Recept na tento meruňkový koláč jsem našla na jednom italském blogu a zaujal mě hlavně přípravou náplně a trochu jiným způsobem úpravy.Těsto je klasické jako např. na mřížkový koláč a místo meruněk můžete použít i jiné ovoce.
INGREDIENCE:
250 gr hladké mouky
120 gr tuku nebo másla (dávám zhruba půl na půl)
80 gr cukru
1 vejce
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
trochu strouhané citronové kůry
NÁPLŇ:
10-12 meruněk (nebo jiného sezonního ovoce)
asi 5 lžic cukru (dala jsem třtinový) - ale ochutnejte a řiďte se svou chutí a kyselosté ovoce
špetka skořice (pokud použijete jablka,dejte o něco víc)
1 lžíce másla
Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva,špetkou soli,citronovou kůrou, rozsekejte do ní tuk a dobře promněte až vznikne drobenka.Pak teprve přidejte cukr a znovu dobře promíchejte. Nakonec vlejte rozkvedlané vejce a spojte v těsto. Dejte do lednice ztuhnout alespoň na hodinu.
Mezitím se připravte náplň- omyté ovoce rozkrájejte na kousky a dejte na pánev spolu s máslem a cukrem.Nechte povařit asi 10 minut (když je ovoce dost zralé stačí i o něco méně). Nechte prochladnout a přidejte špetku skořice.
Odpočinuté těsto rozdělte na 2 díly. První díl vyválíte na tenčí placku - vyvaluji mezi 2 papíry na pečeni a těsto pak dám rovnou se spodním papírem do formy a nechám trochu vyšší okraj- vložíte náplň a na ní druhou část těsta které se nevyvaluje ale trhá na menší kousky. Množství mi vystačilo na čtvercovou formu o straně 24 cm.
Pokud chcete opravdu mlsat,podávejte s kopečkem zmrzliny nebo se šlehačkou
Růženko, děláš mi chutě.
OdpovědětVymazat[1]:To je taky účel,Heli!
OdpovědětVymazat[2]: Já vím, ale nemůžu se na jídlo ani podívat Růži, dnes je mi už líp, ale včera to šlo horem dolem.
OdpovědětVymazat[3]: Tak to je mi líto..Ale jestli máš chutě, je ti určitě líp..Možná je to i tím horkem - tedy jestli ho tam taky máte
OdpovědětVymazatMoučník vypadá lákavě a navíc pro mě neznámý. Určitě vyzkouším, dobrý nápad s vyválením těsta mezi dvěma pečícími papíry. Moučník bych si dala hned a kopeček zmrzliny taky, máme u nás opravdu horké dny.
OdpovědětVymazat[5]: Horké dny? Tady je rozverných 37 a vlhkost téměř 100%. Od zítřka prý nastane OTEPLENÍ!!
OdpovědětVymazatPekla jsem to minulý týden,teď bych opravdu mohla jen tu zmrzlinu
[4]: Taky mně to už napadlo, jestli to není z horka, ale spíš to vypadá na nějaký virus, začal Karel a přeskočilo to na mně.
OdpovědětVymazatChutná dobrůtka. U nás je teď ráno už 30st. Jsou u nás dětí kamarádi - brigádníci na slkizeň česneku. Snad se na poli neupečou. Na mě zůstalo všem uvařit, možná budu u plotny a trouby uvařena dříve já. Recept uložím, meruňky už sklízíme, po ochlazení upeču. Hezký víkend, pá
OdpovědětVymazatDnes jsem pekla meruňkový žmolenkový koláč, tuto variaci si nechám na příště
OdpovědětVymazat[9]: Ono je to dost podobné,a pak s meruňkama mi chutná snad všechno!
OdpovědětVymazatMilá Ruženka, tohle je skvělý receptík na skvělý meruňkový koláč i s "vůni Itálie". Nepeču ale Váš meruňkový koláč na 100 % upeču. Meruňky mám ráda. A mám přesně tento rozměr formy 24 x 24 cm, jinou formu doma nemám, báječné! Bude to ale bez šlehačky a kopečku zmrzliny. Pozor línie!!! Pozor chuťové pohárky jsou jako mořské nymfy lákající do záhuby .
OdpovědětVymazat