Dnešní recept má svůj původ v regionu Piemonte v severozápadní Itálii jehož hlavním městem je Turín (Torino). Vhodný pro zimní období, vyžaduje začít s přípravou o den dřív a hlavně kvalitní ingredience - především maso a červené víno! Rozhodně ne krabicové, pokud nemáte zrovna italské použijte suché, tedy ne sladké červené víno a bude to celá láhev. Nešetřit, nevyplácí se - jelikož budete potřebovat i pěkný kus kvalitního hovězího - z menšího množství tento pokrm nevyjde jak má - nevhodné víno by mohlo vše pokazit. Množství stačí asi pro 6 lidí.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENTI:
1 kg zadního hovězího masa
1 cibule
1 stroužek česneku
2 mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
2 bobkové listy
2 hřebíčky
lžičku snítek rozmarýnu
pár kuliček celého černého pepře
1 láhev ( 0,75 l ) červeného suchého vína
50 gr másla
olivový olej
sůl
slanina pokud jej chcete prošpikovat
**********************************************************************************************************************************
Den předem si připravte přiměřeně velkou nádobu aby se do ní vešel celý kus masa a víno. Oloupejte a oškrábejte zeleninu a nakrájejte na kousky - nemusí být ani příliš malé. Obložte jimi maso tak aby bylo celé pokryté, přidejte i rozmáčknutý česnek, rozmarýn, bobkový list a koření. Můžete jej i trochu prošpikovat slaninou a ovázat motouzem, bude lépe držet tvar. Vše zalijte červeným vínem, přikryjte pokličkou nebo potravinářskou fólií a nechte marinovat nejméně 10 hodin - nejlépe přes noc.
Pokud nemáte v bytě velké teplo, nemusíte jej dávat ani do lednice, ideální je studená spíž.
Po uplynutí této doby vyndejte maso z marinády a osušte papírovou utěrkou. Do kastrolu dejte pár lžic oleje a máslo - jakmile se rozpustí, vložte maso a opečte po všech stranách. Když je zezlátlé, vlejte na něj všechnu marinádu, zvyšte plamen aby se dosáhlo varu, pak zeslabte, přikryjte poklicí a nechte na mírném plameni dusit asi 2 a půl hodiny za občasného obracení. Asi v polovině přidejte sůl a pepř.
Když je maso hotové - má být velmi měkké - vyndejte jej z kastrolu, zabalte do alobalu a zatímco si takhle hezky odpočívá, rozmixujte ( i ponorným mixérem) omáčku se vším všudy a dejte znovu na plotnu aby zhoustla. Maso nakrájíme na silnější plátky (krájí se lépe když je vlažné) a vložíme zpět do omáčky aby se prohřálo. Podává se s bramborem nebo bramborovou kaší. BUON APPETITO!
Musím se přiznat, že hovězí maso jsem dlouho nevařila. Moc v oblibě u rodiny není a cena se už vyšplhala hodně vysoko.
OdpovědětVymazatRecept se mi libí, proberu to se strávníky a když dostanu souhlas, určitě vyzkoušíme.
S bramborovou kaší jidlo musí být moc dobré.
Hezký víkend a už dost neštěstí v Itálii.
Hovězí taky moc často nedělám, ale když, tak podobná jídla jako tohle nebo guláš Co se týče neštěstí, opravdu by to mohlo stačit - bylo zemětřesení, sníh a silný vítr všechno najednou
OdpovědětVymazatSkvělá kombinace chutí, jen se skutečně na hovězí zapomíná, už není tak populární, hlavně cenově.
OdpovědětVymazatDělala jsem na vánoce minutkový guláš z konců pravé svíčkové a sklidila jsem potlesk.
Nějak nám ten rok nezačal, budeme doufat, že už máte vybráno
Hovězí děláme občas o víkendu, ale tohle je zajímavá úprava. U nás by to mělo naději na úspěch, zkusím a uvidím!
OdpovědětVymazatAch jo, ještě nemůžu vařit a já mám tak ráda hovězí, tohle by mi určitě chutnalo. Mňam.
OdpovědětVymazatRůži,to vypadá velmi dobře
OdpovědětVymazatJednou za čas musí být změna,takže u nás hovězí občas taky máme,většinou je to guláš,ten má manžel moc rád
Ahoj Růženko, díky za prima typ na víkendový oběd :)
OdpovědětVymazat[3]: Tady je taky drahé, ale takové jídlo se nedělá každý den... někdy ani týden
OdpovědětVymazatCo se týče začátku roku, bohužel začal hrozně.. mít to už vybrané to by asi podepsal každý
[4]: Mohu vřele doporučit Zatím chutnalo všem, masožravcům obzvlášť
OdpovědětVymazat[5]: Však se dočkáš a pak si dáš! To nejhorší máš za sebou, teď už bude jen a jen líp!!
OdpovědětVymazat[6]: Guláš ten taky můžeme.. Zrovna jsem na něj koupila maso Chutná moc i Italům, dělám velký hrnec
OdpovědětVymazat[7]: Na víkend je ideální, chce to čas
OdpovědětVymazat