pondělí 29. května 2017

Linecké banánky a věnečky

Léto se přihlásilo a zapínat troubu se mi bude chtít čím dál tím méně - pokud nenastane nějaké překvapení.
Ale ještě než se vrhneme na nepečené dorty, krémy a zmrzliny, chtěla jsem upéct banánky z lineckého těsta na které se chystám už nevím jak dlouho. Měla jsem vyhlídnuto několik receptů a jako obvykle jsem vzala něco z toho a něco z onoho.. Používám třené linecké těsto (aspoň doufám že se tak jmenuje) kterému já říkám "obrácené linecké" protože pracovní postup je jiný než jak jsme u toho klasického zvyklí.
********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250 gr hladké mouky
1 vanilkový pudink v sáčku (zde 40 gr) nebo stejné množství Maizeny + vanilka
180 gr tuku (dávám asi 2/3 rostlinného tuku a 1/3 másla spolu s trochou zakázaného sádla :-)
100 gr cukru - lépe moučkový
2 žloutky
špetka soli
lžička prášku do pečiva
1 - 2 lžíce vlažného mléka
marmeláda na slepení banánků - dala jsem pomerančovou, ale dobrá jsou třeba i povidla
150 - 200 gr hořké čokolády
2 lžíce ztuženého tuku (typu Omega)
hrst kokosu
******************************************************************************************************************************************
Všechny suroviny vyndáme včas z lednice aby měly pokojovou teplotu. Do mouky přidáme pudink, prášek do pečiva, sůl a prosijeme. Žloutky rozšleháme s trochou mléka. Změklý tuk dobře utřeme s cukrem, pak přidáme po troškách žloutky a vmícháme do směsi. Nakonec přisypáváme mouku až získáme hladké, měkké těsto. Dáme na chvíli odpočinout do lednice, ale jen na dobu než si připravíme vše potřebné pro pečení. Banánky i věnečky se budou na plech stříkat takže budete potřebovat sáček s ozdobnou špičkou a plechy je lepší vyložit pečicím papírem.
Další postup je snadný, sáčky se naplní těstem a tvoří se buď podlouhlé banánky (dělala jsem asi 5cm dlouhé) nebo věnečky, eventuálně i jiné tvary, já jsem zkusila třeba esíčka - ale zapomněla vyfotit :-))
Peče se v mírně vyhřáté troubě při zhruba 170°asi 15 minut. Teplota i čas jsou relativní, záleží na troubě. Upečeme na světlý odstín a necháme vychladnout, hned po upečení jsou křehké.
Banánky jsem slepovala po dvou pomerančovou bio marmeládou ze Sicílie kde byla nastrouhaná i kůra a mírně nahořklá chuť spolu se sladkým těstem a čokoládou vytvořila skvělou chuťovou kombinaci. Jinak bych doporučila buď povidla nebo nějakou marmeládu výraznější chuti.
Slepené banánky jsem dala do lednice zatuhnout a mezitím rozehřála ve vodní lázni čokoládu s trochou tuku - toho opravdu minimálně, jen aby se poleva víc leskla a taky lépe ztuhla. Pak do ní namáčím oba konce banánků.
Věnečky neslepuji, namáčím polovinu do čokolády a pak do kokosu, který nasypu do hlubší misky.
Pokládám na pečicí papír ze kterého se pak sušenky dobře odloupnou a opět dám na hodinku do lednice.


pondělí 22. května 2017

Zapečené brambory s cibulí a rajčaty (Patate cipolle e pomodori al forno)

