár plátků a ozdobit jimi řezy než je dáte do trouby.
Pečeme asi 25 - 30 minut v mírně vyhřáté troubě, asi 170°.
Upečené necháme vychladnout, pak cukrujeme moučkovým cukrem a krájíme na řezy.
Nemají konzistenci jako například bábovka, jsou nižší a jakoby "pudinkové", měkké a vláčné. BUON APPETITO!
Žádné komentáře:
Okomentovat