Sicilské "cannoli" nebo-li trubičky, smažené a plněné čerstvým tvarohem, jsou jedním z nejtypičtějších produktů Sicílie. Původně připravované v období karnevalu se rychle rozšířili po celé Itálii a najdete je téměř ve všech cukrárnách po celý rok. Také se trubičky prodávají již hotové a stačí je jen naplnit ale doma dělané jsou daleko chutnější a jejich příprava není tak složitá jak by se na první pohled mohlo zdát.
*********************************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250 gr hladké mouky
1 vejce
1 lžička kakaa
1/2 lžičky soli
50 gr sádla
30 gr cukru
30 ml likéru Marsala nebo suchého bílého vína
olej na smažení
NÁPLŃ:
750 gr čerstvé rikoty (nebo jemného tvarohu)
200 gr moučkového cukru
kandované ovoce, čokoládové pecičky*******************************************************************************************************************************
Do prosáté mouky přidáme cukr, kakao, sůl a potom rozkvedlané vejce, rozpuštěné sádlo a likér či víno.Tekutiny přidáváme opatrně, těsto musí být elastické ale ne příliš měkké. Dáme odpočinout do lednice a mezitím připravíme náplň - smícháme rikotu s cukrem až získáme hladký krém. Pokud je rikota mokřejší dáme jí nejdřív na síto odkapat. Správně by se měla používat čerstvá rikota z ovčího mléka.
Těsto vyválíme na tenký plát (1-2 mm) a nakrájíme na kosočtverce asi 6x4 - nebo větší, podle toho jaké budete používat trubičky na které těsto navineme.Olej - nešetříme, cannoli musí plavat! - dáme do vyšší nádoby a když je dostatečně horký, vhodíme cannoli a smažíme až mají pěknou zlatavou barvu. Nesmažíme najednou víc jak 3 - 4 kusy aby se mezi sebou nedotýkali. Když mírně prochladnou sundáme je z trubiček.
Náplň dáme do sáčku s trubičkou a cannoli plníme z každé strany do půlky. Konce ozdobíme - tradičně se používá kandované ovoce ale komu nechutná může je nahradit čokoládovými pecičkami.
Plníme ale až TĚSNĚ PŘED KONZUMACÍ ! Jinak cannoli zvlhnou a ztratí křehkost.
Mňam. To musí být velká dobrota. Jen mám, možná mylnou, představu, že Italky jsou všechny šťíhlé. Dát si párkrát tuto dobrotu, tak se neunesu. Možná to bude tím, že mají v jídelníčku hodně ryb. No jo, máte moře. 🏄 Jsi moc šikovná. 🌞
OdpovědětVymazatProšla jsem si dost receptů zpětně a jen jsem nasucho polkla. Budu se muset brzy vrátit a aspoň něco vyzkoušet. Moc zdravím do Itálie, kam jsme se něco najezdili, když jsme mohli. Nejen k moři, ale i na poznávací zájezdy. Mooooc se nám tam líbilo a moc rádi vzpomínáme. Jezdívali jsme s celou rodinou - my, děti i vnoučata - paráda!
OdpovědětVymazatAhoj Růženko,moc Tě zdravím. Tohle musela být obrovská dobrůtka :)
OdpovědětVymazatŇamina, to vypadá naprosto božsky, trochu mi to připomíná trubičky, co dělávala maminka na Vánoce .
OdpovědětVymazat[1]:Ta představa stále štíhlých Italek je opravdu mylná Čím víc na jih, tím víc jsou menší a kulatější. Kupodivu se na jihu vaří spíš těžká jídla, smažená, hodně sladká atd. Myslela jsem si že vzhledem k podnebí jedí lehkou stravu, ale opak je pravdou. Ale jednou za čas se smí všechno
OdpovědětVymazat[2]:Máš určitě na co vzpomínat, podle mě jet do Itálie extra jen k moři je velká škoda. Chápu že pro suchozemce má velkou atraktivitu, ale vnitrozemí tu nabízí to, co jinde neuvidíš. Jsem ráda že ti Itálii připomenu aspoň jídlem
OdpovědětVymazat[3]:Máš pravdu, byla! Jen se po nich zaprášilo. Ono jde hlavně o to smažení, jinak je to celkem jednoduchý recept. Vyzkoušej na tvých Jedlících !
OdpovědětVymazat[4]:Trubičky jsem na vánoce taky dělala a když se nad tím zamyslím, jsou možná větší "bomba" než tyhle - ořechy, máslo, pak krém taky většinou máslový s vejcem, čokoláda.. Tyhle když se správně usmaží, ve vyšší vrstvě oleje aby plavaly a nenasákly se, nejsou vůbec mastné. A pak jen rikota nebo tvaroh
OdpovědětVymazatRůženko, to je zajímavý receptík. Dávám si ho do záložky, ale nevím, kdy na něj přijde řada.
OdpovědětVymazat[9]:Taky mám založené spousty receptů a pak skončím u starých osvědčených Ale tenhle není tak složitý jak se zdá a výsledek stojí opravdu za to!
OdpovědětVymazat