Ještě jednou cukínky - tentokrát si z nich připravíme pesto. Z uvedeného množství budete mít pesto tak na 6 - 8 porcí . Můžete jej připravit do zásoby a uložit v lednici kde vám vydrží pár dní anebo zamrazit. Pak stačí jen rozmrazit a bude jako čerstvé. Nejlépe chutná samozřejmě s těstovinami, můžete použít jak krátký (vřeténka,penne) tak dlouhý formát (špagety nebo linguine což jsou taky špagety ale placatější).
Lze jej přidat i do rizota.
*******************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
150 gr rukoly
2 střední cukiny - asi 100 gr
1 stroužek česneku
100 gr strouhaného Parmezánu (Parmigiano) nebo Grana Padano
40 gr slaných arašídů
pár lístků bazalky
olivový olej
sůl a černý pepř
*******************************************************************************************************************************
Nejdříve dobře operte rukolu a vhoďte do vařící vody aby se spařila. Pak jí hned vylovte a hoďte do studené vody nejlépe s kostkami ledu.Uvedené množství je relativní, já jí nevážím, většinou stačí naplnit větší sáček, tak 30x40 cm. Rukolu rozložte na savý papír a osušte. Cukíny omyjte a nakrájejte na slabé plátky. Na pánvi rozehřejte olej a nechte osmahnout stroužek česneku, pak přidejte plátky cukínek, sůl a pepř a duste asi 10 minut. Vyjměte česnek (ale pokud vám chutná, klidně ponechte) a dejte vše do mixéru spolu se sýrem, rukolou, bazalkou a arašídy.
Používání arašídů není v italské kuchyni obvyklé, zvlášť při přípravě pesta, proto mě tento recept zaujal - občas změna neškodí. Musím říct že výsledek není vůbec špatný a rozhodně levnější (a obzvlášť pro české domácnosti dostupnější - kdo nemá doma v zásobě slané buráky!!) než obvyklé piniové oříšky.
Mixujte krátce s intervaly a pomalu přilévejte olivový olej. Nedávám jej moc, jen aby se hmota spojila, pak se pesto rozředí trochou vody ve které se vaří těstoviny - ušetříte nejen peníze ale i kalorie.
Pesto které nepoužijete hned, uzavřete do skleniček a povrch polijte trochou oleje nebo dejte do mrazáku.
Pokud chcete hned vyzkoušet, dejte vařit vybraný druh těstovin a do větší mísy dejte zhruba 2 plné lžíce pesta na osobu. Počítá se tak s 80 - max. 100 gramy suchých těstovin na porci.
Pesto rozřeďte troškou horké vody ve které se "pasta" vaří, sceďte jí a ihned vhoďte do mísy. Dobře zamíchejte, posypte na talíři ještě parmezánem, ozdobte lístky bazalky nebo rukoly a podávejte.
BUON APPETITO!
To je přesně, co bych si okamžitě dala a moje dcera by Ti ruce olíbala...přijde mi, že někde v genech tam máme Itala, ona by mohla těstoviny třikrát denně
OdpovědětVymazatHaleluja, právê včera jsem v Lídlu koupila přesně tak malinké cuketky, jaké máš ty v minulěm receptu. Budou těstoviny s tuňákem i pesto si udělám.
OdpovědětVymazatTaké si myslím, že někdo z mých předků byl Ital. Mám ráda italskou kuchyni, historii, vůbec vše.
[1]:Taky jsem "ujížděla" na těstovinách už v raném mládí Pak jsem to ale trochu přehnala
OdpovědětVymazat[2]:Jsem ráda že se ty malé cuketky někde vyskytují - ze zahrádkářů se mi je nepodařilo vyrazit Uvidíš že rozdíl tam je.. Co se týče krás Itálie brzy bude pokračování!
OdpovědětVymazatK tomu nemám slov, výborný recept právě na teď.
OdpovědětVymazatAhoj Růženko,moc Tě zdravím. výborný receptík!!!
OdpovědětVymazat[5]:Díky! Snažím se používat a využívat sezonní produkty
OdpovědětVymazat[6]:Ahoj Alenko, taky moc zdravím! Mimo jiné tenhle recept skoro nic nestojí, což není na škodu
OdpovědětVymazatRůženko, další skvělý recept. Dávám si ho do záložky.
OdpovědětVymazat[9]:Ahoj Ivi, zrovna jsem byla na návštěvě u tebe - a taky zakládám, zakládám a čekám na ochlazení!!
OdpovědětVymazatTěstoviny na bambilion chutných způsobů a tyhle jsou obzvlášť lákavé, kombinace česneku, ořechů a cukinek, mňam!
OdpovědětVymazat[11]:Ano, ze seriálu těstoviny 100x jinak Mají výhodu že se dají spojit se vším, fantazii se meze nekladou (ale nesmí jí být moc aby se ještě poznalo co se jí )
OdpovědětVymazat