Pečené brambory s cibulí a rajčaty můžete použít buď jako přílohu což jsem udělala já nebo i jako samostatný pokrm. Příprava včetně zapékání vám zabere zhruba 3/4 hodiny, ale jak je pekáč jednou v troubě, nemusíte se o něj téměř starat!
**************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
800 gr brambor
2 větší cibule
3 rajčata nebo přibližně 15 cherry rajčátek
hrnek zeleninového vývaru
rozmarýn
oregano
pepř a sůl
olivový olej
hrst strouhanky a strouhaného parmezánu
sádlo nebo máslo na vymazání pekáčku
***************************************************************************************************************************************
Brambory oloupeme, rozkrojíme podélně napůl a potom na asi půlcentimetrové plátky, to samé uděláme s cibulí. Vše dáme do studené vody aby brambory pustily škrob a cibule se trochu zbavila štiplavé chuti. Zatím omyjeme a nakrájíme i rajčata a vymažeme pekáč sádlem nebo jiným tukem.
Smícháme strouhanku se sýrem. Připravíme si zeleninový vývar - já jsem použila kostku.
Scedíme brambory a cibuli, promícháme s rajčaty, snítky rozmarýnu, lžičkou oregana, opepříme, osolíme a vložíme do pekáče.Dobře pokapeme olivovým olejem, vlijeme asi půl hrnku vývaru, posypeme polovinou směsi strouhanky a sýra a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°(horkovzduch).
Během pečení kontrolujeme aby se zelenina příliš nevysušila, eventuálně přilejeme vývar.
Asi po 20 minutách vyndáme z trouby, promícháme a posypeme zbytkem strouhanky se sýrem. Pečeme ještě asi 15 minut až vše hezky zezlátne.
Pokud máte doma "masožravce" lze přidat šunku, klobásu atd. Já jsem to podávala jako přílohu k telecí kotletě, jinak je dobré jakékoliv maso nebo i bez jako vegetariánské jídlo. Buon appetito! Usmívající se

středa 17. května 2017

Římské narozeniny (Compleanno di Roma)

Dne 21. dubna město Řím oslavilo své již 2 770 narozeniny - podle tradice bylo založeno Romulem v roce 753 před naším letopočtem.
Nebyli jsme tam přímo na oslavy, ale zhruba 2 týdny předtím. Z Florencie jsme rychlým vláčkem dojeli za necelou hodinu a půl na hlavní nádraží Termini odkud jsme se pěšky vydali do centra.
Hned před nádražím nás uvítala socha papeže Jana Pavla II, Karola Wojtyly. Nepamatuji si jméno "umělce" který jí vytvořil, ale určitě musel znát někoho hodně vlivného. Po jejím odhalení došlo samozřejmě k protestům a kritikám, ale nic naplat, socha stála a bude stát nadále. Myslím že pouze u otrlých nebo opravdu zanícených katolíků by dokázala vzbudit náboženské nadšení - jak chmurně pravil můj syn, jediné k čemu může posloužit je coby úkryt před deštěm.


Raději jsme jí nechali za zády a vstoupili do krásna. Hned po pár minutách chůze jsme se ocitli na křižovatce kde je na každém jejím rohu jedna fontána - via delle Quattro fontane.



a odtud pokračovali předem naplánovaným směrem k sídlu presidenta republiky zvanému Il Quirinale ( Kvirinál). Ještě před ním jsme si ale nenechali ujít nádherný kostel svatého Ondřeje (Chiesa di Sant'Andrea).

Tento kostel, považovaný za skvost římského baroka, byl postavený v období mezi lety 1658 a 1678 podle projektu Gian Lorenza Bernini ( známého hlavně jako tvůrce např. světoznámé Fontana di Trevi, Fontana dei 4 fiumi, kolonády sv. Petra ve Vatikánu a mnoha dalších).
Kostel není velký, ale bohatě zdobený mramory, zlacenými štuky a barokními soškami. Nad hlavním oltářem je umístěn velký obraz zobrazující martirium svatého Ondřeje. Po stranách je 8 bočních kaplí a mimo jiné je zde pohřben i polský jezuita Stanislav Kostka.

Kuriozita: jistě máte na paměti kříž kterým jsou značeny železniční přechody. Tak těm se tady říká "kříž svatého Ondřeje" (je to oficiální název) právě pro formu jakou měl kříž na kterém je svatý umučen.


Několik metrů a stojíme na náměstí "piazza del Quirinale" (Quirinale je jméno jednoho ze sedmi pahorků na kterých je postaven Řím) kde se nachází sídlo italského pana presidenta. Nemá sice k dispozici hrad jako ten český, ale ani jeho sídlo natož pak panorama nejsou marné..


Před palácem se nachází další z mnoha obelisků Říma který se původně nacházel v Augustově mauzoleu z 1.století před n.l. Je vsazen mezi impozantní skupinu soch zvanou La fontana dei Dioscuri.


Naproti prezidentskému paláci stojí barokní palác italského ústavního soudu, na západní straně náměstí je výhled na město.

