úterý 30. června 2020

Záviny (ne)zavinuté


Jablkové e jiné zàviny jsou u nàs doma ve velké oblibě - řekla bych, že ze všech moučníků vůbec v oblibě největší. Aby to nebyl pořád stejný "štrůdl", občas obnovím alespoň jeho "kabàtek".
Udělala jsem tedy závin pletený a pak mřížkový - s pomocí válečku na mřížky. Nejlépe se s ním mřížkuje listkové těsto - chce to jen hodně přitlačit a pomaloučku jet s vàlečkem přes těsto.
První NÁPLŇ jsem udělala klasickou - nahrubo nastrouhaná jablka posypanà skořicovým cukrem, hrozinky, rozsekané ořechy.Do DRUHÉ NÁPLNĚ jsem kromě jablek přidala i hrušky, opět posypala skořicí - méně cukru,protože hrušky byly dost sladké, trochu rozinek, vynechala jsem ořechy.
Do OBOU NÁPLNÍ přidàvàm 2-3 jemně rozdrobené sušenky nebo piškoty - vsàknou do sebe vlhkost a náplň nevytékà.Trochu posypu i těsto.Někdo používà i na másle osmahnutou strouhanku.
PLETENÝ ZÁVIN jsem dělala nàsledovně: na prostředek těsta jsem dala náplň a nechala z každé strany 2 pruhy, které jsem nařízla jak je vidět na obrázku (ne až úplně k nàplni) a pak překlàdala tak, aby se pruhy vprostředku překrývaly.Potom jsem potřela vejcem nebo jen bílkem-pokud nemàte ani jedno ani druhé po ruce, stačí i rozpuštěným máslem-a dala péct do hodně rozehřáté trouby.




MŘÍŽKOVÝ ZÁVIN - zde je potřeba speciální váleček - viz foto. Sehnala jsem ho v domácìch potřebàch. Na půlku těsta jsem dala nàplň, druhou půlku přejela válečkem - hodně přitlačte a jeďte pomalu - pak těsto opatrně nadzvedla, mírně roztáhla a přehnula přes náplň. Po stranàch těsto dobře uzavřete,aby nàplň nevytekla.
Tyto přípravy dělám rovnou na PEČICÍM PAPÍRU - zabrání se tím riskantnímu přenášení těsta!
BUON APPETITO!

Jak jsem jela tramvají

Během jedné z mých návštěv Prahy jsem se nechala zlákat na vyhlídkovou projížďku tramvají - a jakou tramvají!
Mladší z vás je asi znají jen ze starších filmů, ale kdo se narodil v padesátých letech a dříve, jistě pamatuje pražské dřevěné, červené, drkotající tramvaje, jejichž dveře byly, alespoň ve vlečňáku, věčně otevřené a v dopravních špičkách ověšené na venkovních držadlech hrozny cestujících. Jejich výhodou bylo i to, že se dalo nastupovat i vystupovat během jízdy, neboť tramvajka hrčela a chrčela a zvlášť do kopce a v zatáčkách mívala krátký dech. Dnes se stala pro turisty romantickou a pro dříve narozené Pražany nostalgickou atrakcí.


Vyjeli jsme od Stromovky, kde je konečná, směrem na Pražský hrad. Lístek nám prodal a proštípl pravý průvodčí, s brašnou a kleštičkami. Pak jsme za zvukového doprovodu skřípání a hrkání vyrazili. Cestu zpestřila skupina francouzských turistů, kteří nastoupili v domnění, že jde o normální linku. Když přišel průvodčí a domáhal se peněz za lístek, nastrčili mu k označení ten, který se prodává v trafice. Pak se za pomoci ostatních cestujících dohodli na správném postupu a rachotilo se vesele dál.


