pátek 29. dubna 2016

Vařená buchta

Recept mě zaujal svým názvem - vařená buchta..Copak to asi bude? Že by se nějaká buchta vařila přímo v hrnci na plotně?? Já která miluji rychlé a co nejrychlejší recepty jsem se nechala nalákat. Ale veškeré vaření spočívá jen v tom, že se do hrníčku dají "rozpustitelné" potřeby a pak se tím zadělá těsto.
Příprava se urychlí jen v případě že nezapomenete (jako já) "uvařit" vše potřebné se značným předstihem protože to musí být vychladlé nebo aspoň přiměřeně vlažné, jinak se riskuje že z vajec uděláte omeletku. Těsto patří k těm typům se kterými se můžete dělat co chcete - přidat něco, polít něčím, naplnit čímsi.. atd. A teď už samotný recept:
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250 gr tuku
2 sklenice cukru
3 lžíce kakaa
1 sklenice vody
Vše dejte do kastrůlku a nechte svařit za občasného zamíchání aby se vám cukr nepřilepil na dno (vím o čem mluvím). Přikryjte pokličkou nebo ještě lépe potravinářskou folií aby se neudělal škraloup nebo občas zamíchejte a nechte vychladnout.
Dále si připravte:
4 vejce
3 sklenice polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
vanilka
*******************************************************************************************************************************************
Vejce rozšlehejte a a po částech přidávejte vychladlou rozpuštěnou hmotu a mouku s práškem a solí až vznikne těsto. Nalít do vymazané a vysypané formy a upéct v troubě jak se sluší a patří.
Do těsta můžete také přidat: strouhané jablko, sekané ořechy, kokos..prostě co vám chutná a co máte doma.
Pro přesnějsí instrukce vám radím přečíst si pohádku Josefa Čapka "Jak pejsek s kočičkou vařili dort"
Dala jsem jablko i ořechy a vznikla docela slušná buchta. Já jsem použila tradiční formu na bábovku ale přiště udělám do hranaté, poleju čokoládou a nakrájím na čtverce.

úterý 26. dubna 2016

Slaný koláč s brokolicí a pancettou (Torta salata con broccoli e pancetta)

Slané koláče dělám ráda, jsou jednoduché na přípravu, chutné a fantazii se meze nekladou! Většinou používám koupené listové těsto, ale dobře poslouží i kynuté nebo slaná verze křehkého těsta. Na dnešní recept použijeme brokolici a pancettu - sušenou italskou slaninu. Pokud jí neseženete, můžete použít anglickou která je jí chuťově podobná.
**********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 balení listového těsta (asi 250 gr)
500 gr brokolice
150 gr pancetty
1 stroužek česneku
30 gr parmezánu
100 gr tvrdšího sýra typu eidam
1 vejce
100 ml mléka
olej, sůl a pepř podle potřeby
************************************************************************************************************************************
Dejte vařit vodu a jakmile začne vřít vhoďte omytou a na kousky rozebranou brokolici. Vařte asi 15 minut. Na pánev dejte olej a osmahněte oloupaný stoužek česneku vcelku. Lépe se vám to podaří když pánev nakloníte aby se smažil ve větším množství oleje. Pozor aby se nespálil, jinak zhořkne!
Do pánve dejte kousky pancetty, brokolici a míchejte pár minut. Vyjměte česnek a přendejte do mísy. Přidejte na kostičky nakrájený sýr a dobře promíchejte. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
V jiné misce rozkvedlejte vejce v mléce a vsypte strouhaný parmezán.
Kulatou formu vyložte pečicím papírem a na něj dejte do kulata vyválené listové těsto. Propíchejte jej vidličkou, dejte náplň a zalijte vaječnou směsí. Okraje těsta přehněte dovnitř.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 180° asi 25 minut až zezlátne. Po upečení nechte mírně prochladnout a podávejte.