Scházíme po širokých schodech dolů a další zastávkou je kostel Santa Maria sopra Minerva který se nachází blízko Pantheonu. Je jedním z mála exemplářů v gotickém stylu, zvenku nevypadá nijak zvlášť impozantně, zato uvnitř najdete nečekané skvosty. Kostel má velký trojlodní prostor a krásnou křížovou klenbu v modré barvě zdobenou zlatými hvězdami a červenými žebry.

Za své jméno vděčí tomu, že je postavena na (sopra) zříceninách chrámu zasvěceného bohyni Minervě.
Je v něm pohřbena Kateřina ze Sieny jejíž náhrobek je před krásným hlavním oltářem.
Kuriozita: mezi ostatky svaté Kateřiny chybí hlava a jeden prst, které jsou uložené v kostele sv. Dominika ve Sieně.
Svůj hrob zde má i slavný malíř svatých obrazů Beato Angelico (1395 - 1455) který byl v roce 1984 prohlášen za patrona všech umělců. Jeden z jeho nejznámějších obrazů - Madonna con bambino (Madona s děťátkem) zdobí boční stranu oltáře.


Dále zde odpočívá 5 papežů, několik kardinálů a významných osobností.
Po stranách je několik kaplí, nejznámější jsou Capella Aldobrandini..

...a Cappella Carafa


Vzácným dílem, pro které samotné by stálo za to kostel navštívit, je Cristo risorto (Zmrtvýchvstání Krista) z roku 1521 vytesaný z mramoru od Michelangela Buonarrotti.

Před kostelem stojí trochu neobvyklý obelisk umístěný na hřbetě malého slůněte - dílo sochaře Ercole Ferrara, ale projekt je opět od slavného Gianlorenza Bernini. U Římanů je tento monument velmi oblíbený a náměstí je nazýváno také Náměstí slůněte, i když starší obyvatelé jej znají i jako Náměstí prasátka díky podobě slůněte k méně vznešenému vepříkovi. Vypráví se totiž, že dominikánští mnichové kterým kostel v té době patřil, prakticky donutili slavného sochaře a architekta udělat návrh podle jejich představ s určitou dávkou arogance. Bernini který neměl příliš pěkný charakter si nechal velmi dobře zaplatit a pomstil se mnichům tím, že slůněti nejenže udělal zadní část těla podobnou spíš čuníkovi než slůněti, ale ještě jej namířil přímo proti klášteru čímž je vystavil posměchu celého města. Nakonec, posuďte sami :-))


Po tolika kulturních prožitcích nám vyhládlo a proto jsme se vydali o kousek dál do Gallerie Alberto Sordi - pojmenované po slavném italském herci - kde jsme si pochutnali na těstovinách "all' amatriciana" s pancettou, rajskou omáčkou a peperončínem...


.. a posilnili jsme se na další putování Římem kde je opravdu na každém kroku něco k vidění. Měli jsme na programu ještě pár kostelů a památek, ale tam se podíváme příště - arrivederci, Roma!!

pondělí 8. května 2017

Koláč "zebra"