Až teď si uvědomuji. jak výrobci těchto tramvají mysleli na všechno a dá se říct, že v mnohém předběhli dobu. Podlaha je ze dřeva tak jako celá tramvaj a jsou v ní drážky, takže při dešti nebo sněhu se mokro nedrží na povrchu a neriskuje se, jako v těch dnešních, že při náhlém zabrzdění ladně zabruslíte až k řidiči a zastavíte se o přední sklo. Nahoře jsou malá obdélníková okénka, která se v létě otvírala - klimatizace, která neškodila ovzduší, ani jste z ní nedostali bolení krku či zad.
Přední vůz se v zimě většinou zavíral a aby drahocenné přírodní teplo (dané počtem cestujících, protože se netopilo) neunikalo, na dveřích které vedly na plošinku byly dva otvory se zašupovacími dvířky - jeden pro ústa, abyste se mohli s průvodčím domluvit a druhý na ruku, kterou se mu podávaly peníze. Mezi úchytkami viselo lanko, za které průvodčí zatahal, zacinkalo se a řidič věděl, že jsou všichni na svých místech, mají zaplaceno a můžeme vyrazit. Pamatuji se, že byla k dispozici nádoba se sypáním, kdyby se tramvaj ve sněhu někde zadrhla - průvodčí pak pohotově zakročil. Na rozdíl od dnešních moderních dopravních prostředků, on byl připraven!


Jízda touto tramvají nás prostě vhodila do našich dětských let..Vystoupili jsme u Hradu a pokračovali dál pěšky, ale to už je jiný příběh a jiné dojmy...



pondělí 29. června 2020

Toskánská fazolová polévka

Fazolová polévka je typická pro toskánskou kuchyni, dělá se jednoduše, jen musí být hustí a ještě se do ní zavářejí těstoviny, já dávám nejraději široké nudle. Tím polévka ještě víc zhoustne a jak se říká "stojí v ní lžíce".
Můžete použít i jiný druh těstovin menšího formátu, třeba kolínka.
**************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
300 g suchých fazolí nebo větší konzerva sterilovaných, ai 500 g
šálek kořenové zeleniny
2 stroužky česneku
široké nudle nebo těstoviny malého formátu - 2 plné hrsti
olivový olej
3 - 4 lístky šalvěje
1 zralé rajče 
*********************************************************************************************************
Připravit tuto polévku ze suchých fazolí je lepší, protože tak získáte vodu ve které se vaří, jako základ do polévky. Pokud použijete sterilované, musíte je vodou rozředit.
Postup je následující : fazole namočíte na noc do studené vody a ráno je uvaříte spolu se lžící olivového oleje, lístky šalvěje, stroužky česneku a na kousky nakrájené čerstvé rajče.
Fazole vařte jen mírně potopené (podle potřeby přilejte trochu horké vody) a pozvolna, zhruba hodinu.
V kastrolu osmahněte drobně krájenou zeleninu a pak zalijte trochou vody z fazolí. Na stranu si dejte asi šálek vařených fazolí, zbytek propasírujte a nechte si stranou jejich vodu. V Itálii používají speciální pasírovač na zeleninu, jinak můžete použít i tyčkový mixér. Fazole propasírované dejte do hrnce se zeleninou, podle potřeby rozřeďte vodou z fazolí a přiveďte k varu. Vsypte těstoviny a za častého míchání uvařte téměř do měkka, pak přidejte i celé fazole které jste si dali stranou. Zamíchejte a nechte alespoň 5 minut odpočinout. Těstoviny během té doby dojdou. Na talíři pokapejte olivovým olejem a můžete posypat lžící strouhaného parmezánu..
Pokud chcete mít sytější variantu, spolu s kořenovou zeleninou osmahněte na kostičky krájenou slaninu.
BUON APPETITO!


neděle 28. června 2020

Citronový koláč

Dnešní koláč bude chutnat těm, kteří mají rádi moučníky se svěží, citronovou chutí.
*******************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Linecké těsto:
300 g hladké mouky
100 g cukru
200 g másla
1 žloutek
strouhaná citr.kůra
Krém:
1/2 litru vody
80 g másla
4 žloutky
70 g vanilkového pudinku nebo škrobu a špetky vanilky
špetka soli
šťáva ze dvou citronů
*********************************************************************************************************************
Mouku prosijeme na vál, přidáme studené máslo nakrájené na kousky, rozemneme jako drobenku, pak přidáme i cukr, citronovou kůru, žloutek a rychle spojíme. Dáme odpočinout na půl hodiny do lednice.
Mezitím připravíme krém - do kastrolku dáme žloutky, cukr, pudink nebo škrob, sůl a citronovou šťávu. Dobře rozmícháme a pak pomalu přiléváme vodu. Dáme vařit na mírný plamen do zhoustnutí. 
Těsto vložíme do kulaté formy o průměru 26 cm a krátce zapečeme, aby ztuhlo. Pak vyndáme a necháme vychladnout. Vlijeme krém a dáme opět do trouby na dalších 20 minut. 
V původním receptu byl navrchu ještě sníh ušlehaný z bílků a znovu zapečený v troubě, ale nějak se mi dobře nepropekl a klouzal dolů, takže jsem koláč jen ozdobila šlehačkou. Je na vás, jakou variantu zvolíte :-)
BUON APPETITO!

