Příprava omelety je jednoduchá a rychle vyřeší problém co k obědu nebo k večeři. Každý má jistě svůj vlastní recept, já dávám přednost italské "frittatě" která je o něco vyšší než normální omeleta a hezky nadýchaná díky strouhanému parmezánu. Správná "frittata" se opéká i z druhé strany, ale pokud máte rádi krémovitou konzistenci přidejte plátkový sýr a přehněte napůl. Dnes si připravíme klasickou frittatu se šunkou a hráškem ale verzí je nespočet, záleží na vaší chuti a obsahu lednice nebo spíže.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
4 vejce
100 gr šunky
200 gr hrášku (čerstvý nebo zmrazený)
půl cibule
2 lžíce strouhaného parmezánu
2 lžíce mléka (lze nahradit i vodou)
2 plátky taveného sýra
1 lžíce sekané petrželky
sůl a pepř
olivový olej
*********************************************************************************************************************************
Hrášek spolu s jemně nakrájenou cibulí na plátky dáme vařit do horké vody do poloměkka. Pokud byste použili sterilovaný hrášek, je už vařený a tak tuto pasáž musíte vynechat - cibuli dáte podusit na pánev spolu s hráškem, ale v prvním případě je lépe stravitelná. Každopádně pokud nejste jejím příznivcem, lze vynechat.
Vařený hrášek scedíme a necháme prochladnout, mezitím si rozšleháme vejce s mlékem, přidáme strouhaný parmezán a mírně osolíme a opepříme. Přidáme nadrobno krájenou šunku, hrášek s cibulí a část petržele.
Na větší pánev dáme rozehřát olej a vlijeme vaječnou směs. Hned zamícháme vařečkou (jako když děláme míchaná vejce) a pak už necháme opékat, jen občas pohneme pánví sem a tam. Když se frittata začne uvolňovat od okraje pánve, poklademe stejnoměrně na kousky natrhaným plátkovým sýrem a posypeme zbytkem petržele. Vypneme sporák a pánev přikryjeme na chvilku poklicí, jen aby se sýr rozpustil. Pak uvolníme frittatu od okrajů a přehneme. Dáme na talíř, každému ukrojíme porci a podáváme.
Kdo má chuť a čas nebo když je vás méně, může udělat jednoporcové omelety. Ať tak či onak popřejte si "BUON APPETITO!"
Ahoj Růženko, fritatty vypadá moc krásně. U nás je hodně oblíbená.
OdpovědětVymazatTeda já mám hlad, hned bych si dala Rychlá večeře, určitě vyzkouším, díky
OdpovědětVymazatTo je skvělý recept, hned si ho poznamenám
OdpovědětVymazatRůženko, takové omeletky jsme si dělaly jako mladé holky na svobodárně před výplatou...jasně že bez parmazánu
OdpovědětVymazatRůži ahoj Omeletu s hráškem nám dělávala maminka a protože to byla vždy dobrota i dnes ji občas máme,třeba i rychlý oběd,když není čas na vaření.
OdpovědětVymazatJen rozšlehám dvě vajíčka,na pánev trochu oleje,do vajíček hrášek,dávám sterilovaný a když je omeleta hotová,potřu hořčicí a třeba sterilovaný okurek.Taky k tomu můžeme jakoukoliv zeleninu,krajíček čerstvého chleba a je hotovo A zrovna mám tip na svačinku na některý den
[1]:Taky jí ráda dělám, s čímkoliv Zvlášť když jsou čerstvá vejce
OdpovědětVymazat[2]:Před večeří by se asi neměly číst recepty - mívám dojem že bych si dala všechno
OdpovědětVymazat[3]: Výhoda je že se povede skoro vždycky
OdpovědětVymazat[4]: My taky, někdy i bez hrášku, o šunce nemluvě Dávaly jsme i starší chleba, nakrájený na kostičky a opečený Zajímavé bylo, že se po tom netloustlo
OdpovědětVymazat[5]:To vypadá taky dobře a hlavně rychle Zaujala mě ta hořčice, kdysi jsem jídávala "smaženky" , prodávali je v jednom lahůdkářství - omeletku, myslím jen z bílků, byla lehounká a tenká na čerstvý chleba, hořčice a pokladené zeleninou. Výborná věc a velice levná Dneska by to byla omeleta z prášku, chleba z gumy a zelenina z mrazáku velice drahá specialita
OdpovědětVymazat[9]: Aby nééé, ve 20letech máš jiný metabolismus než v 50letech...to tloustneš i ze vzduchu
OdpovědětVymazatTo bude asi tím že teď je jiný i vzduch!
OdpovědětVymazatRůženko, občas doma také dělám smaženku. Omelety dělám trochu jinak, tvoji také vyzkouším.
OdpovědětVymazatOmeletu dělám: 1 vejce, 1 lžíci mléka, 1 lžíci strouhanky, špetku soli. Rozšlehám, náleju na pánev a opéct z obou stran. Říkáme tomu jidlo záchrany. Pokud je hlad a málo času, za chvíli je na stole. Za tepla potřít hořčicí nebo kečupem, posypat strouhaným sýrem a dát na to co dům dá. Přeložit a dát na krajíček chleba. Rychlé, dobré a zasytí. Tvoji vyzkouším, vypadá moc dobře.
OdpovědětVymazat[13]:Taky jí dělám na vícero způsobů Tady mě zaujalo předvaření cibule s hráškem - je chutná ale lépe stravitelná
OdpovědětVymazat[14]:Tak to je opravdu rychlovka Zdá se mi že je to ta naše smaženka co nám tak chutnala musím vyzkoušet
OdpovědětVymazat