čtvrtek 21. dubna 2016

Šlehačkové rohlíčky


Šlehačkové těsto se velmi dobře zpracovává, vyvaluje, tvaruje a má všestranné použití. Není mastné jak by se z receptu zdálo (aspoň se mastně netváří a po upečení je povrch krásně suchý)) a mohu říct že jsem s ním byla velice spokojená. Patří do kategorie univerzálních těst protože ať jsem vyzkoušela sladkou nebo slanou náplň, nikdy nezklamalo a hodí se především na rohlíčky nebo šátečky, prostě cokoliv zabaleného.
Dokonce když jsem jich část zamrazila a pak nechala rozmrznout při pokojové teplotě, nikdo nic nepoznal Mrkající
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1/4 L šlehačky
250 gr másla nebo tuku (jako vždy dávám od každého něco)
1 vejce
větší špetka soli
400 gr hladké mouky
náplň podle chuti - sladká nebo slaná
vejce na potření
******************************************************************************************************************************************
Do mouky přidáme sůl a rozsekáme tuk. Pěkně promneme až se drolí. Do šlehačky rozkvedláme vejce a vypracujeme těsto. Dáme asi na půl hodinky do lednice a mezitím si připravíme náplně. Já použila na sladké rohlíčky tužší povidla a také tvarohovou náplň (klasika - utřený tvaroh s cukrem, trochu rozinek nebo čokoládových peciček) a slané jsem udělala část se šunkou a sýrem (typu eidam nebo jiný tvrdší sýr aby nevytékal - stejně trochu vyteče ale není na škodu :-)) a pak jsem smíchala zbytek rikoty se salsicciou (italská čerstvá klobása - můžete použít jiný druh uzeniny) a trochou strouhaného parmezánu.
Těsto vyndáme a rozdělíme na 4-5 dílů. Každý rozválíme na kolo a uděláme 8 dílků - trojúhelníků. Na širší konec dáme lžičku náplně, přehneme těsto a kolem náplně přitlačíme. Pak zarolujeme jako rohlíčky a těsto po stranách přitiskneme. Potřeme vejcem a slané rohlíčky můžeme posypat kmínem, sezamem, mákem nebo jiným "zrním" podle chuti. Sladké cukrujeme až po upečení.
Pečou se ve středně teplé troubě až zezlátnou.

neděle 17. dubna 2016

Florencie (Firenze)