Cukíny s rajčaty (Zucchine al pomodoro)

Je sezóna cukínek, tak přináším tento jednoduchý a rychlý recept. Úvodem bych jen chtěla podotknout, že v Itálii se cukíny sklízejí dokud jsou mladé, t.j. ve velikosti přibližně 15 - 20 cm (existuje vícero druhů, od cukínek světle zelených ve velikosti prstu až po tmavě zelené, dosahující velikosti zhruba salátové okurky) a dokud nemají moc semen.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
500 g cukínek
1 čerstvá cibulka
2 stroužky česneku
200 g cherry rajčátek nebo zralá, větší rajčata
olivový olej
3 lžíce strouhanky
3 lžíce strouhaného parmezánu, nebo tvrdého sýra, který se moc netáhne v teplé úpravě 
bazalka
sůl a pepř
*********************************************************************************************************************
Cukíny omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Na oleji krátce osmahneme cibulku, vložíme cukínky a na kousky nakrájená rajčata (cherry rajčátka stačí rozkrojit napůl). Přidáme sůl a pepř, přikryjeme poklicí a dusíme.
Pokud zelenina pustí málo vody, občas trochu přilijeme. Za občasného míchání dusíme asi 15 - 20 minut.
Pak přidáme rozetřený česnek a ke konci vaření zasypeme strouhankou smíchanou se strouhaným sýrem.
Ještě krátce povaříme, až se pokrm zahustí. Nakonec přidáme na kousky natrhanou bazalku, neměla by se krájet ani sekat, jen trhat rukama, aby neztratila své aroma.
Na talíři ještě zakápneme olivovým olejem a podáváme buď jako přílohu, nebo s čerstvým chlebem jako lehkou večeři. BUON APPETITO!

neděle 14. června 2020

Cukíny po parmsku (Zucchine alla parmigiana)

Dnes před polednem jsem přemýšlela, co nového a pokud možno originálního dát na blog (pekla jsem asi po sté kuřecí stehýnka s opékanými brambory), když mi zazvonil mobil a objevily se krásně barevné obrázky nedělního oběda kamarádky Ivanky, jen se zakousnout! Hned se rozvinula konverzace online, s přeposláním receptu a vysvětlením jak na to. Zažádala jsem si o autorská práva a tak vám s jejím laskavým dovolením předkládám cukíny po parmsku!
**************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
7-8 středně velkých cukínek (velikosti max.salátové okurky)
250 - 300 g mozzarelly
400 ml rajského protlaku
1 stroužek česneku
100 g strouhaný parmezán (Parmigiano reggiano)
čerstvá bazalka
olivový olej
sůl, pepř
*************************************************************************************************************************************
Cukíny opereme a očistíme, pak nakrájíme po délce na plátky. Dejte na plech mírně osolené a pokapané olejem a nechte opéct v troubě vyhřáté na 180° asi 10 - 15 minut, během pečení je obraťte.
Mezitím si připravíme jednoduchou rajskou omáčku. Do oleje dejte lehce opéct česnek, pak jej vyjměte a vlijte rajský protlak, přidejte sůl a pepř a nechte na mírném plameni povařit až zhoustne.Ke konci přidejte na kousky natrhanou bazalku.
Mozzarellu vyndejte z nálevu, nakrájejte na plátky a nechte dobře okapat.
Na dno pekáčku nalijte trochu rajské omáčky a pokryjte jej orestovanými cukínami, plátky mozzarelly a hojně posypejte parmezánem. Pak zopakujte - omáčka, cukíny, mozzarella, parmezán až spotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstvu bude tvořit rajská omáčka a parmezán.
Dejte zapéct do trouby na 180° asi 20 minut. Před podáváním je dobré nechat pokrm uležet.
Je vhodný i pro vegetariány, ale jestli si chcete přilepšit, mezi cukíny a mozzarellu vložte plátky šunky.
BUON APPETITO!



