1.máj, lásky čas! Jak jinak jej začít než polibkem? Dámy, připravte se !
"Baci di dama" aneb Polibky dámy se zrodily v cukrárně Zanotti v Tortoně již v roce 1893 a od té doby si zachovaly stále stejnou formu i compozici. Místo mandlí se používají i lískové oříšky a jako u všech starodávných receptů jsou dohady o tom, která verze je originální - vyberte si tu, která je vám sympatičtější anebo prostě použijte surovinu kterou máte právě doma.
"Baci" tvoří dvě polokoule spojené hořkou čokoládou jako když se rty spojí v polibek...máte-li radši mléčnou, není problém.
Jsou jednoduché, výborné a hlavně ...romantické!
*******************************************************************************************************************************
150 gr hladké mouky
150 gr strouhaných mandlí
150 gr másla (nebo máslo napůl s tukem, podle obliby)
110 gr cukru
vanilka
špetka soli
asi 70 gr hořké čokolády
*******************************************************************************************************************************
Mandle rozmixujeme na jemno společně s cukrem - slouží to k tomu, že cukr vsákne část mandlového oleje a těsto se pak nelepí. Prosijeme mouku s vanilkou a solí, rozsekáme do ní máslo, nejdříve zpracujeme nožem, pak přidáme mandle s cukrem a vypracujeme hladké těsto. Dáme do lednice alespoň na půl hodiny. Potom tvoříme malé kuličky o průměru asi 2 - 2,5 cm které klademe trochu dále od sebe na plech vyložený pečicím papírem. Dáme znovu do lednice nejméně na půl hodiny - to slouží k tomu, aby si kuličky zachovaly svůj tvar a nestaly se z nich placičky.
Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 140°- 150° asi 25 až 30 minut. Nesmí zhnědnout, ale zůstat světlé.
Necháme je úplně vychladnout a mezitím rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni - nepřidává se tuk ani smetana! Na spodní část jedné polokoule dáme trochu čokolády a opatrně přiklopíme druhou.
Tohle je nejdelikátnější část přípravy - čokolády nesmí být moc a ani být moc tekutá (tedy ne horká, spíš vlažná) jinak se baci "rozjedou". Vkládám je do papírových košíčků aby měly větší stabilitu. Pak dejte na chvíli do lednice, aby čokoláda ztuhla a můžete podávat nebo je uložte do krabice, nejlépe plechové, kde vydrží několik dní. Někdo je "šidí" a slepuje Nutellou, jsou také dobré ale jednak to není originál a pak je lepší ubrat trochu cukru protože Nutella je sladká.
Servírujte v příjemné společnosti se sklenkou dezertního vína,sektu nebo se šálkem kávy .. Úspěch zaručen! Hezký 1.máj vám všem
Ahoj Růženko, moc Tě zdravím :) Sušenky vypadají parádně a jsou moc dobré. To mohu potvrdit, protože je podle Tvého receptu peču už druhé vánoce
OdpovědětVymazatKrásný den tam k vám
OdpovědětVymazatTak tohle je recept, kdy slintám už dopředu.
Blahořečím za tvůj vkus k různým prasárničkám
Jen když čtu recept, už mám na pusinky chuť a to je nevidím. Nezobrazila se mi fotografie. 💋
OdpovědětVymazatKrásný 1.máj. 💘 🌹
[1]: Ahoj Alenko, taky je používám na vánoce, dělala jsem je vždycky s oříšky, ale doma byly mandle a taky jsem vychytala nějaké mouchy - jako dát je před pečením do lednice Jsou pak hezky kulaté - vlastně půlkulaté
OdpovědětVymazat[2]: Jen jestli ty mi moc nelichotíš! Jsou to bombičky, ale putovaly skoro všechny do mladých a energie potřebných žaludků
OdpovědětVymazat[3]: Ahoj Boženko, tady půl 1.máje propršelo a dnes se na to chystá taky. Fotky se někdy nezobrazují ani mě, chvíli to trvá. Ale o nic nepřijdeš, zašlu soukromě
OdpovědětVymazatZatím moc zdravím!!
Tak na tyhle krásky bych s radostí políbila a s ještě větší sežrala . Vypadají fantasticky!
OdpovědětVymazat[7]: Škoda že nebydlíš blíž Musím je pochválit, měly úspěch
OdpovědětVymazatRůženko, už mám recept v záložce a určitě se u nás "polibky" co nejdříve objeví, ale záleží na mojíc h kopýtkách.
OdpovědětVymazatNádherné polibky a podle ingrediencí určitě mňamka.
[9]: Ahoj Ivo, přeji ti aby se "kopýtka" co nejrychleji umoudřila a mohla jsi zas připravovat tvé dobroty Co se týče "polibků" těsto se připravuje snadno a jde to rychle. Opatrně se musí hlavně péct Moc zdravím!!
OdpovědětVymazatRůženko, zrovna dnes mám chuť na sladké a včera jsem pekla škvarkové placky. Tak jsem polkla na prázdno.
OdpovědětVymazat[11]: Klidně bych je s tebou vyměnila za ty placky kde tady sehnat škvarky Pokud tě mlsná neopustí, zítra tady budeš mít koláč, trochu méně kalorický než tyhle "bombičky"
OdpovědětVymazatTo musí být mňamina, rozhodně vyzkouším.
OdpovědětVymazat