Sezóna pomerančů a mandarinek pomalu končí, alespoň těch opravdu sezónních. V Itálii se vyskytuje několik pozdních druhů a jsou výborné, sladké a krásně zabarvené. Potřebovala jsem upéct něco malého na neděli a napadlo mě udělat oblíbené "jednohubky" - košíčky s krémem a ovocem. Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet ovocný krém jen ze šťávy a Maizeny , bez mléka a vajec. Šlo to daleko rychleji než běžný krém a byl chutnější než pudink - a určitě i zdravější. Na košíčky jsem použila klasické linecké těsto s trochou kakaa.
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Linecké těsto:
280 gr hladké mouky
180 gr tuku (dávám tuk a máslo v poměru 1:1)
80 gr cukru
2 žloutky
3 lžíce kakaa
špetka soli
trochu strouhané pomerančové kůry
Krém:
300 ml pomerančové šťávy
40 gr Maizeny nebo pudinkového prášku
strouhaná kůra z 1 bio pomeranče
cukr podle chuti
Na ozdobu:
2 - 3 mandarinky nebo klementinky
******************************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme linecké těsto. Prosijeme mouku s kakaem a špetkou soli a rozsekáme do ní studený tuk. Dpbře promneme až získáme drobenku, pak přisypeme i cukr, promícháme a nakonec přidáme i žloutky. Rychle spojíme v těsto a uložíme do lednice alespoň na hodinu.
Mezitím uvaříme krém. Možnosti jsou dvě - buď máte doma pomeranče a vymačkáte z nich šťávu - podle velikosti budete potřebovat asi čtyři. Nebo můžete použít koupenou, neslazenou. Prosijte Maizenu, přidejte k ní cukr a trochu šťávy, dobře rozmíchejte na kašičku a pak přilévejte zbytek. Dejte vařit na mírný plamen a míchejte, míchejte...až do zhoustnutí. nechte povařit asi 2 minuty, odstavte, přikryjte potravinářskou folií aby se neutvořil škraloup a nechte vychladnout.
Oloupejte mandarinky nebo klementinky (které se loupají lépe a bývají bez semen) odstraňte i bílou část, pak rozdělte.
Lineckým těstem naplňte košíčky /nevymazávám je, ale utvořím z těsta kuličku a její spodní část lehce protáhnu v polohrubé mouce/ dno propíchněte vidličkou a dejte péct do vyhřáté trouby na 170° asi 10 minut. Těsto se trochu nafoukne, takže dno ještě za tepla opatrně stlačím (buď obráceným koncem vařečky nebo korkovým špuntem). Vychladlé vyklopím, plním krémem a zdobím dílkem mandarinky. Můžete použít i jiné ovoce a jemu odpovídající šťávu..
Košíčky jsou určené k rychlé spotřebě, protože těsto díky krému zvlhne. Nedávno jsem četla u jednoho receptu dobrý trik - potřít je uvnitř rozpuštěnou čokoládou, nechat zaschnout a teprve pak plnit. Může se použít jak hořká tak mléčná nebo u jemných krémů i bílá. Stačí malé množství, potírá se štětečkem. Nezkusila jsem, protože už bylo hotovo (a snězeno :-)), ale příště vyzkouším.
Košíčky vypadají svěže, musely být dobrounké. Název klementinky jsem nikdy neslyšela. Můžeš popsat rozdíl ? a jak je od sebe poznáme my, kteří mandarinky na zahradě nepěstujeme. 🌞 🤗
OdpovědětVymazatJá včera dělala taky linecké, ale plnila jsem hruškami a vanilkou.
OdpovědětVymazatLinecké je u nás oblíbené, takže to tvoje určitě vyzkouším.
Krásné dny
Klementinky jsou druh mandarinek, ale nemají pecky a lépe se loupou, mají tenkou kůru. Košíčky opravdu chutnaly svěže, je to dobrá kombinace
OdpovědětVymazat[2]: S hruškami jsem je nikdy nezkoušela, asi i proto že hrušky tady moc dobré neseženu. Dovoz Chile, Argentina Dobré jdou až ty letní, italské. Hezký a slunečný víkend přeji!
OdpovědětVymazat[4]: Já teda nevím, ale u nás je teprve úterý , do víkendu daleko . ale děkuju dopředu
OdpovědětVymazatJa myslel, že mandsrinky zraji průběžně cely rok...ale asi to budr složitější
OdpovědětVymazatPerfektní a já tu mám holé kafe. Normálně slintám do klávesnice.
OdpovědětVymazat[5]: 😂😂😂Já jen, že jsem četla jaký budete mít nadměrně teplý a slunečný víkend...tak jsem si myslela že se už nemůžete dočkat!
OdpovědětVymazat[6]: V dnešní době "zraje" všechno celý rok Tady je to zimní ovoce, jen některé pozdní odrůdy se sklízí až do dubna.
OdpovědětVymazatKdybys byla blíž, ráda bych tě pozvala..a poznala
OdpovědětVymazatTohle želé z pudingu a ovocné šťávy dělám ráda v létě. Upeču piškot, na to dám krém z kysané smetany a tvarohy, posypu ovocem a zaleju. Mňamka!
OdpovědětVymazat[11]: Dala jsi mi dobrý tip! Mám doma jahody, tvaroh i smetanu, teplo je jak v létě..o víkendu jdu na to! 😋
OdpovědětVymazatRůženko, košíčky bych si taky nějaké dala, ale formičky jsem už rozdala, protože cukroví moc nedělám, to už teď spíš dcera. Ale s tou čokoládou uvnitř věřím, že je to výborný nápad.
OdpovědětVymazat[13]: Já mám košíčky ráda, jako všechno cukroví "jednohubky". Je s nimi jen o něco víc práce, ale výsledek stojí za to, zvlášť když jsou hezky barevné, s ovocem. Ta čokoláda je další práce navíc, ale myslím že se vyplatí, vlhnutí je totiž nejčastějším problémem.
OdpovědětVymazat