P.S. Originální recept byl připravený z lilků, pokud vás zajímá jeho výroba a historie jména, recept najdete zde : Lilky po parmsku.

Lilky po parmsku (Melanzane alla parmigiana)

Lilky na parmský způsob jsou trochu zvláštní recept - připravuje se hlavně v létě, když jsou zralé lilky, ale pečou se v troubě, což v normálním italském létě nebývá zvykem. Není to ani nijak zvlášť lehký pokrm, pokud se řídíte originálním receptem - lilky se mají nejdříve osmažit. Jméno prý nepochází od města Parma ani proto,že se používá sýr Parmigiano ,ale vzniklo v jižní Itálii a původní název byl "parmiciana"-což jsou dřevěné lišty, které dohromady tvoří "persiany" -  italské okenice, které chrání před žhavým letním sluncem a jsou dělané způsobem jako se dávají lilky na pekáč - jeden plátek mírně překrývá druhý. Lze je ale udělat i grilované nebo opečené na pánvi na sucho jen s minimem oleje, jako recept, který používám já.
*************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
4 větší lilky
asi 400 gr čerstvých rajských jablíček
2 mozzarelly (celkem asi 200 gr)
6 polévkových lžic parmezánu
olivový olej
bazalka - asi hrst
sůl
2 stroužky česneku
1/2 cibule
********************************************************************************************************************Lilky oloupeme, nakrájíme podélně na zhruba půl cm plátky a mírně posypeme solí. Necháme je vypotit asi hodinu, pak slijeme, opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou.
Mezitím si připravíme jednoduchou rajskou omáčku. Dva stroužky česneku oloupeme, zmáčkneme plochým nožem a dáme osmahnout na olej spolu s cibulí nakrájenou na tenké plátky. Vyndáme česnek a přidáme spařená, oloupaná, přebytečné vody a jader zbavená rajčata nakrájená na kousky nebo neochucený rajský protlak či drcená rajčata v konzervě. Osolíme a povaříme, až omáčka zhoustne za občasného míchání. Bazalku nasekáme a vložíme do omáčky - už nevaříme. Lilky dáme na teflonovou pánev s pár kapkami oleje a opečeme po obou stranách nebo můžeme grilovat v troubě na plechu.
Připravíme si pekáč a na dno dáme trochu oleje a pár lžic rajčatové omáčky a rozetřeme po dně. Začínáme klást lilky - plátky těsně vedle sebe, aby se malinko překrývaly, až zaplníme celé dno. Pak přidáme omáčku a poklademe plátky mozzarelly, kterou si také nakrájíme předem a necháme okapat, případně osušíme papírovou utěrkou a posypeme 2 lžícemi parmezánu. Můžeme použít i lisovanou mozzarellu, která není v nálevu a nepouští vodu. Pak vrstvíme dále lilky, omáčku, mozzarellu, parmezán až do vyčerpaní surovin. Poslední vrstvu má tvořit mozzarella a parmezán, pokapeme trochu olejem a dáme zapékat do trouby asi 20 minut - posledních 5 minut můžeme dát pod gril. Necháme odpočinout asi 10 minut a podáváme s čerstvým chlebem.
BUON APPETITO!