Dnes vás vezmu do Florencie a pojedeme vlakem který nás zaveze do stanice Santa Maria Novella v samém centru města. Jmenuje se podle kostela který se nachází v jeho těsné blízkosti a je jedním z nejvýznamějších ve Florencii. Jedná se o chrám dominikánského řádu v jehož obrovském interiéru lze obdivovat mnoho uměleckých děl jako např. freska Sandra Boticceli Narození Krista a kříž (krucifix) od Filipa Brunelleschi.
Posledně jmenovaný je s Florencií spjat silným poutem - byl to on, kdo v 15.století vyhrál soutěž o dohotovení symbolu Florencie - velkolepý dóm Santa Maria in Fiore. Výstavba chrámu byla započata již v roce 1296 architektem Arnolfo di Cambio. Po jeho smrti byla stavba na celých 30 let přerušena, poté byla svěřena Giottovi di Bondone který ale navrhl jen pojekt vedle stojící zvonice - Campanile di Giotto. Říkat "jen" je poněkud nespravedlivé neboť zvonice je nádherná. Chrám se začal stavět opět v roce 1357 podle plánu Francesca Talenti a základní stavba byla dokončena až v roce 1413. Nastal problém jak chrám zastřešit - stavba byla impozantní. Následovala již zmíněná soutěž kterou vyhrál Filippo Bruneleschi se svým projektem který je dodnes považován za zázrak architektury. Je to osmidílová kopule, postavená zvenku dovnitř systémem rybí kosti (lisca di pesce) a bez lešení! Její vnitřní průměr je 45,5 metru a vnější 54,5 m a celý dóm je jednou z nejkrásnějších a největších církevních staveb na světě.
Od dómu se vydáme ulicí Via dei Calzaiuoli směrem k Piazza della Signoria,
hlavnímu florentskému náměstí kde stojí obdivuhodná, téměř 100 metrů vysoká budova radnice zvaná Palazzo Vecchio. Před radnicí se nachází fontána Neptuna (Fontana di Nettuno) a dále kopie jedné z nejslavnějších soch, kterou snad zná celý svět, Michelangelův David - jeho originál byl přemístěn do musea Accademia.
O kousek dál vidíme Loggia dei Lanzi která se stala výstavní galerií pod širým nebem podobně jako celé radniční náměstí. I zde je většina vystavených soch kopie (např. Ratto delle Sabine od sochaře Giambologna nebo Perseo s hlavou medúzy od sochaře Cellini), jejichž originály byly postupně umístěny do florentských muzeí.
Určitě nejznámějším muzeem je nedaleká Galleria Uffizi obsahující mistrovská díla malířů jako Giotto, Beato Angelico, Piero della Francesca, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarotti, Raffaello, Tiziano,Rubens, Caravaggio, Rembrandt aj. většinou pocházejících ze sbírky rodu Medicejských. Pokud nemáte objednané vstupenky, doba čekání ke vstupu do Gallerie může trvat i několik hodin.
Radnice byla postavena na přelomu 13. a 14. století a její původní název byl Palazzo dei Priori , později přejmenována na Palazzo Ducale (Duca = vévoda) a dnešní název Vecchio (Starý) vznikl v době kdy se Duca Cosimo přestěhoval do "nového" Palazzo Pitti.
Cesta k němu vede přes světoznámý most zvaný Ponte Vecchio kde si zvláště dámy přijdou na své - je tam totiž jeden zlatnický krámek vedle druhého, proto je most nazýván í Mostem zlatníků. Dostanete tam koupit jakýkoliv šperk za jakoukoliv cenu. Tento most byl během bombardování Florencie za 2.světové války ušetřen jako jediný ze všech mostů které vedou přes řeku Arno.
Ale vraťme se k prohlídce Paláce Pitti.
Majestátní palác se nachází na náměstí Pitti a je sídlem několika muzeí jako např. Galleria Pallatina kde lze obdivovat díla italských velikánů jako Raffaello, Tiziano atd. pak Museo degli argenti (Museo stříbra), Galleria d'arte moderna, Museo delle porcellane, Galleria del costume (museo věnované italské módě).
K paláci Pitti patří i nádherná zahrada Giardino di Boboli. Každoročně uvítá kolem 800 000 návštěvníků a je považována za jeden z nejvýznamnějších prototypů "giardino all'italiana" (zahrada po italsku). Její rozměr je zhruba 45.000 metrů čtverečních a byly zbudovány mezi 15. a 19. stoletím. V zahradách jsou umístěny altánky, jezírka, sochy a z rokokové (nezvyklé pro Toskánsko) stavby Kaffeehaus ze 17.století lze obdivovat panoráma Florencie.
Historické jádro Florencie je poměrně malé a na zběžnou prohlídku jen zvenku nám stačí pár hodin. Pokud ale chcete navštívit paláce, muzea, zahrady a kostely musíte si vyhradit několik dní.
Kuriozita: když v roce 1817 spisovatel Stendhal navštívil Forencii, trpěl poruchami při dýchání, zrychleným tepem a ztrátou rovnováhy. Jako první popsal neurologické potíže které postihují určitý citlivý druh lidí při prohlídkách uměleckých děl nevídané krásy. Jedná se o přechodný stav který nezanechá následky a dodnes je v lékařství nazýván právě "Stendhalovým syndromem".
Pro dnešek se s Florencií rozloučíme - například pohledem z Piazzale Michelangelo ... ale zajisté se sem ještě vrátíme..Arrivederci a Firenze!

sobota 9. dubna 2016

Treska s hráškem (Merluzzo con piselli)