Pruhovaný koláč zvaný též koláč zebra asi většina z vás zná, já ho znala taky (od vidění) ale nikdy jsem ho nedělala. Pak jsem dostala nový recept od kamarádky která sice není veganka ale fandí receptům bez vajec a bez másla a řekla jsem si, zkusím to - v nejhorším se vyhodí trocha mouky,cukru, oleje a jogurtu! To jsou totiž základní ingredience, pak ještě trochu kakaa a můžeme začít..
**********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 kelímek jogurtu (zde 125 gr ale klidně může být i 150 - vyzkoušeno)
-s příchutí nebo bez, jaký máte právě doma
---------------------------------------------------------
Dále se bude měřit na kelímky od jogurtu :
3 kelímky mouky
2 kelímky cukru
1 kelímek rostlinného oleje (nejlépe slunečnicový)
1 prášek do pečiva s vanilkou
1/2 kelímku vody (přibližně) - bylo psáno minerálka ale neperlivá tak jsem dala obyčejnou vodu
2 plné lžíce kakaa
špetka soli
můžete přidat i trochu strouhané pomerančové kůr y
************************************************************************************************************
Na tzv."kelímkové recepty" mám v zásobě pár vymytých kelímků, kterými měřím suché ingredience, do toho od jogurtu dávám olej, vodu nebo mléko, prostě ty mokré. Pokud nemáte žádný náhradní, musíte jogurt vyndat do misky, vymýt a dobře usušit kelímek a pak se začne odměřovat.
Do mísy dáme 3 kelímky mouky - použila jsem hladkou a trochu polohrubé - tady je bílá mouka pouze hladká takže v receptech není uvedeno jinak, ale mám trochu české polohrubé a dělám směsky :-)). Prosijeme do ní prášek do pečiva a přidáme špetku soli, promícháme.
Jogurt smícháme s cukrem, olejem a vodou a máte-li se strouhanou pomerančovou kůrou.
Tuto směs pak přidáváme do mouky a mícháme až vznikne hladké těsto.
Polovinu dejte do jiné misky a vmíchejte do ní prosáté kakao - je-li třeba, trochu rozřeďte.
Kulatou formu o průměru asi 22 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte moukou. Doprostřed dejte lžíci světlého těsta, na něj opět doprostřed lžíci tmavého, pak světlé na tmavé .. atakdále. Použijte 2 lžíce, na každé těsto zvlášť, jinak se světlé zabarví a nebude to ono.
Po vypotřebování obou těst budete mít ve formě něco jako terč - nebo letopočet rozříznutého kmenu.
Dejte péct na horkovzduch při 170° asi 25 minut. Jako vždy záleží na vaší troubě, takže nejjistější je zkouška špejlí zda je upečeno jak má být.
Koláč nechte trochu prochladnout, pak vyklopte. Mírně pocukrovat, aby lépe vynikly pruhy, ale ty jsou vidět i na řezu, takže se řiďte svou chutí a zvykem. Dobrou chuť !! Usmívající se

pondělí 1. května 2017

Polibky dámy mandlové (Baci di dama alle mandorle)

1.máj, lásky čas! Jak jinak jej začít než polibkem? Dámy, připravte se !
"Baci di dama" aneb Polibky dámy se zrodily v cukrárně Zanotti v Tortoně již v roce 1893 a od té doby si zachovaly stále stejnou formu i compozici. Místo mandlí se používají i lískové oříšky a jako u všech starodávných receptů jsou dohady o tom, která verze je originální - vyberte si tu, která je vám sympatičtější anebo prostě použijte surovinu kterou máte právě doma.
"Baci" tvoří dvě polokoule spojené hořkou čokoládou jako když se rty spojí v polibek...máte-li radši mléčnou, není problém.
Jsou jednoduché, výborné a hlavně ...romantické!
*******************************************************************************************************************************
150 gr hladké mouky
150 gr strouhaných mandlí
150 gr másla (nebo máslo napůl s tukem, podle obliby)
110 gr cukru
vanilka
špetka soli
asi 70 gr hořké čokolády
*******************************************************************************************************************************
Mandle rozmixujeme na jemno společně s cukrem - slouží to k tomu, že cukr vsákne část mandlového oleje a těsto se pak nelepí. Prosijeme mouku s vanilkou a solí, rozsekáme do ní máslo, nejdříve zpracujeme nožem, pak přidáme mandle s cukrem a vypracujeme hladké těsto. Dáme do lednice alespoň na půl hodiny. Potom tvoříme malé kuličky o průměru asi 2 - 2,5 cm které klademe trochu dále od sebe na plech vyložený pečicím papírem. Dáme znovu do lednice nejméně na půl hodiny - to slouží k tomu, aby si kuličky zachovaly svůj tvar a nestaly se z nich placičky.
Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 140°- 150° asi 25 až 30 minut. Nesmí zhnědnout, ale zůstat světlé.
Necháme je úplně vychladnout a mezitím rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni - nepřidává se tuk ani smetana! Na spodní část jedné polokoule dáme trochu čokolády a opatrně přiklopíme druhou.
Tohle je nejdelikátnější část přípravy - čokolády nesmí být moc a ani být moc tekutá (tedy ne horká, spíš vlažná) jinak se baci "rozjedou". Vkládám je do papírových košíčků aby měly větší stabilitu. Pak dejte na chvíli do lednice, aby čokoláda ztuhla a můžete podávat nebo je uložte do krabice, nejlépe plechové, kde vydrží několik dní. Někdo je "šidí" a slepuje Nutellou, jsou také dobré ale jednak to není originál a pak je lepší ubrat trochu cukru protože Nutella je sladká.
Servírujte v příjemné společnosti se sklenkou dezertního vína,sektu nebo se šálkem kávy .. Úspěch zaručen! Hezký 1.máj vám všem Usmívající se