sobota 13. června 2020

Těstoviny s tuňákem

Opět jeden recept pro milovníky rychlé úpravy těstovin - "pasta con tonno". Přípravu omáčky zvládnete v době, kdy se vám vaří těstoviny. Vyplatí se pár korun si přidat a koupit pravé italské, dělané z tvrdé pšenice, soli a vody. Občas se vyskytují např. německé těstoviny, kde je psáno "pravé italské" ale pak je vzadu napsáno že jsou vyrobeny v Německu. Většinou jsou z normální mouky a po uvaření se lepí, pokud se rovnou nerozvaří.
Kvalitní těstoviny poznáte hlavně podle toho, že při vaření nevylučují téměř žádný škrob, voda je jen mírně zakalená. Nesmí být bílá nebo dokonce pěnit!
Taky jsem slyšela názor, že "nudle jsou pořád jen nudle" což je asi jako byste Čechovi řekli že "pivo je pořád jen pivo"!
*****************************************************************************************************************************
INGREDIENCE PRO 4 OSOBY:
na osobu 2 plné hrsti těstovin-jinak asi 80 g pro jednoho
200 g tuňáka
čerstvou cibulku
1-2 stroužky česneku
asi 15 cherry rajčátek
plnou lžíci kaparů
hrst černých oliv
peperoncino
olivový olej
oregano, petržel,bazalka - nejlépe vše čerstvé
*****************************************************************************************************************************
Zatímco se těstoviny vaří, dejte do vyšší nádoby kapary, olivy, bylinky, česnek a rozmixujte ponorným mixérem. Do větší mísy, kam se pak vejdou i těstoviny, dejte okapaného tuňáka rozdroleného na kousky, rozmixovanou směs a nakonec rozpůlená nebo rozčtvrcená rajčátka, ochuťte peperončínem a olejem. Rozřeďte trochou vody ve které se vařily těstoviny a pak je vhoďte do mísy a dobře promíchejte. Nazývat tuto přípravu "omáčkou" není asi přesné, Italové tomu říkají "condimento" (kondymento) a znamená to ochucení, okořenění. Pokud chcete mít z těstovin salát, stačí
je propláchnout studenou vodou a nechat odpočinout na chladném místě, ale dobrý je i vlažný.


pátek 12. června 2020

Tagliatelle s citronem (Tagliatelle al limone)

Název zní možná trochu zvláštně, ale nebojte se, není to kyselé! Jde o jednoduchou přípravu těstovin s osvěžující citronovou chutí, které přijdou vhod především v horkých dnech.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
320 g tagliatelle ( dlouhé, asi půl cm široké nudle)
50 g másla
strouhaná kůra z 1 citronu
1/2 sklenky suchého, bílého vína
100 - 150 ml smetany nebo šlehačky
trochu masoxu nebo jiného polévkového koření
špetka sladké papriky
špetka pepře
sekaná čerstvá petrželka
strouhaný parmezán na posypání
*********************************************************************************************************************
Zatímco dáte vařit vodu na tagliatelle, připravte si hlubokou pánev, tak velkou, aby se do ní vešly uvařené těstoviny. Dejte do ní máslo, nechte rozpustit, vhoďte nastrouhanou citronovou kůru, jakmile zpění, přilijte víno a zvyšte plamen, aby se odpařil alkohol. Když už není cítit, přidejte citronovou šťávu, trochu masoxu nebo polévkového koření, smetanu či šlehačku, papriku a pepř. Uvařte tagliatelle podle návodu v osolené vodě, sceďte a ihned vložte do omáčky, zamíchejte, posypejte hojně parmezáne a sekanou petrželkou. Rychle promíchejte a podávejte. Na talíři si každý ještě může přidat parmezán podle chuti.
Pokud by se vám omáčka zdála moc hustá, nechte si stranou trochu vody, ve které se tagliatelle vařily a použijte jí na rozředění. Tímto způsobem se v Itálii ředí všechny omáčky na těstoviny, když příliš zhoustnou. 
BUON APPETITO!





Bryndáčky pro Saru

Narodila se zbrusu nová holčička!  Dostala jméno Sara a jako první dáreček jsem jí vyšila tyto 2 bryndáčky 😍





Fazolky s uzeninou (Fagiolini con la pancetta)

Pro dnešek připravíme rychlý, zeleninový pokrm, opět jak se říká "z jednoho hrnce".
Budeme potřebovat zelené fazolky a uzeninu, nejraději používám "pancettu", což je taková libovější slanina, ale můžete dát i anglickou slaninu, klobásku, šunku nebo šunkový salám.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 g zelených fazolek
200 g uzeniny podle chuti
2 stroužky česneku
malá cibulka nebo šalotka
3 čerstvá, dobře zralá rajčata (nebo plechovku sekaných rajčat)
olej, peperončíno
*********************************************************************************************************************
Očištěné fazolky nakrájím na kousky (4-5 cm) a krátce povařím v malém množství mírně osolené vody. Vložte je, až se voda začne vařit a po 2 minutách vyndejte a vhoďte do studené vody. Udrží si hezkou zelenou barvu, odborně se tomu říká "blanšírování". Vodu, ve které se vařily si nechte stranou na eventuální podlévání.
Do kastrolu nebo větší pánve dáme na slabá kolečka nakrájenou cibulku, necháme zpěnit a přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu a lehce orestujeme. Pak vložíme fazolky a utřený nebo prolisovaný česnek. Dobře zamícháme, přidáme rajčata (čerstvá spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky), opět promícháme a necháme vařit až jsou fazolky měkké. Podle potřeby podlijeme horkou vodou z fazolek. Dochucuje se peperončínem, sůl většinou není potřeba, protože uzenina je dost slaná. BUON APPETITO!


