Dnes zůstaneme u tématu "Befana". Jak psáno v minulém článku, svátek této sympatické ošklivky se slaví 6.ledna. Legenda praví, že létá v noci z 5. na 6. ledna na koštěti a ve své nůší nosí cukrovinky které dává hodným dětem do punčoch zavěšených na krbové římse nebo na okně - pro zlobivé je uhlí nebo česnek! Podobně jako to v našich krajích dělá Mikuláš.
Na její počest se pečou sušenky zvané "befanotti" nebo také "befanini", obdoba vánočního cukroví posypané barevnými cukrátky nebo stačí i bohatá vrstvou moučkového cukru.
Jejich domovem je toskánské město Lucca a okolí, odkud se postupně rozšířili po celé Itálii.
Příprava je poměrně jednoduchá, jedná se vlastně o linecké těsto ochucené kůrou z pomeranče a rumem. Díky tomu se při jejich pečení domem line neodolatelná vůně...
V Itálii se vánoční cukroví nepeče takže tohle je řekněme jeho náhrada. Formičky pro befanotti se používají větší ale pořád s vánoční tématikou. Lze vyřezat i podle šablony nebo dělat tvary které se vám nejvíc líbí volnou rukou.
************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
350 gr hladké mouky
70 gr Maizeny ( nebo škrobové či bramborové moučky)
200 gr tuku (dávám půl másla a půl rostlinného tuku)
50 gr sádla
150 gr cukru - část můžete nahradit moučkovým cukrem, těsto bude jemnější)
3 žloutky
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
vanilka
strouhaná kůra z jednoho pomeranče
trochu pomerančové šťávy
1 - 2 lžíce rumu
vejce nebo žloutek na potření
do těsta lze přidat i trochu strouhaných mandlí
*********************************************************************************************************************************
Do mísy prosijeme obě mouky se solí a práškem do pečiva a nasekáme do ní máslo a tuk. Dobře promneme až získáme větší drobky, pak přidáme cukr, strouhanou kůru, vanilku, promísíme a vmícháme i žloutky, rum a pomerančovou šťávu. Místo pomeranče se může dát kůra a šťáva z citronu, pokud preferujete.
Vypracujeme hladké těsto a necháme v lednici alespoň hodinu uležet, ale klidně i déle - nechala jsem přes noc a myslím že bylo ještě lepší. Pak rozválíme asi na 3mm silně a vykrajujeme větší tvary.
Potřeme rozšlehaným vejcem se lžící mléka a posypeme barevným cukříkem. Dáme péct asi na 170 - 180 ° zhruba 15 minut.
Cukroví můžete také péct neposypané a pak zčásti namočit v čokoládové polevě. BUONA BEFANA!
Já bych určitě dostala ten česnek / poprosila bych o ten pravý český, žádný made in china /
OdpovědětVymazatMiluju takové aromatické cukroví, peču podobné, jen se tam ještě přidává skořička.
Přeju krásné prožití takového kouzelného svátku
Česnek? Tak to určitě budou zlobivé děti zdravé - a ještě si k tomu budou moci zatopit.
OdpovědětVymazatNo, i to uhlí by se hodilo.....
OdpovědětVymazatDost bylo sladkých dobrot. Recept si ukládám na časy příští. Až rodina dostane chuť na nějakou dobrotu k horkému čaji, hned recept vytáhnu. Čajíčky se momentálně vaří často, protože venku je zima jak v Mrazíkovi. Sněží, fouká severák, prostě bílá tma.
OdpovědětVymazat[1]: O čínském česneku jsem taky něco slyšela sem snad ještě úplně nepronikl Se skořicí budou určitě taky moc dobré, příště vyzkouším!
OdpovědětVymazat[2]: A ty hodné budou mít zkažené zuby, cukrovku a zimu Jak vidno, "spravedlnost" vždy byla a bude
OdpovědětVymazat[3]:Zvlášť teď když mrazí a fouká..
OdpovědětVymazat[4]:Sem se to taky hrne.. Zatím jen fouká a je slunečno ale od zítřka prý ruská zima! Tedy zima asi jako v Rusku na jaře
OdpovědětVymazatZajímavý zvyk.
OdpovědětVymazatTady je cena česneku asi vyšší, než cukroví, tak se ty zlobivé děti prodraží.
Zimu tu máme na východě Čech krásnou, 30 cm sněhu, jasno, - 3 stupně.
Sjezdovka je v provozu - dnes tam bylo plno dětí - asi školní lyžařský výcvik.
[6]: Růženko, koukám, že tys myšlenku "dotáhla" do konce.
OdpovědětVymazat[9]: Takovou scenérii už vidím jen v televizi
OdpovědětVymazatHmmm, dneska jsem si pro sebe ukradla poslední kousek cukroví, že bych si napekla další dávku?
OdpovědětVymazat[12]: Proto jsem to pekla Většinou v tomto období ještě cukroví mám ale letos jsem ho (naštěstí, protože pak ho dojídám já) měla tak akorát
OdpovědětVymazat