Treska je vděčná ryba - dá se upravovat na mnoho způsobů, dusit, smažit, opéct jen tak na pánvi nebo vcelku v troubě. Chuť je spíš jemnější takže se dobře spojí s různými druhy zeleniny a existuje velký počet rozmanitých receptů. Pokud máte v lednici (nebo spíš v mrazáku) pár porcí tresky buďte si jistí že dokážete připravit dobrý oběd či lehkou večeři. Záleží jen na vás jakou zvolíte úpravu.
Pro dnešek jsem připravila tresku s hráškem - obojí bylo zmrazené a k přípravě - včetně rozmrazení ryby - vám bude stačit necelá půlhodinka. Samozřejmě pokud použijete čerstvé suroviny výsledek tím neutrpí, naopak! Ale na to si budeme muset ještě chvilku počkat..
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
500-600 gramů zmrazené tresky
300 - 350 gr zmrazeného hrášku
1 menší cibule
2 malé stroužky česneku
malá plechovka drcených rajčat (asi 200 gr)
peperoncino podle chuti
sůl
olivový olej
sekaná petrželka
*****************************************************************************************************************************************
Plátky tresky rozmrazíme v mikrovlnce nebo ponoříme do studené vody. Mezitím nakrájíme na drobno cibuli a dáme zpěnit na olej - musí zůstat světlá. V italské kuchyni se málokdy najde recept s "do zlatova osmaženou cibulkou" protože by se tím pozměnila chuť pokrmu - většinou platí pravidlo, že pokrm má chutnat po základní ingredienci, tudíž v našem případě nelze jemnou rybí chuť přehlušit smaženou cibulí. Z toho samého důvodu se často i česnek osmahne celý a pak vyndá, nebo se dává rozmačkaný ale v malém množství. Pouze tam kde je to vyloženě napsáno, u jídel kde hraje téměř hlavní roli (např. spaghetti aglio olio peperoncino - česnek, olej a peperončino ) se s ním tolik nešetří. Což neznamená že se používá málo, naopak, zvlášť v toskánské kuchyni je hojně používán.
Zpět k receptu - k cibulovému základu přidáme rozmáčknutý česnek a pak vložíme zmrazený hrášek. Dobře zamícháme, osolíme a necháme podusit. Když je hrášek napůl měkký, přidáme rajčata, podusíme dalších asi 5 minut a vložíme osušenou tresku. Zamícháme a dodusíme asi 10 minut, ryba se nemá dlouho vařit, neboť "zcepení" :-)) Příliš nemícháme, spíš protřeseme hrncem protože mražená ryba by se mohla příliš rozkouskovat.
I tak počítejte s tím, že místo celých plátků budete mít větší kousky, ale tak to má být.
Také si dáme pozor aby hrášek s rajčaty nebyl příliš vodnatý, záleží na kvalitě obou. V tom případě dusíme bez pokličky nebo ubereme tekutinu naběračkou.
Když máme hotovo, vyjmeme česnek (pokud se nerozvařil) a dochutíme peperoncinem a sekanou petrželkou.
Podáváme s čerstvým chlebem.

pátek 1. dubna 2016

Bábovka plněná tvarohem

Dostala jsem novou silikonovou formu a zároveň mi přišel recept na plněnou tvarohovou bábovku... přijala jsem hozenou rukavici a hned vyzkoušela obojí! Myslím že místo tvarohu by se dal použít např. i pudink nebo nutella ale musím vyzkoušet tak zas někdy příště...
*****************************************************************************************************************************************INGREDIENCE:
2 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 necelý hrnek oleje
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva
špetka soli
kakao
NÁPLŇ:
250 gr tvarohu
1 vanilkový cukr
hrozinky nebo čokoládové pecky či kousky čokolády
trochu mléka
*****************************************************************************************************************************************
Pokud použijeme hrozinky namočíme je do teplé vody. Smícháme tvaroh s cukrem a pokud je potřeba zředíme trochou mléka (náplň by měla být spíše hustší) a přidáme podle chuti hrozinky nebo čokoládu.
Těsto: v míse nejprve ušleháme bílky se špetkou soli. Žloutky vyšleháme v jiné míse s cukrem, postupně přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva,mléko a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh.
Těsto můžeme nechat světlé nebo do poloviny vmíchat asi 2 lžíce kakaa. Do formy na bábovku dáme nejdřív polovinu těsta, pak náplň tak, aby se nedotýkala okrajů formy a dala se zalít druhou plovinou těsta. Nejlepší je dávat těsto opatrně nejdřív po stranách náplně a nakonec navrch aby byla úplně pokrytá.
Pečeme raději pomaleji (zhruba na 160 stupňů) aby se bábovka nepotrhala a náplň nevytekla.
Z toho samého důvodu po upečení necháme nejdřív trochu prochladnout a pak opatrně vyklopíme a cukrujeme.