Macedonia (Kompot z čerstvého ovoce)

V Itálii kompotům jak je známe od nás, příliš neholdují. Jedí především čerstvé ovoce, kterým uzavírají téměř vždy oběd nebo večeři. V létě se využívá ovoce, které je dobře vyzrálí, k přípravě "macedonie" (macedonia - čti mačedonia), což je vlastně čerstvý kompot s citronovou šťávou a cukrem, díky tomu se vytvoří i výborná ovocná šťáva. Pokud přidáte kopeček zmrzliny, máte skvělý, osvěžující dezert. Ani šlehačka není marná ;-)
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Půl kg zralého ovoce všeho druhu - broskve, meruňky, švestky, blumy, hrušky, lesní ovoce a pokud máte, tak i banán, který zmírní kyselost, ale nemusí být.
Ovoce oloupejte, nakrájejte na kousky a přidejte šťávu z půlky citronu a zhruba 2 lžíce cukru. Nechte asi půl hodiny uležet v lednici, pak rozdělte do jednoporcových misek a před podáváním přidejte zmrzlinu, nejlépe vanilkovou, smetanovou nebo ovocnou. BUON APPETITO!


čtvrtek 11. června 2020

Ovocné košíčky

Ovocné košíčky jsou poměrně jednoduchý recept, i když na první pohled se příprava zdá být zdlouhavá. Ale když si připravíte linecké těsto , které je za 15 minut hotové , pak upečete košíčky den předem, druhý den je jen naplníte pudinkem a ovocem a je hotovo. V letní sezoně jsou obzvlášť oblíbené, můžete použít jahody, lesní  ovoce, nebo jakékoliv jiné čerstvé. Košíčky můžete připravit i předem a dát do mrazáku. 
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Linecké těsto:
210 g hladké mouky
140 g másla
70 g cukru
1 žloutek
citr. kůra
*********************************************************************************************************************
Nejdříve smícháme mouku s tukem a rozdrobíme. Pak přidáme cukr, citr.kůru a žloutek. Rychle spojíme v těsto a dáme odpočinout do chladna aspoň na půl hodiny i déle.
Pak ukrajuji malé kousky těsta, košíčky nevymazávám, ale těsto omočím v mouce a vtlačím do formičky. Tento způsob se mi osvědčil, vyklápí se velmi dobře. 
Uvaříme pudink podle návodu a naplníme košíčky. Zdobíme ovocem podle chuti a sezony. Lze potřít i želatinou.
BUON APPETITO!

Králík po myslivecku (Coniglio alle cacciatora)

Dnešní recept je typicky italský, voňavý po bylinkách, lehký a rychle hotový. Křehké králičí maso je ochucené černými olivami a s pečenými bramborami vás určitě nezklame!
*************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 králík nasekaný na kousky (asi 10-12 ks)
3 stroužky česneku
4 - 5 bobkových listů
šalvěj, rozmarýn
trochu peperončína nebo pepře
2 sklenky bílého suchého vína
2-3 lžíce bílého, vinného octa
olej a lžíce másla
hrst černých oliv 
***************************************************************************************************************
Králíka nasekáme na kousky. omyjeme, dáme do hlubší misky a zalijeme vínem. Necháme uležet pár hodin, klidně i přes noc v lednici. Do širšího kastrolu vlijeme olej a necháme mírně orestovat šalvěj, rozmarýn, česnek a bobkové listy. Stačí minuta, pozor na připálení! Králíka vyjmeme z mísy, osušíme papírovou utěrkou a vložíme do rozpáleného oleje. Přidávám i lžíci másla, pro chuť a barvu (Italové to myslím nedělají :-)). 
Maso orestujeme a když je nazlátlé, vyjmeme bylinky a česnek a zalijeme vínem, ve kterém byl králík naložený,
Osolíme a opepříme nebo přidáme peperončíno, může se přidat i trochu bujonové kostky. Když se víno odpaří - asi po 5 minutách - přikryjeme poklicí a dusíme zhruba 3/4 hodiny. Občas kontrolujeme a eventuálně mírně podlijeme vývarem nebo horkou vodou. Pak odklopíme, zvýšíme plamen na maximum a přilijeme ocet. Šťáva zhoustne a maso zezlátne, utvoří se kůrčička na něm i na dně kastrolu, kterou zalijeme trochou bílého vína, zmírníme plamen a dobře rozmícháme. Pokud použijete kvalitní bílý ocet, vznikne velmi dobrá šťáva, ve které není ocet vůbec cítit. Na závěr přidejte hrst černých oliv (jestli vám nechutnají, tak tuto pasáž klidně vynechejte)  a prohřejte. Jako příloha se hodí smažené nebo pečené brambory. BUON APPETITO! 



Piombino (Toskánsko)

Město Piombino se nachází na západním pobřeží Itálie, v Toskánsku. Je to známý přístav, odkud vyplouvají trajekty hlavně na blízký ostrov Elba. Má ale i jiné zajímavosti, jako například jedno z nejkrásnějších a nejzvláštnějších náměstí v Toskánsku - Piazza Bovio, které se rozkládá přímo na útesu nad mořem. Je z něj hezký výhled nejen na Elbu,ale při jasném počasí bez oparu jsou vidět i další ostrovy a ostrůvky na širém moři, které je krásně čisté a jehož barvy přecházejí od tmavě modré po tyrkysovou až do smaragdové zeleni.
Na fotografiích je pohled z náměstí na ostrov Elba a na město a část historického centra. Plavba trajektem na ostrov Elba trvá asi hodinu. 

středa 10. června 2020

Kuřecí Stroganoff

Většinou nepublikuji recepty, které jsem převzala z jiného blogu, ale tenhle pokrm se u nás těší takové oblibě, že udělám výjimku. Inspiraci jsem našla na blogu Ivy BABČINY RECEPTY
*****************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby
500 g kuřecího masa
1 větší cibule
300 g žampionů nebo sušených hub
1 lžička sladké papriky
2 stroužky česneku
kelímek kysané smetany
rajský protlak nebo konzerva sekaných rajčat
sůl a pepř
olej
*****************************************************************************************************************************
Recept jsem si trochu přizpůsobila mému vaření, dělám ho již po paměti. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky. Nakrájenou cibuli na jemné plátky vložíte na horky olej, nechte zesklovatět, pak přidáte česnek, jen krátce osmahnete,pak maso, papriku a zamícháte. Potom vložíte nakrájené žampiony, nebo když je nemam, dám hrst namočených a vyždímaných sušených hub. Přidáte rajčata nebo protlak, krátce povaříte a přilijete smetanu. Nakonec posypu na talíři sekanou petrželkou.
Většinou podávám s dušenou rýží,ale tentokrát jsem uvařila špaldu. Je to starodávná, italská cereálie, vím, že u nás se prodává mouka, nevím, jestli cereálie jako taková. Je podobna rýži nebo krupkám. Můžete použít i neloupanou rýži, je jí trochu podobná, nebo normální,prostě co vám nejvíc chutná. BUON APPETITO!




Jogurtová bábovka

Jogurtová bábovka je už klasika. Já jsem jí objevila v Itálii, to už je hezkých pár let zpátky a dělám jí dodnes. 
Dnes uvádím základní recept - dá se použít jen tak, nebo mramorová, jako je na obrázku, nebo použít ovocný jogurt a eventuálně přidat kousky příslušného ovoce,nebo jí dělám s čokoládovými pecičkami. s rozinkami. kokosem apod. Prostě takový žolík!
********************************************************************************************************************
INGREDIENCE (vše se odměřuje v kelímcích od jogurtu)
1 kelímek jogurtu
3 vejce
2 kelímky cukru (pokud je jogurt slazený, stačí jeden a půl kelímku cukru)
2 kelímky rostlinného oleje (ne olivového, je příliš aromatický)
3 kelímky mouky
1 prášek do pečiva s vanilkou
trochu strouhané citronové kůry
3 lžíce kakaa na mramorovou bábovku , nebo kousky ovoce, rozinky, čokoládové pecičky apod.
*********************************************************************************************************************
 Jogurt vyndáme do misky a kelímek dobře umyjeme a osušíme. Pro větší praktičnost si hned odměřím mouku a dám jí do jiné nádoby spolu s práškem do pečiva.Pak si odměřím cukr, který přidám k vejcím a nakonec dám do kelímku olej a tak jej nemusím znovu vymývat a rovnou vyhodím (v originálním receptu jsou dva kelímky oleje, já dávám o něco méně, asi jeden a půl a zdá se mi že stačí). 
Vejce rozšleháme s cukrem do pěny, až směs zbělí a nabude na objemu. Přidáme jogurt (lépe když je pokojové teploty, jinak může těsto klesnout) , dobře promícháme, pak přiléváme tenkým pramínkem olej a opět mícháme nebo šleháme. Nakonec vmícháme po částech prosátou mouku a jen obracíme vařečkou odspoda nahoru. 
Jestli chcete dělat mramorovou bábovku, nalijte polovinu těsta do vymazané a vysypané formy na bábovku , do zbytku těsta přidejte prosáté kakao a vlijte na bílé těsto kolem dokola. 
Peče se asi 35 - 40 minut, při 170°- 180°. Většinou zapeču prvních 10 minut při nižší teplotě (140°), pak zvýším. 
Bábovka pomalu nabývá a po upečení neklesne. Peču bez horkovzduchu, jako všechny moučníky s kypřidlem.
Upečenou necháme prochladnout ve formě, vyklopíme a cukrujeme moučkovým cukrem. BUON APPETITO!





"Mrtvá pečeně " (Arrosto morto)

Tento recept s poněkud zneklidňujícím názvem, je podobný naší svíčkové pečeni. Název "arrosto morto" aneb v přesném překladu " mrtvá pečeně" vznikl z toho, že maso se dost dlouho dusí (nejméně 2 hodiny), prostě až je úplně "mrtvé". To je toskánský, lidový název, oficiální název je "stracotto" (čti strakoto) a význam je tentýž . stracotto je něco co se vařilo příliš dlouho. Ale právě dlouhým vařením získá maso svou typickou, skvělou chuť.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 kg hovězího masa (to které používáte na svíčkovou)
1 velká cibule nebo 2 střední cibule
2 mrkve
2 stvoly řapíkatého celeru (nebo plátek normálního celeru)
2 bobkové listy
Půl lahve dobrého, červeného vína (NE, NENÍ TO ŠKODA!) 😉
plechovku konzervovaných rajčat (zhruba 500 g), nebo neochuceného rajského protlaku
vývar
sůl, pepř
olivový olej
*******************************************************************************************************************
Zeleninu nakrájíme na kousky a lehce orestujeme na oleji. Vložíme opepřené maso, které můžete svázat motouzem, aby si lépe udrželo tvar, bobkové listy a opečeme do zlatova po všech stranách. Pak vlijeme víno, zvýšíme plamen a vaříme, až se víno odpaří - to se stane v momentě, kdy už necítíte vůni alkoholu.
Potom přidáme na kousky krájená rajčata a asi sklenku horkého vývaru (může být i z masoxu). Maso by mělo být potopené asi do poloviny. Pomalu dusíme pod pokličkou a občas obrátíme. Pokud se tekutina odpaří, přidáme opět trochu vývaru, podle chuti i dosolíme. Když je maso úplně měkké (počítejte zhruba dvě hodiny vaření), vypneme sporák a necháme je v hrnci chvíli odpočinout. Pak vyndáme a zabalíme do alobalu, dáme na nahřátý talíř odpočinout alespoň 20 minut, rozbalíme a nakrájíme na silnější plátky, z omáčky vyjmeme bobkové listy, omáčku můžete rozmixovat pokud jí chcete krémovější, ale nemusíte. Vložíme do ní plátky masa a prohřejeme. 
Příprava je trochu zdlouhavá, ale v podstatě se maso vaří samo, stačí občas zkontrolovat a eventuálně dolít trochu tekutiny.
Nevynechávejte odpočinek masa v alobalu, slouží k tomu, aby se vlákna "usadila" a lépe se krájelo.  
Jako příloha je podle mě ideální bramborová kaše,ale hodí se i opečené brambory a proč ne, i české knedlíky!
BUON APPETITO!